Colegul de liceu al Regele Mihai a semnat pactul cu Securitatea
by Virgil Burla May 16, 2010 1 commentLascar Zamfirescu, nepotul marelui Duiliu Zamfirescu si fratele scriitoarei din exil Sanda Stolojan, este acuzat de CNSAS de colaborare cu Securitatea. El a redactat mai multe rapoarte despre vizitele surorii sale in Romania. Anterior recrutarii, inginerul Zamfirescu a fost urmarit de Securitate deoarece era ruda cu familia Bratianu, iar in anii ’50 a fost pus sub supraveghere fiind suspectat de activitate de spionaj in favoarea legatiei Argentinei la Bucuresti. Acum in varsta de 88 de ani, Lascar Zamfirescu a fost coleg de scoala timp de 3 ani in “clasa palatina” cu Regele Mihai.
Potrivit Consiliului Nationala de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), Lascar Zamfirescu a fost recrutat pe data de 14 decembrie 1967 de catre ofiteri din cadrul Directiei a 2-a a Securitatii, sub numele de cod “Niculescu Ion”, in scopul obtinerii de informatii pe profil de contrainformatii economice. In perioada decembrie 1974 – ianuarie 1978, el a fost pus in legatura Serviciului 3 din IMB Securitate.
Si-a turnat sora aflata in Franta
Cei de la CNSAS au descoperit ca Lascar Zamfirescu a dat Securitatii mai multe note despre vizitele facute in tara de sora sa, Sanda Stolojan.
“Daca in urma cu 4-5 ani aceasta avea unele manifestari negative si cu caracter tendentious cu privire la realizarile obtinute de tara noastra pe planul dezvoltarii economico-sociale si politice, la data notei, aprecierile sunt pozitive”, spune el intr-o nota.
De asemenea, Lascar Zamfirescu a relatat Securitatii care erau parerile Sandei Stolojan referitoare la conflictul dintre ambasada tarii noastre din Paris si colonia romaneasca de acolo, conflict legat de subordonarea Bisericii Ortodoxe din capitala Frantei, Patriarhiei din Romania.
Cu ocazia unei alte vizite in Romania, Sanda Stolojan s-a cazat la fratele ei in Bucuresti si a inceput sa comenteze negativ cu privire la posibila interceptare a telefoanelor de catre militie.
“Sursa Niculescu relateaza ca in ziua cand a sosit la Bucuresti, Sanda…s-a cazat la fratele ei. Daca in ziua respectiva telefonul a functionat normal, spre seara acesta s-a defectat in mod inexplicabil, iar vizitatoarea s-a sesizat imediat de acesta situatie, comentand negativ acest lucru, desi paratul a incercat sa o tempereze in afirmatiile pe care le-a facut cu privire la adresa militiei”, se mai arata intr-un raport al ofiterului de legatura.
Rolul lui Zamfirescu in relatia cu Securitatea nu s-a oprit insa aici. El a mai furnizat informatii despre un coleg de serviciu, inginer (fost legionar) ce avea functie de conducere la Institutul de Cercetare si proiectare Tehnologica pentru Constructii Masini Bucuresti (ICTCM), precum si despre un alt coleg, tot inginer, cunoscut cu rude in strainatate.
Lascar Zamfirescu a fost verificat de CNSAS in urma unei cereri din ianuarie 2007 a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, nepotul lui Duiliu Zamfirescu fiind posesor al titlului de luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989.
In numele Regelui
Inginerul Lascar Zamfirescu s-a nascut in 1922 la Berlin. Timp de trei ani a fost coleg cu regele Mihai in “clasa palatina” (clasa infiintata special de Carol al II-lea la Palat pentru mostenitorul tronului Romaniei, unde colegii sai erau alesi cu mare atentie pentru a reprezenta harta sociala, religioasa si geografica a tarii. Astfel, Mihai a invatat alaturi de un fiu de taran, de industrias, de ofiter, de intelectual, de afacerist, din Banat pana in Moldova. Erau romani, maghiari si germani, pentru ca Mihai sa cunoasca exact realitatile Romaniei).
Lascar Catargiu recunoaste intr-un interviu pentru revista Historia ca a ramas prieten pana in ziua de azi cu Regele Mihai. Isi scriu, se suna si chiar se intalnesc de cate ori il invita fostul suveran.
Pe numele lui Lascar Zamfirescu figura si un alt dosar de retea, care, “potrivit rapoartelor intocmite de SRI la data de 11-12.06.1991, a fost distrus cu ocazia evenimentelor din decembrie 1989”.
Ancheteonline a incercat sa ia legatura cu fostul inginer. La telefon ne-a transmis ca este dispus sa se intalneasca cu redactorii nostrii spunandu-ne ca “am mare nevoie sa ma asculte cineva pe marginea acestui subiect”.
Ne-a cerut un ragaz de cateva zile pentru a stabili o intalnire. Ulterior, ne-a spus ca nu mai poate da curs invitatiei, deoarece este pe cale sa sufere o interventie chirurgicala.
Scriitoarea Sanda Stolojan
Sanda Stolojan este una din figurile reprezentative ale exilului politic romanesc de la Paris. S-a nascut in 1919, la Bucuresti, intr-o familie inrudita cu fosti politicieni si diplomati. In 1949, a incercat sa fuga in Occident, dar a esuat. Expulzati din propria casa de autoritatile comuniste si deposedati de avere, sotii Stolojan au cunoscut inchisorile comuniste. A fost arestata la Uranus si deportata, iar sotul sau Vlad a petrecut multi ani in lagarul de munca fortata de la Canal.
Cu ajutorul unor rude a emigrat in 1961, stabilindu-se la Paris, unde a fost interpret oficial de limba romana pentru presedintii Frantei.
Sanda Stolojan a activat in exilul anticomunist, conducand Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania (1984-1990). A colaborat in emisiunile postului de radio Europa Libera.
A tradus in franceza “Lacrimi si sfinti” de Emil Cioran (Des larmes et des saints, Editions de l’Herne, 1986) si poezii de Lucian Blaga cuprinse in antologia “L’etoile la plus triste” (Editions de la Difference, 1992).
Incepand din 2003, a facut parte din Consiliul de Garantie Morala al Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc. A incetat din viata in Paris, la 2 august 2005.
1 Comment so far
Jump into a conversationAcuzaţia CNSAS a fost infirmată în justiţie. Prin sentinţa civilă nr. 4281 din 02 noiembrie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit neîntemeierea acuzaţiei CNSAS, iar, prin decizia nr. 5309 din 10 noiembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul CNSAS, obligând instituţia la plata cheltuielilor de judecată pentru familia Zamfirescu (2000 de lei).