Contrabanda cu parfumuri, protejata de vamesi din trei tari
by Virgil Burla June 16, 2010 0 commentsPolitistii de frontiera si vamesii din Bulgaria, Romania si Ungaria au primit mita pentru “a inchide ochii” la transporturi cu parfumuri de contrabanda in valoare de 8 milioane euro. Parfumurile erau aduse din Turcia si tranzitate prin cele trei state cu destinatia Olanda. Procurorii DIICOT sustin ca politistul de frontiera Adrian Marchis si fostul adjunctul al Vamii Sibiu, Serban Adrian Dinu, arestati saptamana trecuta, au facilitat trecerea prin Romania a cinci TIR-uri de parfumuri contrafacute. Pentru acest “serviciu” ei primeau cate 3.000 de euro pentru a nu controla camioanele.
Probele procurorilor DIICOT se bazeaza pe zeci de convorbiri telefonice interceptate in cazul inculpatilor. Astfel, in limbajul contrabandistilor, politistul Adrian Marchis era “vopsitorul”, iar “jucaria noastra” era masina cu marfa. Capii turci ai retelei transportau “prosoape si halate de baie”. Toate cele cinci camioane cu produse contrafacute au iesit din tara cand de serviciu era politistul Marchis, care primea de fiecare data 3.000 euro pentru a nu controla autocamionul.
Unul dintre contrabandisti scria pe un bilet numarul masinii care nu trebuia controlat, bilet care ajungea la politistul corupt. Dupa ce TIR-ul iesea din tara, “vopsitorul” incasa banii. “Treaba se va face a doua zi deoarece vopsitorul nostru numai maine e de servici iar jucaria nostra e in siguranta”, se arata intr-o inregistrare de la dosar.
Taxa de vames
In cazul vamesului de la Sibiu, lucrurile sunt si mai simple. Pe 5 octombrie 2019, un camion cu marfa contrafacuta a fost trecut pe culoarul rosu de sistemul informatic al institutiei, culoar care necesita controlul fizic al marfurilor. Adjunctul Serban a cerut unui subordonat sa nu verifice marfa din masina si sa intocmeasca documentele necesare fara a controla camionul. Dupa alte trei transporturi de acest gen si dupa ce marfa a ajuns in Olanda, vamesul roman a primit cadou de la liderul extern al retelei doua cutii cu parfumuri. De fiecare data cand vedea ca firma turcului facea cate un import, Serban suna un contrabandist si astepta sa primeasca cei 2.500 euro pentru a indeplini formalitatile vamale.
Intr-un caz, dupa ce un TIR a trecut ca prin branza prin Vama Sibiu, fara a fi verificat, adjunctul vamii a sunat omul de legatura pentru a primi banii. Numai ca seful retelei i-a transmis lui Serban ca respectivul TIR era “curat”, nemaifiind burdusit cu parfumuri ci cu folie de plastic, asa ca nu vede niciun ban de data asta.
Coruptie fara frontiere
Interesant este ca infractiunile de contrabanda din acest dosar au avut loc cu complicitatea vamesilor din trei tari: Bulgaria, Romania si Ungaria. Iata ce vorbea un traficant la telefon cu un complice: “In Romania, la vama la intrare sa nu vorbesti mult, sa-ti tii gura mica si sa-ti deschizi buzunarul si atunci o sa treci lejer”. O alta interceptare demonstreaza complicitatea vamesilor bulgari: “…dar sa-ti spun eu ceva, daca nu era vamesul bulgar cunoscut, faceam rahatul praf, noroc ca e cunoscut pentru ca greutatea era de 19 t, dar in realitate sunt 13-14 t”. Nici politistii unguri nu sunt mai corecti. Potrivit unei declaratii a unui martor din dosar, “In jurul orelor 22.00, in punctul de trecere a frontierei Bors, Marchis Adrian, fiind de serviciu, a solicitat documentele aferente transportului. Dupa aproximativ 5 minute, la camionul cu remorca s-a prezentat un politist de frontiera ungur imbracat in uniforma, solicitand introducerea camionului la controlul cu raze. Dupa o serie de discutii intre Odev Mustafa si Marchis Adrian, politistul de frontiera ungur si-a dat acceptul asupra trecerii transportului, dupa ce in prealabil a primit o suma de bani in euro de la Odev Mustafa”.
“Carausii” au fost eliberati
Tribunalul Bucuresti a emis, pe 19 martie, mandate de arestare pentru 12 dintre persoanele cercetate pentru contrabanda cu produse de lux, in timp ce un suspect va fi cercetat in libertate, iar altul are interdictia de a parasi tara.
Instanta superioara a dispus, in 16 aprilie, eliberarea a sapte dintre persoanele cercetate de DIICOT pentru contrabanda cu parfumuri. In consecinta, Cosmin Marin Dobre, Dan Balamaci, Dan Sitoianu, Gabriel Niculescu, Marin Petrescu, Radu Capusan si Pavel Ghiuris au fost eliberati si au primit interdictia de a parasi tara. La intrarea in tara, marfurile erau declarate in tranzit, formalitatile vamale fiind efectuate la un birou vamal de interior. Din cercetarile procurorilor a rezultat ca gruparea care actiona in Romania era parte a unui alt grup infractional, avand ramificatii internationale, specializat în contrabanda cu parfumuri şi tigarete dinspre spatiul asiatic catre tari din Uniunea Europeana, coordonat de Alibeyogullari Vahdet, cetatean olandez de origine turca.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.