13 luptatori anticomunisti, ingropati in sediul Securitatii din Cluj

13 luptatori anticomunisti, ingropati in sediul Securitatii din Cluj

13 luptatori anticomunisti, ingropati in sediul Securitatii din Cluj

by August 16, 2010 6 comments

Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului va demara miercuri cercetari legate de descoperirea unei posibile gropi comune situate chiar in sediul fostei Securitati din Cluj, unde ar fi fost omorati 13 partizani din muntii Apuseni. 

Istoricii Marius Oprea si Gheorghe Petrov au solicitat daramarea unui zid in interiorul sediului fostei Securitati din strada Republicii nr.23 din Cluj, pentru descoperirea cadavrelor unor luptatori anticomunisti.

Potrivit unor informatii primite de la fosti detinuti politici, Securitatea comunista ar fi ucis, in 1950, 13 luptatori anticomunisti din rezistenta din muntii Apuseni si i-ar fi ingropat intr-o incapere ascunsa din cladirea aflata pe strada Republicii, nr. 23.

In lunile februarie, martie si aprilie 1949, Securitatea a arestat un grup de rezistenta armata fata de regimul comunist care activa in mijlocul motilor din Apuseni.

Tribunalul Militar Sibiu i-a condamnat pe unii la 15 ani de munca silnica, iar pe altii la inchisoare pe viata. In ciuda acestei sentinte, organele represive ale Securitatii din Cluj, la ordinul lui Gheorghe Pintilie (pe numele sau adevarat Pantelei Bodnarenko), i-au adunat pe partizani de la penitenciarele pe unde fusesera repartizati, si i-au impuscat la sediul Securitatii din Cluj.

Printre cei executati se aflau Ioan Robu, un student in anul patru la Drept, fost secretar general al Tineretului Universitar PNT din centru universitar Bucuresti, Nicolae Nitescu, un ofiter in rezerva, Alexandra Pop, membra activa a organizatiei de partizani “Frontul Apararii Nationale”, conduse de maiorul Nicolae Dabija, Petru Margineanu, fost primar liberal intr-o localitate din judetul Alba, Florian Picos, fost primar PNT in judetul Alba.

Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului isi propune aflarea adevarului in acest caz si deferirea acestui caz justitiei si tragerea la raspundere a eventualilor vinovati.

Facebook Comments

6 Comments so far

Jump into a conversation
 1. luminita
  #1 luminita 16 August, 2010, 13:45

  Ar trebui sa darame toate fostele centre ale securitatii. Am fi uimiti cate schelete s-ar gasi.

  Reply this comment
 2. Song Coklow
  #2 Song Coklow 9 April, 2011, 06:32

  That appears to be wonderful but i am just still not so certain that I favor it. In any case will look even more into it and choose for myself! 🙂

  Reply this comment
 3. Eddie Grimwood
  #3 Eddie Grimwood 13 April, 2011, 03:46

  Well, it is great, but how about additional options we have here? Would you mind publishing a further post regarding these too? Thank you!

  Reply this comment
 4. Marci Orillion
  #4 Marci Orillion 14 April, 2011, 05:29

  I’m aware about this already, but nevertheless there have been a few helpful bits which finished the image for me, regards!

  Reply this comment
 5. Marty Deschene
  #5 Marty Deschene 16 April, 2011, 02:41

  Hm, So i am comfortable with this however not utterly positive, hence i am about to research a touch more.

  Reply this comment
 6. Galina Weinman
  #6 Galina Weinman 16 April, 2011, 14:05

  I unquestionably must think a lot more in that way to see things i can do about this.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.