Romania intarzie cu sistemul integrat de securizare a frontierelor

Romania intarzie cu sistemul integrat de securizare a frontierelor

by September 1, 2010 2 comments

Romania nu este pregatita pentru a intra in spatiul Schengen. Nu pentru ca tiganii nostri cersesc si fura prin toata Europa, nu pentru ca tara noastra sta foarte prost la capitolul anticoruptie. Motivul real: nu avem infrastructura necesara pentru implementarea acquis-ului comunitar in materie de securizarea frontierelor. Ministerul condus de Vasile Blaga se misca ca un melc in achizitionarea echipementelor de supraveghere si securitate la vami.

Potrivit site-ului de licitatii publice, Autoritatea Nationala a Vamilor si Politia de Frontiera urmeaza sa selectioneze firmele care sa distribuie sistemul integrat IT de conectarea la reteaua de monitorizare a traficului de frontiera a UE, cu toate ca  tara nostra trebuia sa fie pregatita deja din punct de vedere al logisticii pentru intrarea in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2010.

Ministerul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, anunta cu putin timp in urma ca Romania este pregatita sa se integreze in randul tarilor Schengen. Insa, la doar patru luni inainte de incepul lui 2011, Autoritatea Nationala Vamala a lansat licitatia pentru “echipamente si aplicatii software de integrare in dotarea existentei pentru formarea Sistemului Integrat Vamal de securizare a frontierei”.

Toata aceasta aparatura va putea intra in dotarea vamilor de abia in iulie 2011, dupa cum anunta site-ului de licitatii publice.

Pentru a ne ralia la sistemul european de monitorizare a frontierelor, ANV va cumpara 3 echipamente de scanat mijloace de transport pentru vamile Sculeni, Stanca-Costesti si Constanta – Sud Agigea, un soft integrator pe frontiera Schengen, un program special IT de scanat mijloace de transport necesare pentru vamile Halmen, Sighet, Siret, Albita, Giurgiulesti, Constanta, Portile de Fier 1 si Moravita.

De asemenea, tot acum, Politia de Frontiera va cumpara prin licitatie sisteme si dispozitive de supraveghere si de securitate, care vor fi achizitionate in urmatoarele cinci luni.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation
  1. buldogu politist
    #1 buldogu politist 1 September, 2010, 15:58

    blaga asta nu mai pleaca odata de la minister. ar trebui sa urmariti cine castiga licitatiile alea. pun pariu ca ginerele e bagat pana in gat in afacere

    Reply this comment
  2. buzucasigurari
    #2 buzucasigurari 2 September, 2010, 22:26

    cine poate pate-si face.asta-i romania din 90 incoace

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.