Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, redevine actionar la Rompetrol Rafinare, cu 44,6959 la suta din capitalul social, dupa ce actionarii societatii au decis joi conversia in actiuni a unui numar de 20.652.098 obligatiuni care nu au fost rascumparate pana la termenul limita, 30 septembrie, moment la care compania ar fi trebuit să ramburseze catre statul roman o datorie cu o valoare de 571 de milioane de euro.
Autoritatile romane ar fi preferat sa primesca cei 571 milioane de euro, insa nu s-a putut opune decziei luate de KazMunaiGaz, compania care controleaza Rompetrol Rafinare, desi exista un proces pe rol in care statul roman contesta conversia obligatiunilor in actiuni.
In urma conversiei in actiuni a obligatiunilor, actionarii Rompetrol Rafinare sunt The Rompetrol Group, cu 42,4905 la suta din capitalul social, statul roman – 44,6959 la suta si restul actionari care detin fiecare mai putin de zece la suta.
Capitalul social al Rompetrol Rafinare este circa 4,411 miliarde lei, din care 1,43 miliarde lei aport in natura si 2,981 miliarde lei aport in numerar.
La finele lunii august, directorul financiar al Rompetrol, Dmitry Grigoryev, afirma ca Grupul Rompetrol va rascumpara, pana la finele anului, suma de 100 milioane dolari din datoria de 570 milioane euro catre statul roman, pana la acea data fiind rascumparata suma de 71 milioane dolari.
Cel mai mare imprumut dat de statul roman unei companii private, obligatiunile Rompetrol Rafinare, au avut scandenta la 30 septembrie 2010. In octombrie 2003, Guvernul de atunci condus de Adrian Nastase a convertit in obligatiuni datoriile istorice ale Petromidia, printr-o Ordonanta de Urgenta, actionarul majoritar al grupului Rompetrol fiind in acel moment omul de afaceri Dinu Patriciu. In septembrie 2007, Patriciu a vandut pachetul majoritar de actiuni al Rompetrol catre grupul KazMunayGaz din Kazahstan.
1 Comment so far
Jump into a conversationYou are a very smart person!