Fondatorul Wikileaks, arestat in Marea Britanie

Fondatorul Wikileaks, arestat in Marea Britanie

by December 7, 2010 6 comments

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost arestat marti in Marea Britanie in baza unui mandat european emis de Suedia, a anuntat politia metropolitana din Londra, potrivit Reuters. Australianul in varsta de 39 de ani este acuzat de “infractiuni sexuale”, dupa ce doua femei au depus plangeri impotriva sa.
Politia londoneza a declarat ca Assange a fost arestat in jurul orei 09:30, ora locala, cand Assange s-a prezentat la sectia de politie. Impotriva lui exista 4 capete de acuzare – unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

De cealalta parte, fondatorul Wikileaks neaga acuzatiile, dar a recunoscut ca a avut relatii sexuale cu doua femei in timpul unei vizite in Suedia din august. Avocatul sau sustine ca ancheta nu are nicio baza, ci face parte dintr-o campanie de incriminare.
Assange urmeaza sa fie audiat la un tribunal din Londra in cursul zilei de marti, cand se va stabili data audierilor in vederea cererii de extradare.
Recent, Assange a amenintat ca va dezvalui parola unui fisier asigurare pe care l-a pus la dispozitia vizitatorilor site-ului incepand cu luna iulie, in cazul in care autoritatile incearca sa ii intrerupa activitatea.
In ultimele zile, Assange a spus prietenilor ca este convins din ce in ce mai mult ca Statele Unite se afla in spatele incercarilor procurorilor suedezi sa-l extradeze pentru a fi interogat, dupa publicarea telegramelor americane stanjenitoare.
Potrivit avocatului Mark Stephens, mandatul de arestare emis pe numele lui Assange ar fi pentru o infractiune prevazuta de legea suedeza numita “sex pe nepregatite”.
Pedeapsa maxima pentru faptele sale este o amenda de 5000 de coroane suedeze.
Avocatul a declarat ca nu intelege foarte clar ce inseamna “sex pe nepregatite”, si ca autoritatile suedeze nu au clarificat suficient acuzatiile: “Ma simt ca intr-un film supra-realist suedez in care suntem amenintati de capcauni bizari. Procurorul nu a cerut sa-l vada pe Julian, nu a cerut sa il intervieveze, nu l-a acuzat de nimic. I s-a spus doar ca este cautat pentru un interogatoriu, dar nu i s-a spus ce acuzatii ii sunt aduse”.
Legislatia suedeza duce problema consimtamantului unui act sexual mai departe decat majoritatea altor legislatii, avand prevederi ce includ si refuzul de a folosi un prezentativ sau ruperea acestuia in timpul actului sexual. Astfel, un barbat poate fi acuzat de “sex pe nepregatite” si amendat daca duce la capat un act sexual consensual fara prezervativ, in conditiile in care partenera sa l-a rugat sa foloseasca acest mijloc de protectie.

Facebook Comments

6 Comments so far

Jump into a conversation
 1. 2910980
  #1 2910980 31 March, 2011, 14:51

  What a lovely day for a 2910980! SCK was here

  Reply this comment
 2. Tamiko Scott
  #2 Tamiko Scott 6 April, 2011, 23:19

  That appears good yet i am just still less than sure that I prefer it. Regardless will look far more into it and decide personally! 🙂

  Reply this comment
 3. Belva Krajnik
  #3 Belva Krajnik 8 April, 2011, 04:33

  I actually certainly must think a lot more in that area and see things i can do about that.

  Reply this comment
 4. Christia Smyer
  #4 Christia Smyer 12 April, 2011, 22:25

  Alright, it really is a good start however i’ll have to check into that a tad more. Will let you know exactly what more there is.

  Reply this comment
 5. Pandora Faille
  #5 Pandora Faille 13 April, 2011, 20:53

  Hm, I’m just comfortable with this but still not thoroughly certain, thus i am going to research a little more.

  Reply this comment
 6. Golda Derito
  #6 Golda Derito 16 April, 2011, 01:09

  That sounds great yet i’m just still not too certain that I like it. In any event will look more into it and choose personally! 🙂

  Reply this comment

<