Presedintii consiliilor judetene din Secuime solicita cetatenia maghiara

Presedintii consiliilor judetene din Secuime solicita cetatenia maghiara

by January 3, 2011 4 comments

Presedintii consiliilor judetene din Secuime si-au depus astazi documentele pentru obtinerea cetateniei maghiare la consulatul statului ungar de la Miercurea Ciuc. Acestia vor dispune astfel de dubla cetatenie, potrivit legii adoptate la Budapesta, anul trecut.

Presedintii consiliilor judetene din Harghita (Borbely Csaba), Covasna (Tamas Sandor) si Mures (Locodi Edit-Emoke) au mers in tandem la consulatul statului maghiar de la Miercurea Ciuc pentru a-si depune documentele pentru a solicita cetatenie maghiara. Legea privind acordarea cetateniei ungare, maghiarilor de pretutindeni, care traiesc in afara granitelor ungar, a fost adoptata anul trecut in luna mai.

Potrivit acestei legi, maghiarii care obtin cetatenie ungara beneficiaza de toate drepturile celor din interiorul statului dar nu si dreptul de a vota.

Presedintele Consiliului Judetean din Harghita, Borbely Csaba, insotit de sotia sa, a declarat ca “este un drept si o modalitate prin care se declara apartenenta la natiunea maghiara, chiar daca suntem despartiti de granita”.

La randul sau, presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a afirmat ca nu a cerut cetatenia ungara atunci cand a locuit la Budapesta, unde a locuit timp de cinci ani, ci a solicitat-o din Romania.

“Vrem sa fim cetateni maghiari in Secuime, aici vrem sa traim si sa muncim”, a adaugat Sandor.

Presedintele CJ Mures, Locodi Edit-Emoke, a subliniat ca “cetatenia maghiara va fi o dovada ca exista maghiari in teritoriile din afara granitelor Ungariei”.

De asemenea, la consulatul de la Miercurea Ciuc a fost prezent si primarul de la Sfantu Gheorghe, Arpad Antal, care a sustinut ca acordarea cetateniei maghiare “este mai mult o chestiune emotionala si nu o abordare pragmatica”.

Mii de etnici maghiari s-au inscris pentru acordarea cetateniei maghiare la consulatul de la Miercurea Ciuc.

Facebook Comments

4 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Lynne Doucet
  #1 Lynne Doucet 11 April, 2011, 10:43

  Hm, Now i’m ok with this but nevertheless not completely certain, so i am about to research even more.

  Reply this comment
 2. Shirleen Onnen
  #2 Shirleen Onnen 13 April, 2011, 06:06

  Okay, it really is a nice beginning however i’ll have to take a look at that a tiny bit more. Will show you just what more i’ve found.

  Reply this comment
 3. Nia Sully
  #3 Nia Sully 14 April, 2011, 03:12

  Ok, that is a good start however i’ll have to consider that a great deal more. Will show you just what more i’ve found.

  Reply this comment
 4. Vanna Salvaggio
  #4 Vanna Salvaggio 16 April, 2011, 04:52

  My spouse and i absolutely must think more in that area and find out things i can do about it.

  Reply this comment

<