Afacerea inedita a unui primar PDL: ecologizarea cu reziduri petroliere

Afacerea inedita a unui primar PDL: ecologizarea cu reziduri petroliere

by March 25, 2011 57 comments

Deversarea a 24.000 de tone de deseuri petroliere la marginea unui oras din judetul Salaj reprezinta o afacere banoasa pentru liderii organizatiei judetene PDL. Primarul din Simleul Silvaniei, Septimiu Turcas, a gasit o solutie ingenioasa pentru a “ecologiza” groapa de gunoi de la marginea orasului: a adus 700 de masini de pamant, amestecat cu titei de la exploararea petroliera din Suplacu de Bacau. Din punct de vedere politic, Turcas a facut echipa, pana de curand cu seful PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, insa dupa ce nu a mai primit functie in partid, a inceput negocierile cu PNL.

In 2008, groapa de gunoi de la marginea orasului Simleul Silvaniei, unde erau deversate resturile menajere si industriale din tot judetul Salaj, nu a mai primit autorizatie de functionare din partea Garzii de Mediu.

Atunci, sub amenintarea unor amenzi consistente venite din partea Uniunii Europene, autoritatile locale, in colaborare cu cele judetene, au luat decizia de a inchide aceasta groapa de gunoi. Asa ca, primarul Septimiu Turcas a gasit o modalitate “eficienta” de a ecologiza zona din afara orasului: a adus, in 2010, peste 24 000 de tone de pamant de la exploatarea petroliera, de la Suplacu de Barcau, administrata de Petrom.

O balta de petrol musteste la marginea orasului Simleul Silvaniei

Insa, pamantul cu care a astupat groapa de gunoi era imbibat cu deseuri de titei. Astfel , groapa, care trebuia curatata s-a transformat intr-o “bomba” ecologica, o sursa de poluare pentru intreaga zona. Pamantul s-a tasat, groapa a disparut, dar chiar in mijloc s-a format un adevarat lac de titei. Pentru a nu se scurge pe o suprafata mai mare, autoritatile din Simleul Silvaniei au gasit de cuviinta sa ridice un dig. Insa, petrolul musteste la suprafata si mirosurile hidrocarburilor se simt de la zeci de metri. De altfel, aceasta sursa de infectie se afla la nici o suta de metri de raul Crasna, iar in apropriere – o stana de oi. Potrivit unor analize facute intr-un laborator chimic, de o firma specializata , Wessling Romania SRL din Targu Mures, rezulta faptul ca terenul contaminat cu produse petroliere prezinta o poluare de 500 de ori mai mare decat maximul admis( vezi in facsimil 1). Aceste analize au fost intocmite la solicitarea fostului presedinte al PNL Simleul Silvaniei, Ovidiu Jurcau.

In cartile de specialitate se explica faptul ca efectul rezidurilor petroliere in natura este letal pentru viata oamenilor, plantelor si a animalelor. Substanta cea mai nociva pentru oameni o reprezinta hidrocarburile care afecteaza sistemul nervos, aparatul digestiv si sangele. Rezidurile petroliere , daca stationeaza pe sol, se inflitreaza in panza freatica, iar persoanele care beau aceasta apa, risca sa se imbolnaveasca de cancer.

Septimiu Turcas: totul este in ordine

In urma unui scandal declansat de liderul PNL din Simleul Silvaniei, Ovidiu Jurcau, primarul a sistat transporturile de reziduri petroliere la marginea orasului. Insa, problema nu s-a rezolvat in niciun fel, pentru ca in continuare pamantul este imbibat cu titei. Primarul Septimiu Turcas sustine nonsalant ca nu este niciun pericol pentru sanatatea publica si ca scandalul a fost declansat artificial. “Pentru inchiderea gropii s-au folosit in perioada octombrie- noiembrie 2010, intre 500 si 700 de camioane cu pamant adus de la Surplacu de Barcau, dar pentru fiecare exista buletin de analize “ , a afirmat Turcas. Tot el a adaugat insa ca aceste analize au fost facute de firma care asigura transportul pamantul contaminat. Deci, analize facute tocmai de societatea angajata de primarie sa astupe groapa de gunoi cu pamantul imbinat cu petrol!

Firme apropiate edilului, implicate in aceasta afacere

Care este firma, desemnata de primarul Septimiu Turcas sa transporte tonele de pamant infestat de la Suplacu de Barcau la Simleul Silvaniei? Se numeste SC Transbitum SRL din localitate Ip ( Salaj) si este detinuta de familia Doina si Pavel-Petru Halmajan, un apropiat al primarului din Simleul Silvaniei si al presedintelui PDL, Lucian Bode. Aceasta firma a sponsorizat PDL in campania electorala din 2009 cu 3000 de lei. A primit in schimb, un contract de dezapezire a orasului Simleul Silvaniei, dar si numeroase contracte de modernizare de drumuri judetene din zona acestui oras, ce insumeaza, in ultimii doi ani, peste 10 milioane de lei.

De asemenea, in aceasta afacere este implicata si firma SC Salubris SRL Slatina, societate care se ocupa de salubrizarea orasului Simleul Silvaniei. Ea a fost desemnata sa ecologizeze groapa de gunoi. Se vede cu ochiul liber cat de bine a facut-o! ( vezi pozele publicate). Potrivit unor surse din PDL, SC Salubris SRL se afla tot in sfera de influenta a primarului Septimiu Turcas, firma care si-a dechis un punct de lucru la Simleul Silvaniei si care se ocupa si de salubrizarea satelor din zona adiacenta acestui oras.

Primarul se pregateste sa treaca in tabara liberala

Din punct de vedere politic, Septimiu Sever a fost unul dintre liderii puternici ai PDL Salaj, facand echipa cu presedintele filialei, deputatul Lucian Bode si purtatorul de cuvant al organizatiei, secretarul de stat, Andrei Todea. Este primar la al doilea mandat, din partea PDL, dar mai intai a fost taranist. La ultimele alegeri din organizatia PDL Salaj, care au avut loc la sfarsitul anului trecut, Turcas a fost scos din schema, nefiind ales in nicio functie de conducere.

Drept urmare, potrivit, unor interviuri acordate in presa locala, Septimiu Turcas a lasat sa se inteleaga ca ar putea parasi partidul. Astfel, el ar fi dispus sa tradeze PDL, pentru a trece in barca PNL. De ce? Turcas este un foarte bun prieten cu presedintele liberalilor salajeni, Radu Capalnasiu, primarul Zalaului, iar organizatia PNL incearca de mult timp sa-l racoleze. Este de mentionat faptul ca Radu Capalnasiu, in calitate de sef al organizatiei liberale l-a apostrofat destul de dur pe liderul PNL Silmleul Silvaniei, Ovidiu Jurcau pentru ca a provocat scandalul de presa legat de poluarea de la groapa de gunoi a orasului. Capalnasiu nu numai ca nu l-a sprijit pe Jurcau in demersul sau de a atrage atentia opiniei publice asupra pericolului contaminarii cu hidrocarburi, mai mult, i-a cerut sa taca. Jurcau a primit doar ajutorul de la Bucuresti a deputatei PNL, Lucia Varga, care a interpelat Ministerul Mediului pe acest subiect. Pentru ca nu a fost sprijint de PNL Salaj, Jurcas si-a dat demisia din partid si a continuat lupta cu primarul din calitatea sa de consilier municipal.

Facebook Comments Box

57 Comments so far

Jump into a conversation
 1. marina
  #1 marina 25 March, 2011, 15:09

  un articol nedocumentat total

  1-turcas nu a fost primar taranist niciodata , a fost pd in 2004 si pdl in 2008
  2-jurcau e un neadaptat doar , nicidecum persoana publica , nicidecum consilier
  3-pnl-ul banuiesc ca si-a dat seama in ce scandal jenant a fost atras si s-a scapat de pigmei

  Reply this comment
  • autor
   autor 25 March, 2011, 20:01

   s-a inteles gresit, nu am spus ca a fost primar taranist, ci doar ca inainte de a fi la PDL, a fost taranist

   Reply this comment
 2. UN SALAJEAN
  #2 UN SALAJEAN 25 March, 2011, 17:40

  C.V.-ul primarului nu prea are importanta,importanta este problema deseurilor depozitate acolo, iar decizia apartine primarului. Felicitari echipei ‘ANCHETEONLINE’ pentru atentia acordata judetului nostru,de asemenea constat bucuros ca se aude si la BUCURESTI ,ADEVARATELE probleme pe care le are SALAJUL. Rog salajenii sa semnaleze echipei ‘ANCHETEONLINE’ problemele care pe plan judetean au fost musamalizate, deoarece in sfarsit ne asculta si pe noi cineva de unde judetul SALAJ este confundat cu judetul ZALAU.
  Respect si multumiri!

  Reply this comment
 3. iulian
  #3 iulian 26 March, 2011, 08:49

  Sa va ajut sa fiti mai documentati!!

  Persoana fizica reclamanta s-a raportat la prevederile Ordinului nr. 756/1997 privind aprobarea reglementarilor privind evaluarea poluarii mediului care reglementeaza la cap. 3 poluarea solurilor , Ordin care nu se aplica depozitului de deseuri aflat in procedura de inchidere. Facand legatura intre afirmatia reclamantului preluata de mass media ca depasirile asupra elementului TPH sunt de 500 ori si legislatia la care banuim ca face referire(Ord.nr.756/1997), va indicam faptul ca in conformitate cu tabelul nr.2 din ordin valoarea de 100mg/kg este indicata ca valoare maxima pentru soluri de folosinta normala, situatie care nu este in nici un caz a unui depozit de deseuri aflat in procedura de inchidere. Mai mult decat atat din descrierea tipurilor de soluri la care face referire Ord.756/1997 se specifica clar:

  -categoria de teren sensibil se adreseaza la Art.8, a la terenurile utilizate pentru zone rezidentiale si de agrement, in scopuri agricole, arii protejate, zone sanitare cu restrictii.
  -categoria de teren mai putin sensibil se adreseaza la Art.8,b la terenurile destinate utilizarilor industriale si comerciale
  Mergand mai departe se demonstreaza ca tratarea in mod eronat a unui deseu si a procedurii de depozitare a acestuia dupa legislatia avuta in vedere (Ord.756/1997) a creat mari confuzii in randul opiniei publice, confuzii care trebuiesc eliminate urgent .

  Reply this comment
 4. ALT SALAJEAN
  #4 ALT SALAJEAN 26 March, 2011, 11:30

  Domnule Iulian cu tot respectul , comentariul dumneavoastra este un exemplu de musamalizare,faceti referiri la “legislatia la care banuim “,facsimilul ,pozele ,situatia din teren sunt reale.Ar fi cazul sa inceteze in judet aceste “confuzii” care sunt bazele musamalizarilor de pana acum.

  Reply this comment
 5. Csibi Barna
  #5 Csibi Barna 26 March, 2011, 11:42

  Ce spun pozele acelea? Eu nu vad decat un teren inundat. Unde vedeti reziduri petroliere?

  Reply this comment
 6. marina
  #6 marina 26 March, 2011, 15:32

  – HG 349/2005 privind depozitarea deseurilor,art. 7, lit. B prevede posibilitatea dar si limitele acceptate la depozitare a deseurilor nepericuloase respectiv max 5% continut organic total si o compozitie maxima a componentei organice (DOC) in levigatul deseului de 800 mg/kg
  – HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, care prevede ca deseul cod 19 03 05 (prevazut in aviz/anexa 7) -deseuri stabilizate, altele decat cele specificate la 19 03 04 nu intra in categoria deseurilor periculoase.

  Toate aceste aspecte prevazute de actele normative si emise de autoritati au fost respectate intocmai pe parcursul intregii activitati.
  Aceste aspecte au fost reclamate ca fiind neconforme de o persoana rau intentionata prin intermediul mass media locala in urma unor analize rezultate prin prelevari necontrolate si necomforme ilustrand un singur element de referinta si anume componenta organica, dar chiar si asa din acest punct de vedere buletinul prezentat de dumnealui ilustreaza o compozitie de 4,99% parte organica,incadrandu se in limitele admise descrise mai sus.

  Deci matematica elementara da ca 49 mg este 4,9%.Nici macar analiza data de acest individ nu dau o incalcare a legii….ma indoiesc ca puteti crede domnule autor ca doar o analiza prelevata de acest politruc poate fi buna , cand a facut-o de capul lui

  Reply this comment
  • autor
   autor 26 March, 2011, 16:49

   scuzati-ma ca intervin in aceasta discutie, dar cred este vorba despre inconstienta din partea celor care sustin ca acolo nu este vorba despre poluare; dvoastra ati fost acolo? cum puteti sa puneti sub semnul intrebarii ce se intampla acolo? nu ati simtit miros de petrol? cum puteti sa spuneti ca pozele nu indica nimic? este o mare balta de petrol…duceti-va acolo sa vedeti la fata locului…respirati aerul din zona…lasati-ma cu indicatori tehnici si prevederile nu stiu carei legi…duceti-va la groapa de gunoi..acesta este sfatul meu si nu mai sustineti aiureli

   Reply this comment
 7. marina
  #7 marina 26 March, 2011, 21:29

  Am fost acolo si nu e nimic!

  Reply this comment
 8. ALT SALAJEAN
  #8 ALT SALAJEAN 27 March, 2011, 10:17

  Doamna Marina faceti un dus impreuna cu domnul Iulian ,cu lichidul care se vede in poze deoarece- ”’ HG 349/2005 privind depozitarea deseurilor,art. 7, lit. B prevede posibilitatea dar si limitele acceptate la depozitare a deseurilor nepericuloase respectiv max 5% continut organic total si o compozitie maxima a componentei organice (DOC) in levigatul deseului de 800 mg/kg
  – HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, care prevede ca deseul cod 19 03 05 (prevazut in aviz/anexa 7) -deseuri stabilizate, altele decat cele specificate la 19 03 04 nu intra in categoria deseurilor periculoase.”’

  Reply this comment
 9. sorin
  #9 sorin 27 March, 2011, 11:27

  haideti d le autor sa va spun cum sta treaba:acest Jurcan este un pion marunt al unui mafiot al locului , mocanu ioan , director pe undeva prin centrala , un om deosebit de contestat pe care se pare ca turcas l-a pus cu botul pe labe in simleu.acest jurcan este platit de mocanu sa faca aceste valuri care s au dovedit…gaze.Banii vorbesc , nu-i asa domnule autor?

  Reply this comment
 10. ALT SALAJEAN
  #10 ALT SALAJEAN 27 March, 2011, 12:59

  Domnule Sorin treci si tu la dus , ce o tot invartiti pe dupa sura ?ca unu sau altu nu stiu ce face ? In fata unor evidente dovezi de poluare a mediului ,incercati sa transferati vinovatia in alta parte.Ma intreb oare, celora carora le-am recomandat dusul,ce intentii nobile au? cine sunt? sunteti platiti? de cine?. BRAVO ECHIPEI ”ANCHETEONLINE”,MULTUMIRI MAXIME !

  Reply this comment
 11. marina
  #11 marina 27 March, 2011, 14:49

  Daca m-as duce acolo si as face un dus, ati face apoi dumneavoastra un dus cu petrol? Asa sa va ajute Dumnezeu!

  Reply this comment
 12. sorin
  #12 sorin 27 March, 2011, 15:30

  alt salajean , adica jurcau , care nici macar in scris nu scapi de ticuri ,,verbale,, tip…evidente dovezi.In afara de analiza ta , care se pare ca si aia este in limite legale , ai pus pe foc toate institutiile , s-au facut analize amanuntite a solului la laboratoare acreditate , ai scris tuturor din presa , deputati pnl , interpelari peste tot..esti de un penibilism rar intalnit , la groapa este apa statuta cu urme de compusi organici , in limite legale , esti un loser care nici macar nu stie sa piarda.du-te la prietenul tau mocanu dupa solda

  Reply this comment
 13. sorin
  #13 sorin 27 March, 2011, 16:03

  repet comentariul pe care l ati sters…alt salajean , adica jurcau , care nici macar in scris nu scapi de ticuri ,,verbale,, tip…evidente dovezi.In afara de analiza ta , care se pare ca si aia este in limite legale , ai pus pe foc toate institutiile , s-au facut analize amanuntite a solului la laboratoare acreditate , ai scris tuturor din presa , deputati pnl , interpelari peste tot..esti de un penibilism rar intalnit , la groapa este apa statuta cu urme de compusi organici , in limite legale , esti un loser care nici macar nu stie sa piarda.du-te la prietenul tau mocanu dupa solda

  Reply this comment
 14. ALT SALAJEAN
  #14 ALT SALAJEAN 27 March, 2011, 18:52

  Felicitari doamna Marina ;in sfarsit recunoasteti ca acolo sunt deversari cu petrol.

  Reply this comment
 15. marina
  #15 marina 27 March, 2011, 19:09

  Daca asta ati inteles dumneavoastra, puteti da mana cu Jurcau si cu autorul acestui articol. Oricum nu va baga nimeni in seama. La cat tam-tam s-a facut, daca era macar putin depasita limita legala se lua atitudine, insa singurii care mai bat apa in piua sunteti o mana de oameni.

  Reply this comment
 16. alt salajean decat
  #16 alt salajean decat "alt salajean" 27 March, 2011, 19:49

  jurcau iara nu te asculta nimeni cand latrii?

  Reply this comment
 17. Iulian
  #17 Iulian 27 March, 2011, 20:01

  domnule alt salajean jurcau , daca acolo a fost adus pamant de la suplac , normal ca are produs petrolier , nu a negat nimeni asta.Insa ceea ce tu nu intelegi este faptul ca acest pamant poate fi folosit la inchideri de gropi , iar continutul de produs petrolier este in limite legale.Imi pare rau ca nu cunosti simleul , de zici ca este la 100 de metri de crasna(care e la minim 500 de metri).Se pare ca elementul tau de multiplicare este minim 5

  Reply this comment
 18. ALT SALAJEAN
  #18 ALT SALAJEAN 28 March, 2011, 09:26

  Constat cu surprindere ca ”grupul cu dusul” este un sustinator acerb al poluarilor in limitele legale ,fapt recunoscut in comentariile dumnealor,dar am o serie de intrebari; cine a hotarat locatia ?cum s-a ajuns acolo ?Suplacu este in jud. Bihor ,la BIHOR nu sunt locuri de depozitare ?acele reziduri n-ar fi putut fi procesate sa aiba un grad de poluare mai redus?oare cine a aprobat depozitarea acolo are beneficii sau nu? etc. etc. Deasemenea sustinatorilor ”poluarii in limitele legii” le recomand sa faca referire strict la problema de fond , nu la persoane care nu le plac dumnealor si care nu au nici un amestec ca deseurile au ajuns acolo.

  Reply this comment
 19. marina
  #19 marina 28 March, 2011, 15:09

  domnu alt salajean , daca ai avea o problema reala ai incepe asa:Ma numesc….(sa nu zica lumea ca esti jurcau care are alt fel de probleme) si consider ca……Grad de poluare mai redus ce inseamna?Sub valorile date de lege…cat?Un sfert?Jumatate?Un pic mai mult?Mai putin?

  Reply this comment
  • autor
   autor 28 March, 2011, 15:51

   scuzati-ma ca intervin in discutiile dumnevoastra, dar constat cu tristete o foarte mare inconstienta, nu neaparat a dvoastra, ci a tuturor romanilor, care tine de mentalitate. Chiar nu va intereseaza de mediul inconjurator? Nu va intereseaza sanatatea dvoastra? Oare stiti ce inseamna eliminarea hidrocarburilor in natura? Stiti ce se intampla daca acest petrol patrunde in panza freatica? Nu va dati seama de acest pericol cu atat mai mult cu cat stati in aceasta zona? Cdredeti ca este atat de importanta daca este o poluare mai mica sau mai mare? Trebuie sa vin eu de la Bucuresti pentru a semnala acest pericol, pentru ca unii cu dvoastra, din interese, nu stiu de care, il sustineti pe primar? Nu ma intereseaza persoana lui ovidiu jurcan, nu stiu cine este, poate fi omul nu stiu cui, dar nu acesta este subiectul.Nu va mai pierdeti timpul cu aceasta polemica sterila…duceti-va si cereti-i socoteala primarul…e putea aduce pamant de oriunde, de ce dracu a ales sa aduca tocmai de la exploatarea petroliera pentru a acoperi groapa? Nu vi se pare ciudat?

   Reply this comment
 20. marina
  #20 marina 28 March, 2011, 18:41

  domnule autor , nu doresc de departe sa intru in polemica cu dumneata , sunt absolventa de chimie si stiu ce vorbesc.Am fost la groapa si crede-ma , intoxici lumea.Acum sincer nu intentionez sa fac ore de chimie cu dumneata dar exista o tehnologie complexa de inertizare/stabilizare si tratare termica prin desorbtie a slamurilor cu continut organic (inclusiv hidrocarburi).Slamurile au o componenta organica cuprinsa intre 5% si 22% initial , dupa tratare ajung la 0-5%.A fi ziarist nu inseamna a le sti pe toate…si daca…hopa…ati scapat porumbelul…”mergeti si cereti socoteala primarului”.Nu-l cunoasteti nici pe Mocanu de la bucuresti…sunt convinsa!HA

  Reply this comment
 21. sos
  #21 sos 29 March, 2011, 20:54

  pentru MARINA

  Trebuie sa te mai documentezi …….mai mult?….mai putin?….. depinde cui vrei sa dai lectii…..multa bafta….

  Reply this comment
  • Gerardo
   Gerardo 19 January, 2013, 08:47

   super comparatie ’64 ’86! eram doar un copil in ’86 insa imi amnsteic si acum ca pe atunci era mult gri in jur, strazile goale de obicei, in mod special prin centru, de parca oamenii stateau ascunsi insa in piata unirii, cum era inainte de aparitia circului foamei mereu parea sa se petreaca ceva, era o anumita verva si culoare astept cu interes urmatorul pas in desoperirea Bucurestiului de alta data de catre tine prin imagini inedite. sa fii inspirat, Alex

   Reply this comment
 22. salaj
  #22 salaj 30 March, 2011, 09:20

  Un nou material foarte slab documentat, o compilatie jenanta din articole aparute cu vreo luna inainte in presa locala. Acelasi autor a scris un alt articol, absolut penibil din punct de vedere jurnalistic, despre Andreea Vass. Cu sintagme de genul “se pare”, “se spune” etc, nu demonstrati decat ca habar n-aveti de subiecte.

  Reply this comment
 23. ALT SALAJEAN
  #23 ALT SALAJEAN 30 March, 2011, 12:30

  Autorul a scris despre multe personalitati politice ale acestei tari , de ce faceti referire la A.WASS ? In acest articol este vorba de depozitari de deseuri petroliere, care au ajuns acolo datorita deciziei cuiva.

  Reply this comment
 24. Jody Fabbozzi
  #24 Jody Fabbozzi 14 April, 2011, 23:00

  Ver good site! I am loving it!! Will come back again – taking your feeds also. Thanks.

  Reply this comment
 25. Ralph Shobe
  #25 Ralph Shobe 15 April, 2011, 06:06

  mammoth blog you’ve obtain

  Reply this comment
 26. buzz
  #26 buzz 16 April, 2011, 23:54

  I came across your blog blog on google and also verify a number of ones own promptly writes. Have the very good function. I just now other up your RSS feed toward the Live messenger Media Person who reads. Trying to get toward scanning even more on your part at a later point!…

  Reply this comment
 27. IRS Tax Debt
  #27 IRS Tax Debt 17 April, 2011, 00:35

  Hello there, You’ve done an excellent job. I’ll definitely digg it and in my view suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this web site.

  Reply this comment
 28. guides.ign.com black ops
  #28 guides.ign.com black ops 17 April, 2011, 01:24

  I do was probably somewhat over the moon for see the following web-site.I personally yearned-for so that you can kudos for the purpose of your own moment with regards to this kind of splendid read through!! I actually unquestionably relishing every last very little little bit involved with the item in addition to I currently have people saved that will investigate out all new products individuals site page.

  Reply this comment
 29. fashion online shop
  #29 fashion online shop 17 April, 2011, 01:44

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

  Reply this comment
 30. is there any way to grow taller
  #30 is there any way to grow taller 17 April, 2011, 01:45

  I just added you on my blogroll, come visit my site and see what you think

  Reply this comment
 31. Braun Oral-B Pulsonic SmartSeries
  #31 Braun Oral-B Pulsonic SmartSeries 17 April, 2011, 03:47

  Hello, I used to be researching the web & I discovered the web site. Continue the exceptional work.

  Reply this comment
 32. Respiratory Therapist Certification
  #32 Respiratory Therapist Certification 17 April, 2011, 05:45

  There are some interesting points in time in this article but I don’t know if I see all of them center to heart. There is some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as well

  Reply this comment
 33. Wava
  #33 Wava 17 April, 2011, 09:36

  Thank you for your site post. Johnson and I are saving to get a new guide on this matter and your post has made us all to save all of our money. Your opinions really resolved all our inquiries. In fact, a lot more than what we had known before we discovered your excellent blog. I actually no longer nurture doubts as well as a troubled mind because you completely attended to each of our needs right here. Thanks

  Reply this comment
  • Ylva
   Ylva 19 January, 2013, 05:12

   2 chestiuni:1) in sfasrit inca o poza cu incendiul de la blocul Prager, ma saturasem de cea hiper-circulata.2) o prima privire indeaproape la detaliile Hotelului Francez si inca o data de remarcat cat de anacronica poate fi cladirea Bancorex in compania Palatului Postelor, Bisericii Zlatari, Magazinului Vctoria, Palatului CEC si a Blocului Prager.

   Reply this comment
 34. colon cleanse reviews
  #34 colon cleanse reviews 17 April, 2011, 09:53

  Howdy clever points.. now why didn’t i consider those? Off subject barely, is this page pattern merely from an ordinary set up or else do you employ a customized template. I exploit a webpage i’m looking for to improve and effectively the visuals is likely one of many key issues to complete on my list.

  Reply this comment
 35. jezyk angielski
  #35 jezyk angielski 17 April, 2011, 10:26

  Just want to thank you for this news. This is kind of a thing I was searching for (Thanks MSN

  Reply this comment
 36. Affordable Replica Watches
  #36 Affordable Replica Watches 17 April, 2011, 10:49

  We provide first-class quality replica watches with excellent service.Once you own rolex watches,you own the honor replica-watch.co have a full range of Rolex

  Reply this comment
 37. Catalogo de empresas
  #37 Catalogo de empresas 17 April, 2011, 13:29

  I love the look of your website. I recently built mine and I was looking for some design ideas and you gave me a few. May I ask you whether you developed the website by youself?

  Reply this comment
 38. Places To Play Ping Pong
  #38 Places To Play Ping Pong 17 April, 2011, 13:34

  hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

  Reply this comment
 39. london escorts
  #39 london escorts 17 April, 2011, 14:32

  What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & assist different customers like its helped me. Good job.

  Reply this comment
 40. how to grow taller
  #40 how to grow taller 17 April, 2011, 15:11

  I just could not resist commenting

  Reply this comment
 41. Joann Fabrics Coupons
  #41 Joann Fabrics Coupons 17 April, 2011, 15:12

  It is really true that many people nowadays love to use these printable coupons because it is convenient to use as well as it allows them to save extra money.

  Reply this comment
 42. Potenzmittel bestellen
  #42 Potenzmittel bestellen 17 April, 2011, 15:51

  My personal girlfriend continues to be looking for this update!

  Reply this comment
  • Maurine
   Maurine 19 January, 2013, 05:13

   Mai mi-au dat lacrimile cintid comentariile voastre.Am trait 14 ani in perioada comunista si le-am prins mai pe toate cele ce se intamplau in viata de zi cu zi in acea perioada. Imi aduc aminte vag de constructiile noi ce se inaltau pe bdul. Unirii, splai pana la casa poporului. IMi aduc aminte haosul ce se crea in uichend in fata mag. Unirea unde veneam cu parintii la shopping , imi aduc aminte umilinta prin care treceam stand ore-n sir la cozi interminabile pt. un drob de sare in spinare si cum atipeam in zilele toride pe genunchiul/piciorul bunicii pana ajungeam la galantar sa ne luam ratia.Am zis ca le-am prin mai pe toate nu chiar pe toate uite de exemplu nu am reusit sa ajung si eu UTCist. Na, mare dezamagire pe chipul meu ca tocma’ atunci s-au gasit unii sa faca o revolutie si am ramas doar mandru pionier si fara vre-o tresa .Mi-a placut descrierea lui George de mai sus. A uitat sa spuna de inghetata SPORT cu vanilie si cioco si celebra vafa. Sucul la dozator si plic, gumela (lama de guma care ti se faramita in gura), brifcor, prajiturile cartofi cu care aruncam dupa troleibuse (79 de ducea la Pta. Romana-Gara si 84 ce ducea la Universitate), banda de plastic pe care o furam din interiorul troleelor si o incolaceam pe ghidonul biciletelor Pegas cu coarne si sa lunga si Pegas cu sa scurta si ghidon scurt.Vremuri grele dar copii fiind cred ca le-am suportat mai usor. Parintii noastrii cred ca au avut ceva de tras, sfori si greutati, ca sa ne asigure noua ceva mai mult decat au avut ei.Imi aduc aminte ca eram la o celebra coada la paine in zona Pta. Muncii la pasaj cum vii de pe actualul Bd. Burebista si multimea de oameni inainta cu repeziciune catre centru (CC al PCR), multime formata din oameni din cartierele invecinate si muncitorii de la FAUR, pt. a infaptui ceea ce s-a numit mai tarziu revolutia romana. Veniti cu noi, veniti cu noi! striga multimea dezlantuita si hotarata sa schimbe ceva. Am parcurs impreuna cu acest sarpe imens cateva sute de metrii luat mai mult pe sus decat pe jos fara a-mi da seama ce fac. Bunicamea a reusit intru’ tarziu sa ma scoata din multime. Probabil ca altfel era viata mea daca ma duceam acolo.In sfarsit..amintiri din copilarie. Cum ar spune un mare folbalist contemporan cu noi viata merge inainte .Sunt fericit ca am avut aceasta ocazie.Multumesc.Bogdan

   Reply this comment
 43. Łomża
  #43 Łomża 17 April, 2011, 15:55

  It’s good page, I was looking for something like this

  Reply this comment
 44. Igre
  #44 Igre 17 April, 2011, 18:44

  Very good written article. It will be beneficial to anybody who usess it, as well as myself. Keep up the good work – looking forward to more posts.

  Reply this comment
 45. hellowallet mccain savings and loan scandal
  #45 hellowallet mccain savings and loan scandal 17 April, 2011, 18:53

  hellowallet savings bond value series ee

  Reply this comment
  • Jose
   Jose 19 January, 2013, 05:12

   Hotel Victoria este probabil deruminea comunista a edificiului, asa cum Galeriile Lafayette a fost inlocuita cu Magazinul Victoria . Am auzit si o alta versiune cum ca Hotelul Francez (Lafayette, Victoria) a fost demolat din nu se stie ce motive in 1976, cu un an inainte de cutremur.

   Reply this comment
  • Veysel
   Veysel 19 January, 2013, 05:12

   mi-a venit cheful de teracananla acum, in puterea noptii tot pe la jumatatea anilor 80 s-a sistematizat cursul Dambovitei, care anterior era o ge2rla eemputita. Dupa antologica inundatie a metroului cu ape fecale, s-a decis derivarea acestora printr-o conducta de sectiune dreptunghiulara, identica cu alta care poarta apele uzate industriale. Ambele se duc catre statia de epurare. Deasupra lor s-a creat un canal din elemente prefabricate, cu un numar de ecluze din loc in loc. Probabil fusese gandit pentru agrement, pentru ca exista(u) niste debarcadere. Lacul Morii din Crangasi a fost creat cu ocazia asta pentru a controla debitul riului. In Crangasi s-au facut multe demolari in acea epoca si au aparut blocurile de 10 etaje, noul Pod Grant, Pasajul Lujerului (unde un bloc de 10 etaje a fost demolat taindu-l in felii), si in final magistrala nu mai stiu care de metrou. Pe locul actualului strand din Crangasi era un cimitir. Se zicea ca la excavatii mai aparea cate o tigva sau un humerus, eventual cativa dinti intr-o bucata de mandibula. In centru, Splaiul Independentei si Splaiul Unirii erau foarte diferite, pavate cu piatra cubica, si cu un tramvai care intorcea la Principatele Unite). In apropiere mai era si cartierul Uranus, cu Stadionul Republica, si Muzeul Militar (unde m-au facut pionier), ambele demolate si inghitite de colina parlamentului actual. Era o zona foarte sharmanta, dar cam delapidata, cu majoritatea caselor in stare proasta (genul 11 iunie sau Lamaitei din actualitate). In fata actualului magazin Unirea, in maidanul lasat liber acum (sub el se afla statia de metrou, pasajul rutier subteran si apa Dambovitei), mai demult era o hala cu o piata inauntru, in fasonul Halii Traian, dar mai mare si toata metalica.In ce priveste planurile de dezvoltare ale comunistilor, sunt sigur ca la Arhitectura mai exista , daca nu machete cu cartiere, macar material fotografic si planuri. Un anume arh. Gheorghe Leahu isi castiga painea de dus la gura facand acuarele prin Bucuresti, cartierele istorice, dar si cele noi. Mi se pare ca primele doua carti erau pre-revolutie, iar a treia post-ceausista, ocazie cu care infiereaza odioasa dictatura pentru demolarile efectuate. Oricum, cu cartierele noi ale Bucurestiului s-au facut si niste ghiduri turistice in mai multe limbi, unde apare de exemplu Bucur Obor sau cartierul Balta Alba cu blocurile si parcurile sale.Prin anii 80 moda se inspira din vestimenatia BreakDance sau a altor clanuri urbane americane: fust amini, iegari, jambiere, pulovar lale2u, ghetutze pe glezna sau adidasi albi cu sireturi fosforescente, cercei mari, jacheta cu maneci ca de liliac, etc. -asta la fete. La baieti erau pantaloni stransi pe picior, chiar scurti, sosete albe, sacou, camasa cu guler Mao si cravata ingusta de piele sau tricotata, cu ac de cravata de alpaca. Pantofi cu lira, sau espadrile (!!!). Oricum se modificau uniformele de scoala. Cei de la grupul song se imbracau in genul ala. Parul se facea deseori cu apa oxigenata, iar tunsoarea era ori bros (=brosse?) ori cu chica gen Jackie Chan/George Michael/Modern Talking. Mai erau aia care-si radeau perciunii.

   Reply this comment
 46. Unlock iPhone 4G
  #46 Unlock iPhone 4G 17 April, 2011, 20:20

  Wow! Thank you! I continually wanted to write on my website something like that. Can I implement a portion of your post to my site? http://www.own-loan.com/Article/All-you-have-to-know-about-jailbreak-iPhone-three/42638

  Reply this comment
  • Fernanda
   Fernanda 19 January, 2013, 05:13

   cencep een fotografia numărul unu(de la datrpea la ste2nga) şi continuă een fotografia numărul doi ce2teva clădiri cu destinaţie industrială, se văd un coş de fum şi alături de el două mari rezervoare cilindrice. A avut oraşul o uzină de gaz, pentru iluminare? Este o uzină de tratare a apei, şi dacă da, de unde lua apa? Pare să fie prin zona unde este acum Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, tot pe le2ngă Parcul Carol. Cred că una dintre clădiri mai există. E pe strada care duce spre fostul sediu al Poliţiei Rutiere.

   Reply this comment
 47. bariatric surgery
  #47 bariatric surgery 17 April, 2011, 20:42

  My neighbor and I have been simply debating this particular subject, he’s usually searching for to prove me incorrect. Your view on this is nice and precisely how I truly feel. I simply now mailed him this website to indicate him your own view. After trying over your website I e-book marked and will be coming again to read your new posts!

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.