Inalte fete bisericesti l-au vandut pe Dumnezeu Securitatii

Inalte fete bisericesti l-au vandut pe Dumnezeu Securitatii

by March 22, 2011 6 comments

Fostul decan si sef de catedra al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj Napoca, pr. Ioan Ica, a fost colaborator al Securitatii. Potrivit documentelor CNSAS, incepand cu anul 1975, preotul a transmis 25 de note informative privind activitatea fostilor sai studenti si colegi preoti. Colaborator al Securitatii a fost descoperit si Leon Arion, sef de catedra la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii „Valahia” din Targoviste.

Ioan Ica a fost recrutat de Securitate in anul 1975 „pentru supravegherea informativa a cetatenilor straini care viziteaza Institutul Teologic Ortodox si Mitropolia Ortodoxa din Sibiu”, avand numele de cod „Lucian Popescu”.

La data de 14 aprilie a acelui an, Ioan Ica a intocmit o nota informativa: „Cunosc pe preotul M.V. de cand mi-a fost student (…) cand s-a pus problema aducerii lui ca asistent sau duhovnic la Institut, mereu s-a spus ca nu merge, planand asupra lui o indoiala, nu in ceea ce priveste capacitatea sa intelectuala, ci sub aportul orientarii sale fata de viata si societatea in care traim. Asa am aflat ca si ca preot avea o orientare religioasa exagerat interiorizata, trairista, rupta oarecum de viata, in genul fostei <Oastea Domnului>, ca este un preot <ostas> si cauta sa formeze in felul acesta pe credinciosi; ca a facut o nunta fara lautari, numai cu un acordeon, unde s-au cantat cantari de la Oastea Domnului. Si cand a fost numit la Institut ca duhovnic, l-am vazut citind tot lucrari de evlavie monastica, traduse in romaneste din Sfintii Parinti, care circulau in volume dactilografiate si procurate de el de la calugari. Si din scrisul lui de pana acum se vede orientarea lui biblicista, a unei teologii si evlavii in sine si pentru sine, fara un angajament mai ferm in problemele societatii noastre actuale”.

Lipsa devotamentului fata de partid, infierata

In alta nota informativa, datata 29 augist 1975, Preotul Ica se arata deranjat de faptul ca un fost student de-al sau nu se implica suficient in promovarea oranduirii socialiste, ca-i lipseste zelul. „Ca student, pr. I.G. s-a afirmat ca un baiat eminent cu reale calitati de studiu si putere de patrundere (…) Dupa ce am aflat ca a facut politica in trecut, am constatat la el o atitudine nationalista si o rezerva fata de noua oranduire de la noi, nu in sensul unei atitudine fatis ostila, cat de tacere prudenta si nu de angajament total (…) Am discutat odata (acum vreo 3-4 ani), la secretariat la pr. C.F., cu care a fost coleg, de ce nu scrie si in legatura cu slujirea Bisericii in statul socialist, m-a mirat atitudinea lui de rezerva si de neangajare, cum putem colabora – a zis el – cu un stat care duce o politica atee fata pe fata, cu ce ne sprijina pe noi, ori srijinul este numai de partea noastra nu si din partea statului”.

Prof. univ. doctor Ioan Ica a transmis ofiterilor de Securitate si informatii despre o familie de prieteni, despre a caror fiica a aflat ca ar dori sa plece in Franta si sa ramana definitiv. Datorita acestei informari, o copie de pe nota lui Ica a fost transmisa la IJS Brasov, „pentru a preveni evaziunea” din tara a persoanei respective.

In alte note informative date de Ioan Ica, acesta face referire la comentariile ostile la adresa organelor de partid si de stat ale diferitilor cunoscuti. Astfel, despre parintele G.B. din Sibiu a declarat ca „n-a fost si nu este atasat cu tot sufletul oranduirii socialiste din patria noastra”.

– „Diaconul rector I.P., in ciuda aparentelor de om corect, legal si loial regimului si statului nostru, este un om fals si ascuns, (…) nu odata si-a manifestat atitudinea de dezaprobare fata de regimul comunist care urmareste pana la urma desfiintarea Bisericii si preotilor si privind cu nostalgie la vremurile trecute (…) In general e un om inchis, rezervat, banuitor si nesincer si loial din punct de vedere politic si fata de politica statului si partidului nostru facand totul numai din obligatie si cu anumite retineri”.

– „Preotul R. a facut mult caz de impresiile sale din Tara Sfanta. Din punct de vedere politic, autorului ii scapa informatii foarte riscante, ca unul care in trecut a vazut moartea in fata si numai Dumnezeu l-a salvat, ca a suferit ca un martir: <Am plans la Sf. Mormant cu gandul ca pe mine pacatosul – care in urma cu 25 de ani (1977-25=1952 cand a fost la Canal), mi-am vazut moartea in imprejurari nenorocite – m-a invrednicit sa calc cu picioarele si sa sarut cu buzele mele Locurile Sfinte>, sau cand spune subliniind chiar, ca s-a rugat la Sf. Mormant ca <Iisus Hristos sa-i dea putere sa-i ierte acum pe toti cei care i-au facut rau in viata> , rugaciuniel care le face in diferite locuri pentru patria noastra si marea familie, pentru pace, nu se prea integreaza in meditatiile sale, sau sunt intelese asa cum crede el”.

Repercusiunile delatiunilor

Ca urmare a informatiilor furnizate in acest ultim caz, ofiterul de securitate a propus urmatoarele : „Pentru a preveni ca un fost legionar sa-si dea atata importanta, mai ales ca in lucrare se vorbeste si de faptul ca a fost inchis, consider ca ar fi bine daca l-am chema la organele noastre si l-am avertiza”.

O alta nota a prelatului face referire la o discutie cu studentul H.E. in urma careia „am ramas stupefiat si inmarmurit de atitudinea lui net procatolica si progreco-catolica, precum si de atitudinea lui potrivnica si denaturatoare a politicii statului nostru fata de religie si Biserica”. Preotul continua sa redea din afirmatiile studentului: „Si Sibiu si la Cluj de ex., in postavale si predici se vorbeste de 3 ori despre Dumnezeu si de 30 de ori de dl. N. Ceausescu, eu si altii nu putem inghiti mereu de astea. Studentii stiu, vad toate acestea, sa nu credeti ca suntem o masa amorfa, stiati ca intre studenti circula vreo 9-10 cuvantari ale prof. Calciu, dat afara de la Seminarul Teologic din Bucuresti”…

La data de 2. 12. 1986, „in timpul pauzei Conferintei Teologice Interconfesionale de la Inst. Teologic Univ. din Sibiu, prof. H.P. imi spune ca nu-i place si nu e de acord cu pomenirea si referirea la presedintele tarii, domnul NICOLAE CEAUSESCU in referatul teologic prezentat de Pr. Dist. L.S. si numele Presedintelui nu ar trebui sa apara nici in concluziile teologice ale Conferintei, intrucat acestea se publica si ajung si in strainatate si ne facem de ras 9…) Mi-a spus ca Conferintele noastre trebuie sa ramana teologice si sa nu le politizam, amestecand lucrurile (…) De altfel, prof. H.R. nu e prima data cand se manifesta astfel fata de presedintele tarii si fata de tendinta de politizare a Conferintelor interconfesionale, dupa el”, mai arata intr-o alta nota informativa Ioan Ica.

Ioan Ica „ciripea” numai in cunostinta de cauza

Activitatea acestuia a fost apreciata pozitiv de Securitate. „Cu privire la volumul informatiilor furnizate, se poate aprecia ca a furnizat un numar de 25 de note informative, in referire la persoane sau aspecte care pentru un motiv sau altul fac obiectul muncii de securitate. Materialele informative, in totalitatea lor, au un continut ce prezinta interes operativ si reflecta conceptiile, preocuparile si manifestarile unor elemente aflate in atentie, cum sunt: H.E., P.P., T.G., A.C., lucrati in D.U.I. si R.S., M.N., C.V., lucrati in S.I. cu prioritate. Informatiile furnizate s-au dovedit a fi reale si obiective, verificandu-se cu informatiile furnizate si de alte surse ale noastre. Interesant si demn de remarcat la acest informator este faptul ca priveste cu foarte multa seriozitate si interes colaborarea cu organele noastre. Astfel, Lucian Popescu niciodata nu accepta sa scrie o nota informativa despre o persoana daca in prealabil nu a discutat cu acea persoana pentru a-i cunoaste in profunzime conceptiile si preocuparile, felul de a fi…” ( subl. red.)

CNSAS este convins ca toate aceste note informative livrate Securitatii demonstreaza ca inaltul prelat a urmarit ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. „Nu se poate retine ca furnizarea unor informatii de asemenea natura nu a fost facuta constient, avand reprezentarea clara a faptului ca relatari ca cele prezentate anterior nu ramaneau fara urmari. Altfel spus, prin furnizarea acestor informatii, paratul a constientizat ca asupra persoanelor la car es-a referit in delatiunea sa se pot lua masuri de urmarire si verificare si, prin urmare, a vizat aceasta consecinta”, se arata in cererea de chemare in judecata inregistrata de CNSAS la Curtea de Apel Bucuresti.

In perioada 1996-2000, Pr. Prof. Dr. Ioan Ica sen. – a fost Decan si sef de Catedra, al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatatii „Babes Bolyai” din Cluj Napoca. Ioan Ica a fost decorat de presedintele Romaniei in 2 aprilie 2002, impreuna cu alte personalitati culturale clujene, cu „Ordinul National, Serviciu Credincios in gradul de cavaler”. De asemenea, Arhiepiscopia Clujului, in 9 septembrie 2002 i-a conferit Pr. Prof. Ioan Ica „diploma de aleasa cinstire pentru contributia pe care a adus-o la dezvoltarea invatamantului teologic romanesc, la cresterea prestigiului Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, la intarirea dialogului teologic interconfesional si al teologiei cu cultura si pentru atasamentul cu care a slujit si slujeste Biserica stramoseasca”. Timp de 40 de ani, Ica a format teologi la Sibiu, Cluj si Alba Iulia, unde a predat cursuri pentru masteranzi si a coordonat lucrari de doctorat. 

Leon Arion, teologul colaborationist

Un alt informator descoperit de juristii Colegiului este Leon Arion, seful catedrei de Asistenta sociala a Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii „Valahia” din Targoviste. Potrivit documentelor prezentate in instanta, pe cand era preot ortodox in municipiul Ploiesti, Arion a fost recrutat la data de 29 iunie 1972 de catre Inspectoratul Judetean de Securitate Prahova, in scopul incadrarii informative a preotilor „G.C. si M.i. de la Biserica <Sf. Vasile>, lucrati in dosar de urmarire informativa”. La aceeasi data a semnat un angajament, purtand numele conspirativ „ANDY”. In perioada 1973 – 1975 preotul a dat mai multe note informative referitoare la preotul ortodox G.S., urmarit deja de Securitate. Pe 18 decembrie 1973, Arion arata ca‚ din discutiile avute in urma vizitei facute de acesta sursei la data mentionata anterior, a rezultat ca este nemultumit de unele procedee folosite de organele locale in raporturile cu el. De asemenea este contrariat de faptul ca este suplinit de un preot care, din conduita morala, nu este un exemplu pentru lume. Deoarece sursa a constatat ca sus-numitul sustinea necolaborarea cu organele de stat locale, pentru a-l combate, i-a demonstrat ca in Epistola catre romani, SF. Pavel prevede ca credinciosii trebuie sa se supuna stapanirii, nu din teama, ci din indemnul inimii. Sus-numitul si-a argumentat pozitia sa cu un exemplu din Psalmul 1, versetul 1, verset care nu se refera la veacul nostru, ci  la veacul in care a scris David pentru poporul sau. Tot pentru a-l influenta favorabil, sursa i-a trimis o scrisoare in car eil face atent ca este pasibil de pedeapsa daca incalca prevederile legilor statului. Aceasta si in urma intelegerii cu inspectorul de culte”, se arata intr-o nota semnata de „Andy”.

Presiuni la ordinul Securitatii

Intr-un referat intocmit de Securitate la data de 5 martie 1974, se arata ca „informatorul ANDY este folosit cu sarcini concrete pentru influentarea lui G.S. din Lapos, lucrat in D.U.I. (dosar de urmarire informativa, n. red.). La indicatiiel noastre acesta a trimis scrisoare obiectivului pe linia influentarii, iar obiectivul apoi l-a vizitat la domiciliu pe informator. Aspectul mentionat fiind controlat pe linia bir. spec. <S> – a rezultat ca informatorul a actionat conform sarcinilor date de noi si ca este sincer in colaborarea cu organele noastre”. In acelasi dosar deschis preotului G.S., Leon Arion a raportat in scris Securitatii la data de 15 octombrie 1975: „In jur de 25- 26 sept, seara, a venit la sursa fostul preot G.S. Venea de la familie, dintr-o comuna din jud. Buzau si a ramas pan aa doua zi, spunand ca merge la Lapos. A rezultat c aare aceeasi atitudine refractara. Sustine ideea ca preotii sa nu aiba legatura cu statul, p emotiv ca este ateu. Acuza pe preotii care lucreaza cu organele de stat. A spus ca nu are serviciu si ca isi petrece timpul in gospodaria socrului. A mai spus ca merge in com. Lapos si va indemna pe unii sa nu mai mearga la biserica. Sursa a incercat sa-l sfatuiasca ca nu se incadreaza sa adopte acesta atitudine, venind cu argumente din chiar preceptele ortodoxe. G. se mentine pe pozitia mentionata. Din discutiile avute, sursa a ramas cu impresia ca este bolnav mintal”, mai arata Leon Arion in nota informativa catre Securitate. In urma acestei delatiuni, reactia ofiterilor a fost prompta: „se va trimite copie de pe nota la I.J. Buzau”.

Facebook Comments Box

6 Comments so far

Jump into a conversation
 1. ION
  #1 ION 29 March, 2011, 16:53

  saq

  Reply this comment
 2. ION
  #2 ION 29 March, 2011, 16:55

  asdxsw

  Reply this comment
 3. ION
  #3 ION 29 March, 2011, 16:57

  mai ,astia-s nebuni ,ioan ica SECURIST ??………PPFFUI………NU POT SA CRED ………….ROMANII………

  Reply this comment
  • ewgwe
   ewgwe 28 December, 2014, 19:26

   chiar face treba f buna cu editura lui. Si ce traduceri din fenomenologia franceza. si nu mumai. Sa mergem pe ipoteza ca e adevarat. Ce face azi e chia opusul. Si se razbuna sistemul. vezi cazul Cornaanul, Paleologul. Pana una alta sa prezinte probe.

   Reply this comment
 4. ION DRAGHICI
  #4 ION DRAGHICI 10 April, 2011, 18:19

  IN DOSARUL LUI GHEORGHE N. DRAGHICI DE LA CNSAS POATE FI GASIT UN ALT PREOT-SECURIST.DE DATA ACEASTA DIN BULETA ,JUD.VILCEA!!!

  Reply this comment
 5. Idella Panasci
  #5 Idella Panasci 12 April, 2011, 22:23

  I keep listening to the news speaking about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.