Un roman din SUA a cumparat la Paris manuscrise ce au apartinut lui Cioran

Un roman din SUA a cumparat la Paris manuscrise ce au apartinut lui Cioran

by April 7, 2011 0 comments

Un roman cu domiciliul in SUA a cumparat intregul lot cu manuscrise si documente ale lui Emil Cioran, in cadrul unei licitatii ce a avut loc la Paris, platind in total 405.000 de euro. Biblioteca Centrala Universitara (BCU) si Televiziunea Romana (TVR) au participat la aceasta licitatie cu intentia de a achizitiona impreuna tot lotul Emil Cioran, care cuprindea 123 de pozitii, valoarea tuturor obiectelor fiind estimata de specialisti la o suma sub 100.000 de euro, insa s-au lasat pagubasi in fata ofertei romanului din America.

Dupa o licitatie in care fiecare document in parte a fost supralicitat, BCU si TVR reusind sa castige mai multe dintre acestea, un alt licitator a achitat suma totala la care s-a ajuns pentru acest lot – 405.000 euro.

“Nu ne-am mai inchipuit ca cineva poate sa faca totalul. Reusisem sa luam din fiecare, si din manuscrise, si din documente”, a declarat directroul BCU, Mireille Radoi pentru Mediafax. Ea a mai precizat ca s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecarui document in parte, dand ca exemplu diploma de licenta – 17.000 de euro, diploma de bacalaureat – 8.000 de euro – si manuscrisele “Schimbarea la fata a Romaniei” – 20.000 de euro si “Cartea amagirilor” – 13.000 de euro.

Printre manuscrisele si documentele lui Cioran scoase la licitatie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, s-au numarat caiete manuscrise – “Tragicul cotidian”, “Adolescenta”, “Jansenismul”, “Pamflet si pamfletar”, “Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant”, “Banalitate si transfigurare”, “Cartea amagirilor”, “Lacrimi si sfinti”, “Schimbarea la fata a Romaniei” -, numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, datata 5 octombrie 1928, diploma de licenta in filosofie si litere, datata 23 iunie 1932, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933 – 1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca si multe altele.

Expertul Frédéric Castaing, citat de Radio France Internationale (RFI), a precizat, miercuri, ca aceste manuscrise, care acopera perioada din viata lui Cioran de dinainte de a se stabili definitiv in Franta, in anii 1940, sunt total diferite de cele 37 de caiete manuscrise ale filosofului despre care s-a vorbit in presa in ultima vreme, respectiv cele atribuite definitiv de justitia franceza, luna trecuta, comerciantei de vechituri Simone Baulez. Acestea au fost descoperite in februarie 1998, in pivnita casei din Paris unde a locuit scriitorul. Valoarea acestor manuscrise depaseste in prezent un milion de euro, potrivit specialistilor.

In schimb, manuscrisele care au fost scoase la vanzare joi, la Paris, apartineau familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran.

Acelasi expert a mentionat ca manuscrise semnate de Cioran se gasesc foarte rar pe piata, evenimentul de joi fiind extrem de important intrucat este pentru prima data cand sunt scoase la licitatie atat de multe documente de o atat de mare calitate.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.