BNR refuza politizarea CEC

BNR refuza politizarea CEC

by May 10, 2011 0 comments

Banca Nationala a respins nominalizarile Ministerului Finantelor, care reprezinta statul ca actionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, in funcţia de prim-vicepreeedinte cu atributii pe financiar si a lui Razvan-Andrei Micu, consilier al ministrului Gheorghe Ialomiţianu, ca vicepresedinte pe retail, sustine Mediafax.

Refuzul vine la scurt timp dupa ce BNR refuzase numiri similare la Banca Carpatica si la un an dupa ce banca centrala refuzase de asemenea sa permita transformarea in banca a companiei de microfinantare “Patria”. In acelasi timp, BNR s-a opus jocurilor politice care urmareau inlaturarea sefului CEC Radu Ghetea cu Enache Jiru.

Finantele sunt acum nevoite să “reformuleze” nominalizările: Stamatian, 34 de ani, este desemnat tot pentru rangul de prim-vicepresedinte al bancii de stat, dar de data aceasta ca responsabil cu retailul, în timp ce lui Micu ii va fi atribuit un post de membru neexecutiv al Consiliului de Administraţie.

Nici BNR si nici Ministerul Finanţelor nu au dorit sa comenteze pe marginea subiectului.

Stamatian şi Micu au fost principalele schimbari pe care Ministerul Finantelor, controlat de PD-L, a incercat sa le opereze in echipa de management a lui Radu Ghetea, care detine functia de presedinte al CEC din 2007. Ghetea fusese numit la conducerea CEC de catre ministrul liberal Varujan Vosganian si a beneficiat constant de sustinerea BNR, sustinere care i-a asigurat si reinnoirea mandatului care tocmai ii expira.

Ministerul Finantelor a convocat luni AGA la CEC Bank pentru a-l numi pe Andrei Stamatian pe pozitia de vicepresedinte al băncii, dupa ce BNR nu i-a dat aviz pentru functia de prim-vicepresedinte, unde avea in atributii domenii pe care nu a activat, potrivit unor surse oficiale.

“Stamatian nu a primit avizul BNR pentru ca urma sa raspunda de domenii pe care nu activase pana in prezent. A fost doar o chestiune de neintelegere. Chiar el a cerut sa se faca modificarea si sa primeasca doar atributii unde are suficienta experienta”, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.