Cum s-au scurs banii companiilor nationale in buzunarele partidelor politice

Cum s-au scurs banii companiilor nationale in buzunarele partidelor politice

by May 11, 2011 1 comment

Partidele politice au capusat de 20 de ani companiile de stat, ceea ce a dus la falimentul multora dintre ele. Unele societati cu capital de stat au devenit energofage, acumuland datorii imense, fiind chiar in imposibilitatea de a fi restructurate. O decizie “istorica” ar putea schimba soarta acestor companii: FMI a impus Guvernului introducerea unui management din afara tarii, selectat pe baza unor licitatii internationale.

Traian Basescu sustine ca a avertizat PDL sa abandoneze practica politizarii companiilor de stat, dar nu a fost ascultat. Presedintele are perfecta dreptate: in ultimii ani, societatile miniere Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, dar si complexele energetice Rovinari, Turceni si Craiova au fost vaca de muls a liderilor PDL de la sfarsitul anului 2008 pana in prezent, iar in anii trecuti de PNL si PSD. De asemenea, Hidroelectrica, Termoelectrica si chiar Nuclearelectrica sunt si au fost conduse de oameni politici, numiti de direct de ministrul Economiei, care au directionat contractele catre clientii politici ai partidului aflat la guvernare.

Visul lui Videanu s-a naruit

Compania Nationala a Huilei a acumulat in ultimii 15 ani datorii de aproape 1 miliard de euro si se afla pe primul loc in randul datornicilor la stat. Ministerul Economiei a incercat anul trecut sa stearga aceste datorii, folosind doua tertipuri: o derogare de la Comisia Europeana si includerea CNH in proiectul de infiintare a doua companii mamut, Electra si Hidroenergetica. Pana acum, Comisia Europeana nu a dat niciun raspuns la cererea Ministerului Economiei, iar “visul” lui Adriean Videanu ( ministrul Economiei intre 2009-2010), de a salva mineritul prin includerea CNH si SNLO intr-o companie gigant alaturi de unele societati rentabile precum Nuclearelectrica, a esuat lamentabil. FMI a respins ideea stergerii datoriilor Companiei Nationale a Huilei, solicitand ori restructurarea, ori falimentul, dar si cea de constituire a celor doua societati energetice gigant.

CNH, capusata pe toate partile

De altfel, CNH a fost capusata permanent de clientii politici ai partidelor aflate la guvernare. Numai pentru a da un exemplu, in 2009, firma GTS company, detinuta de omul de afaceri Sorin Avramescu a obtinut un contract de 40 de milioane de euro, pe un an pentru asigurarea unei mese calde pe zi la mineri. Aceeasi societate a mai primit un contract, tot pe un an, in valoare de 300 000 pentru curatarea echipamentului de mina. De asemenea, in ultimii ani ani, firmele controlate de Adrian Gardean au obtinut contracte de milioane de lei de la CNH. Cei doi oameni de afaceri sunt apropiati ai primarului PDL din Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi,sotul Monica Iacob Ridzi, trimisa in judecata pentru fapte de coruptie. In acelasi timp, Gardean a fost sponsorul primarului in campania electorala din 2008.

Inainte de venirea PDL la putere, CNH a fost vaca de muls a PNL. Nenumarate contracte a obtinut in perioada 2005-2008, Alin Simota, candidat al liberalilor la primaria Petrosani, in 2008 si fost patron al echipei de fotbal, Jiul Petrosani. De altfel, Simota este unul dintre partenerii de afaceri ai lui Adrian Gardean, sponsorul PDL. Pe vremea PSD (2001-2004), prefectul de atunci al judetului Hunedoara, Aurel Surupacean, asigura prin firmele sale echipament second-hand pentru minerii din Valea Jiului, obtinand venituri de miliarde de lei vechi, timp in care datoriile CNH se adanceau.

SNLO, o vaca de muls transpartinica

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia este un exemplu concludent al modului in care a politizata aceasta companie de stat. SNLO are datorii la stat de 28 miliarde de lei, iar ministerul Economiei pregatea in martie o ordonanta de reesalonare a acestor arierate. Insa FMI nu a acceptat o asemenea varianta, solicitand o restructurare drastica a societatii.

Anul trecut s-au pompat sute de milioane de euro pentru o asa zisa retehnlogizare si modernizarea mineritului la SNLO, in contextul in care intentia Guvernului era la acea data ca societatea sa fie inclusa in compania Electra. Insa, o mare parte din asa zisele investitii au ajuns in buzunarele clientilor politici. Afacerile de la aceasta companie sunt controlate de liderul de sindicat al minerilor din Gorj, Marin Condescu, prin influentele sale la nivelul puterii. Un bun prieten cu Ionel Mantog (fost sef al PDL Gorj), Condescu a dirijat in ultimii ani investitiile de la SNLO catre afaceristii portocalii. Pentru a putea controla politic Societatea Lignitului, Condescu a trimis in Parlament doi senatori, Nicolae Militaru si Ion Ruset, lideri de sindicat din subordinea sa. De altfel, Ruset a ajuns chiar presedinte al PDL Gorj, in urma alegerilor care au avut loc in martie 2011.

Firma SC Olsermin, controlata de Marin Condescu, in calitate de administrator a obtinut de la SNLO, anul trecut, contracte in valoare de 5,6 milioane de lei pentru servicii de curatare a echipamentelor minierilor. De asemenea, doua firme care au sponsorizat PDL in campaniile electorale din 2008 si 2009, SC UMR SA si SC Artego SA din Targu Jiu, au castigat, anul trecut, din contracte cu SNLO, peste 1 milion de lei.

Rovinariul si Turceniul, pe mana “baietilor destepti” din energie

Complexele energetice Rovinari si Turceni au fost tinta “baietilor destepti” ai energiei, care au avut asigurat suportul politic al tuturor guvernelor, beneficiind de energie ieftina, sub pretul pietei. In 2005, era declansat scandalul vanzarii de la cele doua complexe energetice de energie ieftina catre companii precum Romelectro, Energy Holding Company, Grivco, controlate de afaceristi precum Dan Ioan Popescu, Dan Voiculescu, Bogdan Buzaianu, implicati sub o forma sau alta in politica, ministri senatori sau finantatori de partide. Desi procurorii au deschis un dosar gros de sute de pagini pentru prejudicierea celor doua companii energetice, care a dus la demisia ministrului Economiei, Codrut Seres ( omul de incredere a lui Voiculescu), nu s-a intamplat nimic. Mai mult, Rovinariul si Turceniul au ramas sub sfera de influenta a politicului, de aceasta data, de culoare portocalie. Maestru de ceremonii al afacerilor cu energie in judetul Gorj, a ramas Ionel Mantog, desi, politic a dat un pas inapoi. El a fost sprijinit timp de doi ani (2009 si 2010) de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

SC Romelectro SA a obtinut in continuare contracte grase, in valoare de sute de milioane de euro cu complexele Rovinari si Turceni pentru lucrari de proiectare, de consultanta si pentru constructia unui depozit de gura. De asemenea, oameni politici ai PDL au beneficiat direct de contracte cu Rovinariul, anul trecut: firma consilierul PDL Motru, Vintilescu Elena a primiti contracte in valoare de 1 milion de lei. De asemenea, atat Rovinariul cat si Turceniul au incheiat numeroase contracte cu sponsorii PDL, SC UMR SA si SC ARTEGO SA. Un alta forma de capusare politica: Mantog a fost numit in functia de director economic la complexul Turceni, avand un salariu de 150 de milioane lunar, desi Guvernul a stabilit prin ordonanta de urgenta ca managerii companiilor sa nu aiba un venit lunar mai mare decat al unui secretar de stat – 48 milioane de lei. Demn de mentionat este si faptul ca Mantog l-a angajat la Turceni pe fiul unui adversar politic, deputatul PNL Dan Ilie Morega, pe un salariu de 100 milioane de lei lunar.

Inainte de guvernarea PDL, social-democratii si liberalii au controlat afacerile cu energie in zona Gorjului. Ilustrativ in acest sens este modul in care au fost gestionati banii public la Turceni si Rovinari in perioada in care presedintele consiliului judetean era condus de Nicolae Mischie si de prefectul Mugurel Surupaceanu, actul deputat PSD. Mischie a fost deja condamnat pentru fapte de coruptie iar Surupaceanu a fost cercetat penal.

Cazul Mihai David la Hidrolectrica

Pentru Hidroelectrica este de mentionat cazul Mihai David, un director general ( 2008-2010) care a fost hulit de specialisti, sindicalisti, oameni politici. Acesta a ajuns in functie, avand o puternica sustinere politica transpartinica. Era cunoscut ca fiind omul lui Hrebenciuc, dar a fost pus in functie de Adriean Videanu, foarte bun prieten cu Dan Ioan Popescu (fost ministru al Economiei in guvernarea PSD), si apropiat al omului de afaceri Geoge Constantin Paunescu. El a fost dat jos numai la presiunile exercitate de presedintele Traian Basescu si odata cu schimbarea lui Videanu de la conducerea ministerului Economiei si numirea lui Ion Ariton.

Desi s-au perindat prin tara noastra firme puternice din Occident pentru a lucra cu Hidroelectrica, compania nationala care gestioneaza toate hidrocentalele a preferat sa ofere contracte prin negociere directa doar unor clienti transpartici. Un asemenea caz il reprezinta exclusivitatea de care beneficiaza de 20 de ani incoace Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice, o societate privatizata imediat dupa Revolutie si care primeste toate lucrarile de renovare si modernizare la hidrocentalele romanesti.

Nuclearelectrica, pe mana unor sponsori ai tuturor partidelor

Nuclearelectrica este o companie nationala capusata de clientii politici din 1990 incoace. In perioada PSD, era cunoscut tandemul Hrebenciuc –Ovidiu Tender care controla managementul de la centrala atomica de la Cernavoda, iar dupa venirea liberalilor, PNL si-a impartit puterea cu PSD, in acest tandem intrand prin interpusi si deputatul Puiu Hassoti. Sunt insa firme care au sponsorizat fiecare partid venit la putere si care reusesc sa primeasca contracte de ani de zile, multe prin negociere directa, indiferent de guvernare, cum ar fi SC General Concrete si SC Elcomex SRL. De exemplu, General Concrete a sponsorizat PDL in 2008 cu 250 000 de lei, iar in 2010 a obtinut de la Nuclearelectrica contracte in valoare de 10 milioane de lei, majoritatea prin incredintare directa.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. viorel
    #1 viorel 12 May, 2011, 16:38

    Ar trebui sa importam si ministrii si un presedinte,la cum arata coruptia in tara asta…

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.