Dosarul lui Vantu este secret pe motive ce nu se regasesc in Codul de Procedura Penala

Dosarul lui Vantu este secret pe motive ce nu se regasesc in Codul de Procedura Penala

by May 20, 2011 0 comments

Judecatoarea Viorica Dinu de la Tribunalul Bucuresti a decis, cu de la sine putere, ca procesul lui S.O. Vantu in care afaceristul este acuzat de favorizarea infractorului sa se judece in sedinta secreta, invocand presiuni mediace asupra cazului. In sprijinul acestei decizii luate “din oficiu” magistratul a invocat articolul 290 alin. 2 din Codul de Procedura Penala. Ce spune articolul cu pricina? “Daca judecarea in sedinta publica ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vietii intime a unei persoane, instanta, la cererea procurorului, a partilor ori din oficiu, poate declara sedinta secreta pentru tot cursul sau pentru o anumita parte a judecarii cauzei”. Nicio cuvant in textul de lege despre “presiunile mediatice” invocate de judecatoarea Dinu. Cel mai probabil, sensibilul magistrat a considerat ca i s-a incalcat viata intima atunci cand presa a scris despre sotul ei, pensionar MAI, ca a incasat anul trecut o pensie de 440000 lei si ca ea are un salariu de 111000 lei. Ambele informatii se regasesc in declaratia de avere a judecatoarei Dinu, document public, afisat pe site-ul ANI.

Inainte de a incepe sedinta de judecata, magistratul a aratat ca “in aceasta cauza, presiunea mediatica este una foarte mare. Au aparut articole tendentioase chiar si la adresa acestui complet de judecata si din acest motiv dispunem ca acest dosar sa fie judecat in sedinta secreta”. Avocatii lui Vantu s-au declarat imediat de acord, in timp ce procurorul de sedinta s-a opus acestei propuneri.

Abuzurile judecatorilor in dosarul lui SO Vantu par a deveni o practica. Pentru inceput, fosta judecatoare a dosarului, Camelia Bogdan, a fost inlocuita de o colega de tribunal dupa ce a acuzat-o de “celeritate nejustificata” in judecarea cauzei. La data de 5 aprilie 2011, procurorul general Laura Kovesi a facut o sesizare catre Consiliul Superior la Magistraturii (CSM) in care cerea ca judecatoarea Elena Burlan sa fie cercetata pentru nerespectarea normelor de procedura cu grava neglijenta. Kovesi afirma atunci ca motivul invocat de judecatoarea Burlan nu este “prevazut in dispozitiile Codului de Procedura Penala”.

La termenul de azi, magistratul a invocat presiuni mediatice in conditiile in care articolul la care a facut referire nu prevede asemenea referiri.

La termenul de azi, inainte de se secretiza sedinta de judecata, magistratul a judecat un alt proces aflat pe lista. Pe motiv ca nu au sosit rezultatele expertizarii unor interceptari telefonice trimise la Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC), Dinu a amanat procesul pana la data de 17 iunie! 

Viorica Dinu a achitat un chinez in urma cu un an, acuzat ca, impreuna cu un complice, si-a ucis si transat doi conationali in 1995. La o luna dupa achitare, instanta superioara l-a gasit vinovat pe chinez, insa acesta nu a mai fost de gasit.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.