Model de practica unitara. Doi comisari de la Garda Financiara primesc pedepse diferite de la aceeasi instanta pentru mita

Model de practica unitara. Doi comisari de la Garda Financiara primesc pedepse diferite de la aceeasi instanta pentru mita

by May 27, 2011 0 comments

Desi coruptia din Romania pare din ce in ce mai greu de stapanit, judecatorii nu considera acest lucru un fenomen ingrijorator, de vreme ce de dau pe banda rulanta padepse cu suspendare sau chiar achitari pentru luare de mita. Absurdul a fost atins de judecatorii Tribunalului Bucuresti, ce au masurat diferit vinovatia a doi comisari superiori de la Garda Financiara. Un judecator i-a condamnat la inchisoare intr-un dosar pentru mita, in vreme ce alt magistrat a dat cu suspendare, in al doilea dosar, tot pentru mita.

Primul dosar se lasa cu inchisoare

In ianuarie 2010, Paul Robert Korner si Gheorghe Dobrin, comisari superiori de la Garda Financiara Bucuresti au fost trimsi in judecata, fiind acuzati ca au cerut in mai multe randuri mita de la Lu Ming, patroana unei companii ce se ocupa cu importul de usi in Romania. Prinsa cu nereguli, Lu Ming, a acceptat sa le dea celor doi comisari 13.000 de lei mita, pentru a-i se aplica o amenda mai blanda. Pe langa bani, comisarii au dat iama si in niste cutii cu ceai chinezesc.

Paul Robert Korner si Gheorghe Dobrin au fost prinsi de procurori, dupa ce patroana chinezoaica i-a reclamat la DNA.

Dupa un an de judecata, pe 16 februarie 2011, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe cei doi la cate 4 ani inchisoare cu executarea pedepsei, plus plata a cate 9.000 lei cheltuieli de judecata. Sentinta a fost atacata cu apel.

Mita este tratata cu libertatea in al doilea dosar

In timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit ca Paul Robert Korner si Gheorghe Dobrin luau in mod curent spaga de la agentii comerciali pe care ii controlau.

In noiembrie 2010, cei doi sunt trimisi din nou in judecata, alaturi de un alt comisar de la Garda Financiara, Mircea Smau, sub acuzatia ca au cerut 2.000 de lei mita de la doua societati comerciale.

De data aceasta, un alt judecator de la Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe comisari la 4 ani cu suspendarea executarii pedepsei, cu un termen de 6 ani supraveghere.Si aceasta sentinta poate fi atacata cu apel.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.