Atentate in Norvegia. Bilant provizoriu: 92 de morti

Atentate in Norvegia. Bilant provizoriu: 92 de morti

by July 22, 2011 2 comments

Capitala Norvegiei, Oslo, a fost zguduita vineri de explozia a doua bombe langa sediul guvernului, atentatele facand zeci de morti si raniti si importante distrugeri materiale. La scurt timp, un barbat deghizat in politist a deschis focul intr-o tabara de vara a tineretului laburist, ce se desfasura pe o insula din apropierea capitalei. Autoritatile au reusit sa aresteze un suspect. Se numeste Behring Breivik, un fundamentalist crestin si nationalist.  ‘Am vazut cu ochii mei, erau cel putin 20 de morti in apa’, a declarat Andre Skeie, 26 de ani, pentru Reuters prin telefon.
El a adaugat ca s-a dus spre insula Utoeya cu barca lui pentru a ajuta la evacuarea persoanelor aflate pe insula dupa ce un barbat inarmat a deschis acolo focul. Politia a refuzat sa comenteze asupra numarului de victime in tabara de tineret de la Utoeya, la nord-vest de Oslo.

Politia a prins deja un suspect si l-a supus interogatoriului.

In cladirea Executivului au izbucnit mai multe incendii. Martorii au relatat ca, in afara cladirii cu 17 etaje unde se afla biroul premierului norvegian, explozia a afectat alte cateva imobile guvernamentale. Ministerul Petrolului este in flacari. In imaginile transmise de la fata locului, pot fi vazute cladiri cu geamuri sparte si fum care se ridica din imobilele afectete.
Potrivit unor informatii, explozia ar fi vizat sediul publicatiei VG.
Cauza exploziei nu este cunoscuta, insa martorii au spus ca resturile carbonizate ale unei masini se afla la locul exploziei. “Este un haos total”, au relatat mai multi martori, care au spus ca au vazut raniti intinsi pe strazi. Resturi de caramizi, sticla sparta si hartii arse sunt imprastiate peste tot.
Fortele de ordine au inconjurat zona, iar stazile au fost inchise.
Expertii afirma ca explozia pare sa fi fost cauzata de o masina-capcana. Norvegia, tara membra a NATO, a fost amenintata in trecut de reteaua terorista Al-Qaeda, din cauza implicarii sale in razboiul din Afghanistan. Avioanele norvegiene iau parte, de asemenea, la raidurile aeriene din Libia. Muammar Gaddafi a avertizat recent ca agentii sai vor ataca tinte din statele care fac parte din coalitia internationala.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.