Sase profesori din Galati, trimisi in judecata pentru fraudarea BAC-ului din 2010

Sase profesori din Galati, trimisi in judecata pentru fraudarea BAC-ului din 2010

by July 12, 2011 0 comments

Maria Elena Onu, director al Liceului particular “Dimitrie Cantemir” Galati si alti cinci profesori evaluatori din Galati, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, fiind acuzati ca au cerut bani elevilor pentru a le da note de trecere la examenul de bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2010. Cadrele didactice au pretins de la un numar de 28 de candidati suma totala de 166.000 lei, din care a primit efectiv 18.900 lei.

impreuna cu Maria Elena Onu au fost trimisi in judecata: Mariana Lazanu, profesor evaluator in cadrul centrului de examen Seminarul Teologic “Sf. Apostol Andrei” Galati, Geanina Laura Hogea, membra in comisia de evaluare la proba scrisa de limba si literatura romana in cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic ‘Sf. Apostol Andrei’ Galati, Cristina Elisabeta Dinu si Andreea Krisztina Orban, supraveghetori la disciplina limba si literatura romana la Centrul de examen Grupul Scolar Industrial de Marina Galati, Carol Bujor, membru in comisia de evaluare la proba orala de istorie la Grupul Scolar ‘Anghel Saligny’ Galati.

De asemenea, au fost deferiti justitiei Roxana Onu, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, si elevii Liliana Balcan, Gina Condurache, Viorel Orghei, Nicolae Orghei, Nicusor Banu, Sorin Gurgui, Ionel Banea, Florin Adrian Fuiorea, Costel Negrea si Lucian Postelnicu, candidati la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2010.

Procurorii sustin ca, in perioada iunie – iulie 2010, cu ocazia derularii examenului de bacalaureat, Maria Elena Onu, in calitate de director al Liceului particular ‘Dimitrie Cantemir’ Galati, s-a asociat cu profesoara Mariana Lazanu si eleva Liliana Balcan, in vederea savarsirii mai multor infractiuni de coruptie avand drept consecinta fraudarea examenului de bacalaureat de catre mai multi candidati.

Astfel, in perioada respectiva, Maria Elena Onu a pretins de la un numar de 28 de candidati suma totala de 166.000 lei, din care a primit efectiv 18.900 lei, si le-a promis ca va interveni pe langa profesorii examinatori de la disciplinele limba si literatura romana, istorie si geografie pentru a promova in mod ilegal cele trei probe scrise.

Maria Elena Onu a pretins si primit de la elevii Liliana Balcan, Gina Condurache, Viorel Orghei, Nicolae Orghei, Nicusor Banu, Sorin Gurgui si Ionel Banea suma totala de 7.000 lei pe care a dat-o profesoarei Mariana Lazanu.

Acesti bani au fost primiti de Mariana Lazanu pentru ca, in calitatea sa de profesor examinator la disciplina limba si literatura romana, sa acorde acestor candidati note de promovare sau note mai mari. In plus, Mariana Lazanu i-a dat Laurei Hogea, profesor evaluator in aceeasi comisie, suma de 2.000 lei pentru a acorda note de promovare elevilor Viorel si Nicolae Orghei.

Pe 29 si 30 iunie 2010, Mariana Lazanu, la solicitarea Mariei Onu, i-a comunicat acesteia notele initiale sau finale obtinute de mai multi candidati, desi, la momentul respectiv, aceste informatii nu erau destinate publicitatii.

De asemenea, Maria Onu a pretins si a primit suma totala de 10.000 lei de la cinci elevi pentru a interveni la profesorii evaluatori de la disciplina istorie in scopul promovarii in mod fraudulos a examenului de bacalaureat la aceasta disciplina.

In data de 27 iunie 2010, Maria Onu le-a cerut mai multor candidati la examenul de bacalaureat si absolventi ai liceului pe care il conducea sa colecteze mai sume de bani pe care sa le dea profesorilor supraveghetori la probele de examen care debutau in ziua urmatoare.

Cu ajutorul elevei Liliana Balcan, Maria Onu a obtinut mostre cu scrisul candidatilor care urmau a fi favorizati pentru a li se putea identifica lucrarile si pentru a fi notati cu note mai mari de catre Mariana Lazanu.

La randul lor, Cristina-Elisabeta Dinu si Andreea-Krisztina Orban au primit suma de 300 lei de la eleva Lucia Postelnicu, pentru a-i permite acesteia din urma si altor candidati sa copieze si sa comunice intre ei la proba scrisa de limba si literatura romana.

Costel Bujor, in calitate de profesor examinator la proba orala de istorie, in schimbul obtinerii unor sume de bani, i-a promis  Mariei Onu ca va interveni pe langa membrii comisiei de evaluare la proba scrisa de la disciplina istorie din cadrul Centrului zonal de evaluare Seminarul Teologic ‘Sf. Apostol Andrei’ Galati in vederea promovarii in mod fraudulos a examenului  la aceasta disciplina de catre mai multi absolventi ai Liceul particular ‘Dimitrie Cantemir’ Galati.

Prin intermediul sau, Maria Onu i-a comunicat unui alt profesor examinator la aceeasi disciplina o lista cu numele unor elevi pentru care a intervenit in scopul obtinerii unor note mari, promitandu-i, totodata, diverse sume de bani.

In schimbul unor sume de bani primite de la candidati, Maria Onu a incercat, fara rezultat, sa identifice profesori examinatori la disciplina geografie care sa-i promoveze in mod fraudulos.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.