Manual de tehnici si metode de devalizare a Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare

Manual de tehnici si metode de devalizare a Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare

by August 23, 2011 0 comments

Peste 100 milioane de euro, gaura in bugetul ANIF in perioada 2007-2011, au constatat inspectorii Corpului de Control de la Ministerul Agriculturii, in urma unui raport intocmit la sfarsitului lunii aprilie a acestui an. Firme clientelare, de partid sau finantatoare in campania electorala au capusat ANIF,  aducand-o in stare de faliment. Banii s-au irosit pe achizitii asa-zise “pentru apararea in fata calamitatilor naturale”:  telefoane mobile, frigidere, aragazuri cu butelie, polizoare electrice, drujbe, boilere electrice, televizoare color, bormasini electrice, foarfece de tuns gazonul.

De asemenea, mai toate produsele achizitionate, in general  fara licitatie, aveau valori duble   fata de pretul pietei. Toate aceste nereguli trebuiau sa poarte un nume: Andrei Barabulea, director economic, facut responsabil pentru ca si-a pus semnatura pe toate achizitiile ANIF din 2007 pana astazi. Procurorii DNA au intocmit deja trei dosare penale.

Potrivit unui raport intocmit de Corpul de Control al ministerului Agriculturii din 29 aprilie 2011, cinci firme private au devalizat bugetul ANIF intre 2007-2011: SC Marowi Bronx Star Impex, SC Eurometal  Construct SRL,  SC Ager Business Tech SA, SC  Fluid Press SRL si SC Siveco SA.

DNA ancheteaza firma unui consilier judetean PNL

Anchetatorii au constatat ca firma SC Marowi Bronx Star Impex SRL  din Rosiorii de Vede (Teleorman)a obtinut in 2008 lucrari in valoare de 3 milioane de lei  pentru reabilitarea statiei de pompare SPE Dunarica din judetul Calarasi. Licitatia pentru aceasta lucrare a fost castigata de PSV Company, care insa a cesionat contractul firmei SC Marowi Bronx. Inspectorii Corpului de Control nu ne ofera amanunte despre modul in care aceasta firma  a fraudat ANIF, dar ne anunta ca DNA “efectueaza cercetari in dosarul 35/P/2009, in legatura cu lucrarile executate pentru ANIF in perioada 2009-2010 de catre SC Marowi Bronx Star Impex SRL”.

Aceasta firma apartine lui Cristian Plopeanu, consilier judetean PNL in Teleorman si a ocupat functia de director ANIF in perioada guvernarii liberale. De altfel, contractele incheiate de SC Marowi Bronx cu ANIF s-au facut pe vremea cand PNL  se afla la putere (2005-2008).

10 milioane de lei au intrat in buzunarele firmei SC Eurometal Construct

Firma SC Eurometal Construct SRL s-a imbagatit in urma afacerilor facute cu ANIF. “S-au facut achizitii de materiale pentru aparare la preturi exagerat de mari de la SC Eurometal Construct SRL”, se arata in raportul Corpului de Control. Peste 10 milioane de lei au intrat in buzunarele acestei firme, pe baza unor contracte incheiate intre 2008-2010: trei contracte cadru si si mai multe contracte subsecvente.

Aceste contracte prevedeau achizitii de materiale si mijloace de interventie pentru aparare in fata dezastrelor naturale. “Preturile stipulate in anexele la acordurile cadru, in majoritatea cazurilor, sunt mai mari decat cele ale produselor similare din supermarket-uri sau cele oferite de producatori. Chiar daca la selectia ofertei castigatoare s-a avut in vedere pretul mediu ponderat, deficientele din modul de descriere a loturilor de produse de catre ANIF permit furnizorului sa livreze produse de calitate inferioara sau cu performante tehnice mai scazute, comparativ cu nivelul preturilor din contracte”, se arata in raport.

Corpul de Control da exemple in acest sens: snopi de fascine – 19,24 lei – pret considerat mare; scoabe din otel rotund – 21,8 lei – pret exagerat; frigider -1.236 lei – “se putea achizitiona la acest pret o combina frigorifica cu congelator”. In 2010, “pretul produselor pentru activitatea de aparare achzitionate de la SC Eurometal Construct SRL au fost in majoritatea cazurilor mai mari decat cele practicate in 2008”.

De asemenea, in cursul acestui an ANIF a achizitionat in cantitati mari de la aceasta firma telefoane mobile, frigidere, aragazuri cu butelie, polizoare electrice, drujbe, boilere electrice, televizoare color, bormasini  electrice.  Firma este tot din Rosiorii de Vede( judetul Teleorman), iar patronul Gheorghe Daniel Toma este un apropiat al consilierului judetean PNL, Cristian Plopeanu. Procurorii DNA a dechis un dosar penal pe numele firmei SC Eurometal Construct  pentru cercetarea modului in care s-au derulat contractele cu ANIF.

Constract cu un sponsor al PDL, pe 48 de luni

Firma SC Ager Business Tech SA a semnat pe 21 decembrie 2009 un contract cu ANIF pe o perioada de 48 de luni pentru achizitia de consumabile si piese pentru echipamente de tehnica de calcul in valoare de 8,7 milioane de lei. “Din studiul de piata realizat in perioada controlului, cu privire la produsele livrate de SC Ager Business Tech catre ANIF in anul 2010, a rezultat ca se inregistreaza diferente semnificative intre preturile consumabilelor din facturi si cele ale acelorasi produse postate electronic, in sensul ca cele facturate sunt in general , mai mari”, sustin inspectorii Corpului de Control.

Raportul prezinta si numeroase exemple: cartus HP CLJ  – 1.391 lei, fata de pretul prezentat online- 1.267 lei; cartus Canon – 125 lei fata de pretul online – 73 lei; cartus HP 78 -269 lei fata de 238, pretul online.

“Rezulta ca ANIF a inregistrat pierderi din derularea contractelor subsecvente cu SC Ager Business Tech SA deoarece preturile de achizitie au fost mai mari decat cele practicate pe piata de produse consumabile si piese pentru echipamente de tehnica de calcul”, este concluzia oficialilor de la ministerul Agriculturii. Firma SC Ager Business Tech SA detinuta de omul de afaceri Bogdan Savin este unul dintre cei mai importanti ai PDL, donand acestui partid in campania electorala din 2008, peste 15 000 de lei.

Societatea traieste mai ales din contractele cu statul: 28 milioane de lei in 2008 si 8 milioane de lei in 2010 cu Nuclearelectrica pentru “lucrari de securizare a retelei de calculatoare”. De asemenea, SC Ager Business a semnat cu MAI in 2008 celebrul contract prin care politia cumpara un Logan la un pret de 70 000 de euro.

Siveco platita integral, dar lucrari partiale

SC Siveco SA a obtinut in 2010 un contract de prestari servicii cu ANIF pentru “suport tehnic pentru Sistemul  Informatic Integrat” in valoare de 24.768 lei, prin procedura de negociere directa, fara publicarea in prealabil a unui anunt de participare. “Contractul cu Siveco este utilizat partial, dar este platit integral”, se arata in raportul Corpului de Control. SC Siveco SA este cunoscuta a fi cea mai mare companie IT din Romania care a incheiat contracte cu statul.

Aceasta asigura in acest moment intrega infrastructura informationala la nivelul institutiilor statului prin  Sistemului Informatic Integrat.

Afacere prospera pentru SC Fluid Pres : multe produse, fara licitatie si nefolositoare

SC Fluid Press SRL a incheiat in perioada 2009-2010, cinci contracte cu sucursalele teritoriale ale ANIF pentru achizionarea de produse consumabile. Astfel, in contractul incheiat pe data de 24.02.2011 cu sucursale Timis – Mures Inferior, preturile la care sunt achizitionate sunt foarte mari.

Exemple: fluodor –pret factura -500 lei/kg, pret oferta electronica – 240 lei/kg; intrerupator comanda – pret factura -800 lei /buc, pret oferta electronica -345 lei; bidinea par – pret factura -65 lei, pret oferta electronica – 37 lei. De asemenea, inspectorii de control au constatat ca pe 12.07.2010, ANIF a achizionat de la SC Fluid Pres SRL produse pe baza a 14 facturi, prin achizitie directa, “fara comanda prealabila” in valoare de 349.075 lei.

“Nu cunoastem in baza caror comenzi s-au emis cele 14 facturi”, se arata in raport, in conditiile in care “produsele receptionate sunt deja pe stoc”. Corpul de Corpul mai atrage atentia asupra faptului ca produsele vandute ANIF de catre SC Fluid Pres SRL sunt fabricate in China si Bulgaria, desi la supermarket-uri precum Bricostore, sunt mult mai ieftine si mai bune, cum ar fi cele produse de Bosch.

“Achizitiile directe de la SC Fluid Pres SRL din anul 2010 din Sucursala Teritoriala Mures-Olt Mijlociu, cu valoare totala de 349.075 lei au influentat negativ activitatea economica a ANIF, iar o parte din produsele achizitionate in cantitati mari ( dreptare de zidarie, dispozitive de taiat tevi din cupru) nu au tangenta cu obiectul de activitate al imbunatatilor funciar. Nu se justifica achizitionarea directa de produse care nu au fost comandate si care nici in prezent nu sunt necesare si oportune pentru activitatile sucursalei, prin faptul ca ele se afla in continuare pe stoc, neutilizate, in structura si cantitatile din luna mai 2007”, scrie in raport.

Nereguli sunt constate si la sucursala teritoriala Arges, unde SC Fluid a distribuit produse in valoare de 3,5 milioane lei, fara licitatie, in cantitati mari si fara de folos. Alte nereguli, aceeasi firma implicata, aceeasi vinovati: “”Consilierii Corpului de Control au constat ca prin facturile din data 8.10.2010 au fost cumparate in sucursala teritoriala Arges-Ialomita-Siret, produse diferite, in cantitati mari, la preturi superioare, precum si produse care nu au nicio legatura cu cu activitatea de imbunatatiri funciare si care nu se justifica achizitionarea in regim de urgenta, pe motiv ca ar fi necesare echipelor de interventie in sezonul rece 2010-2011”.

Exemple de produse achizitionate ”pentru sezonul rece”: foarfeca electrica de taiat gard viu – 20 de bucati, 985 lei /bucata; foarfeca gard viu – 9 bucati, 117/bucata; foarfeca gazon – 5 bucati, 104 lei/bucata; foarfeca pentru pomi – 85 bucati, 81 lei/bucata; aspersor ajustabil cu 3 brate – 10 bucati, 61 lei/bucata; aspersor rotativ cu 3 brate – 10 bucati, 35 lei/bucata.

Drept concluzie: “Achizitiile directe realizate in 2010 de la SC Fluid Pres SRL, in suma de 3,368 milioane de lei, in cantitati mari si la preturi cu mult peste oferta pietei, produse care in mare parte nu au fost necesare activitatii de imbunatatiri funciare, au dus la perturbarea activitatii economice a ANIF”.

Vinovat: directorul economic

Pentru toate aceste nereguli constatate in modul de achizitionare a bunurilor ANIF, Corpul de Control il face raspunzator pe directorul economic, Adrian Barabulea, care a ocupat aceasta functie pe intreaga perioada investigata de inspectorii de la Ministerul Agriculturii.

Inspectorii sustin ca Barabulea si-a pus semnatura pe toate aceste contracte controversate, multe dintre ele facand obiectul unor cercetari penale ale procurorilor DNA.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.