Violentele se extind in Marea Britanie

Violentele se extind in Marea Britanie

by August 9, 2011 0 comments

In mai multe cartiere din Londra, violentele au lasat in urma geamuri sparte, caramizi, sticle si cladiri incendiate, dupa ce politia a reusit sa preia controlul asupra strazilor in fata tinerilor care si-au coordonat actiunile prin telefoanele mobile si retelele de socializare online. Revoltele, cele mai violente din ultimele decenii in Marea Britanie, s-au raspandit in mai multe cartiere din Londra si in orasele Bristol, Birmingham si Liverpool.
Luni noapte, pe masura ce violentele erau aplanate, pe strazile Londrei au putut fi vazute masini pline cu bunuri circuland cu viteza mare. Potrivit martorilor, au fost inregistrate numeroase furturi de masini.
In cartierul sarac Woolwich din estul Londrei trecatorii au intalnit geamuri sparte, magazine vandalizate si bunuri furate imprastiate pe strazi.
Politia a precizat ca a arestat 334 de persoane la Londra si alte circa 100 la Birmingham.
La un anumit moment, brigada de pompieri din Londra a anuntat ca ramane fara vehicule pentru a stinge incendiile declansate de protestatari, iar politia londoneza a chemat 1.700 de agenti suplimentari care sa ajute la stapanirea grupurilor de jefuitori extrem de mobile.
Premierul David Cameron si-a intrerupt luni vacanta din Italia pentru a reveni in Marea Britanie. El urmeaza sa conduca in cursul diminetii un comitet de criza pentru a pune la cale o strategie de a preveni izbucnirea altor violente si pentru a analiza cauzele evenimentelor din ultimele trei nopti, care au luat autoritatile prin surprindere.
Unii comentatori sustin ca revoltele sunt cauzate partial de masurile de diminuare a ajutoarelor sociale adoptate ca rezultat al politicilor dure de austeritate ale guvernului pentru a reduce deficitul bugetar, in contextul unei cresteri economice lente.
Multi atacatori provin din zonele cu rate ale somajului extrem de ridicate, acestia spunand ca se simt instrainati de societate. ‘Nu avem locuri de munca, nu avem bani. Am auzit ca alte persoane iau lucruri pe gratis, si atunci de ce sa n-o facem si noi?’, a intrebat un tanar cu o sapca de baseball, inconjurat de alti tineri in Hackney, un cartier multietnic din estul Londrei si una din cele mai afectate zone.
Tineri cu fetele acoperite din Hackney au impins luni containere de gunoi in flacari inspre politie, razand in timp ce se retrageau din fata fortelor de ordine. Alti tineri au spart geamul unui magazin si au fugit cu sticle de bere si whisky, potrivit Reuters.
‘Este trist ceea ce vedem. Insa acesti pusti nu au de lucru, nu au viitor, iar reducerile au inrautatit lucrurile. Acesti pusti sunt dintr-o alta generatie decat noi si pur si simplu nu le pasa’, a declarat un electrician din Hackney in varsta de 39 de ani. ‘Fiti atenti. Nu este decat inceputul’, a adaugat el.
Oficialii guvernamentali au sustinut ca protestatarii sunt infractori si ca violentele nu vor afecta pregatirile pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, desi imaginile televizate cu cladiri in flacari si proteste vor stirbi cel mai probabil din imaginea capitalei.
‘A fost vorba de furturi si violente inutile si oportuniste, nimic mai mult, nimic mai putin. Este total inacceptabil’, a declarat vicepremierul Nick Clegg.
Cameron a rezistat apelurilor de a incetini ritmul in care vrea sa reduca deficitul bugetar pentru a diminua impactul asupra serviciilor pentru tineri si a altor facilitati. El va fi supus acum unei noi presiuni de a depune mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe cei din cartierele sarace ale capitalei.
Primele revolte au izbucnit sambata in cartierul Tottenham din nordul Londrei, cand un protest pasnic determinat de impuscarea de catre politie, in urma cu doua zile, a unui barbat a fost urmat de izbucnirea unor acte de violenta si jafuri.

Violentele au continuat duminica si luni, stimulate de incapacitatea politiei de a-si concentra fortele in fiecare punct fierbinte, jafurile raspandindu-se cu repeziciune

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<