Cum a pierdut Romania 22 milioane de dolari

Cum a pierdut Romania 22 milioane de dolari

by September 19, 2011 2 comments

Mecanismul prin care a fost fraudata fosta banca a comertului exterior al Romaniei socialiste, Bancorex, nu a fost unul elaborat: institutia a dat cu imprumut bani cu nemiluita in schimbul unor garantii de rasul lumii. Este si cazul societatii GTI S.A. administrata pe atunci de fostul securist Marian Ureche. Firma a imprumutat 15,5 milioane de dolari in 1995 si a depus garantii care au fost ulterior valorificate pentru 154.000 de dolari. Niciun dolar nu s-a intors la buget dupa trei ani de procese, statul fiind declarat in urma cu citeva luni, bun de plata.

In toamna anului 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) dadea in judecata pe actionarii si administratorii firmei General Trading & Investments SA, mai exact pe Marian Ureche, Teodor Ioan Vostinaru si Alexandru Pop pentru plata a 22.197.361 de dolari. In acest context, amintim ca in 1999, datoriile Bancorex au fost preluate de AVAS, in timp ce sediile si activele performante erau preluate de Banca Comerciala Romana (BCR).

GTI a fost infiintata in 1993, Ureche, Pop si Vostinaru fiind administratori cu puteri nelimitate de reprezentare a societatii. Obiectul de activitate declarat era acela de comert intern si activitati secundare in domeniul productiei. Pe 19 iulie 1995, GTI a solicitat un credit de la Bancorex pentru importul unei cantitati de titei, in acest sens fiind incheiata o conventie de lucru care a fost ulterior modificata prin trei acte aditionale.

Contractul mana cereasca

In baza acestui acord, Bancorex a acordat GTI un imprumut de 22 milioane de dolari ulterior diminuat la 15.555.000 de USD pentru ”importul de titei brut si produse petroliere”, ultimul termen de scadenta al imprumutului fiind 31 martie 2007. In contract, se specifica clar ca societatea se angajeaza sa nu vanda garantia si sa desfasoare toate operatiunile de incasari si plati prin conturile proprii deschise la Bancorex.

Garantii marca Vostinaru si Ureche

Cei trei administratori au incasat banii fara a restitui un leu si dupa patru ani, creditul a fost trecut la categoria ”pierderi”, pisica moarta fiind aruncata in ograda AVAS, milioanele de dolari fiind trecute la datoria publica. La data contractarii imprumutului, GTI a prezentat ca garantie doua CAP-uri dezafectate din Giurgiu si Ialomita pentru jumatate din imprumut, in timp ce restul sumei a fost ”garantata” cu zeci de ”utilaje de productie”, indeosebi masini agricole. In incercarea de a recupera ceva din paguba, la opt ani de la acordarea imprumutului, AVAS a vandut cele doua CAP-uri darapanate si cateva utilaje agricole pentru suma totala de 154.112 dolari. Scuza de afacerist Ureche

Vostinaru si Pop au sutinut in fata instantei ca afacerea nu a cazut din vina lor. Ei au aratat ca au pierdut toti banii deoarece titeiul pe care l-au importat din Rusia a intarziat mai multe saptamani in portul Constanta, timp in care moneda nationala s-a devalorizat puternic, astfel incat au pierdut tot. Potrivit declaratiilor date de Vostinaru, titeiul era destinat atat pietei interne si celei externe, campania fiind desfasurata in cadrul programului energetic national. Mai mult, GTI a participat si castigat o licitatie internationala organizata de statul roman pentru procesarea in cadrul rafinariei Petromidia SA de titei din import, acesta fiind si motivul pentru care a contractat creditul.

Potrivit contractului, GTI se obliga sa aduca din import o cantitate de 70.000 de tone de titei pe o perioada de sase luni si sa o proceseze la Petromidia. Acelasi Vostinaru a sustine ca societatea sa nu datoreaza niciun leu AVAS fiind vorba practic de o pierdere si nu un credit neperformant. Cat despre bunurile mobile sau imobile instrainate de care vorbea AVAS si care erau garantie a imprumutului, Vostinaru a aratat ca nu a vandut nimic.

Inginerii financiare si plati ilegale

In ciuda acestui fapt, AVAS sutine ca intentia de frauda a existat inca de la inceput, deoarece banii au fost folositi dupa bunul plac al actionarilor. In acest sens AVAS a prezentat un document potrivit caruia a fost platit un credit de un milion de dolari catre Bankcoop. Mai mult, printr-o serie de inginerii financiare, societatea si-a schimbat de mai multe ori sediul social, si-a cedat actiunile altor societati din grup si si-a majorat capitalul social de mai multe ori, astfel incat, la un moment dat, GTI a ajuns sa reprezinte un procent subunitar de actiuni dintr-o alta firma controlata de aceleasi personaje.

Ureche ar vrea prescrierea procesului

In timpul procesului, securistul dovedit Marian Ureche nu a avut chef de discutii si a cerut judecatorilor sa constate ca faptele s-au prescris si ca el s-a retras din functia de administrator dupa obtinerea creditului. Despre actul prezentat de AVAS in instanta care dovedea contrariul a sustinut ca este un fals.

Prejudiciu da, fapta ilicita, ba

Pe 14 decembrie 2010, judecatorii Tribunalului Bucuresti, sectia Comerciala, au considerat ca cei trei sunt nevinovati deoarece AVAS ”nu a demonstrat decat existenta prejudiciului, nu insa si a faptei ilicite si a raportului de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si nici existenta vinovatiei paratilor pentru cauzarea prejudiciului suferit”. Acelasi verdict l-a pastrat si Curtea de Apel care, prin decizie irevocabila, a constatat ca recursul facut de AVAS este nul.

Unde s-a dus petrolul lui Ureche

„Afacerea Jimbolia” a presupus incalcarea embargoului din anii ‘90, impus de ONU asupra Iugoslaviei. La vremea respectiva, trei dintre firmele implicate in contrabanda cu carburanti au beneficiat de credite de la Bancorex: Tracia International SA – 12.544.140 USD, Silvesta SRL – 21.109.369 USD si General Trading & Investments Co SA (GTI) – 22.148.708 USD.

Contrabanda cu petrol prin care s-a incalcat embargoul impus Iugoslaviei “a fost derulata de firme fantoma din strainatate cu implicarea directa a fostului sef al SRI Virgil Magureanu si a fostului ministru al Transporturilor Aurel Novac”, a declara in anul 2000, dupa ce a fost audiat de procurori, generalul Ion Pitulescu, fostul sef al Politiei inainte de 1996, cel care a facut prima ancheta in acest caz. In vremurile acelea, zeci de mii de cisterne romanesti au intrat in vama Jimbolia si s-au intors goale in conditiile in care in tara vecina nu se gasea un strop de combustibil. Romanii vindeau motorina si benzina sarbilor cu un pret de trei ori mai mare decat pretul de la pompa.

Securistul de la SIPA lui Stanoiu

Generalul Marian Ureche a fost, pana in 2003, director al Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerului Justitiei (SIPA) in timpul mandatului Rodicai Stanoiu. In urma unor informatii de la CNSAS, acesta a fost director adjunct in cadrul Directiei I a Securitatii Statului, unde a raspuns de sectorul “Cultura si arta”, existand si zvonul ca el s-ar fi “ocupat” si de Institutul de Studii Juridice al Academiei, la care lucra si Rodica Stanoiu. Istoricul Marian Oprea a publicat dosarul de urmarire informativa al cunoscutului filosof si istoric al religiilor Petru Culianu, tinut sub supraveghere de colonelul de securitate Marian Ureche, facut general de Ion Iliescu.

Acuzat de contrabanda

Teodor Vostinaru este un afacerist celebru in perioada 1990 – 2000 cunoscut in urma “tunurile” pe care le-a dat in decursul carierei. “Indragostit” de afacerile cu petrol, Vostinaru a fost cercetat de mai multe ori, pe numele lui fiind deschise nenumarate dosare penale. A scapat de fiecare data, intr-un singur moment fiind arestat, chiar daca prejudiciile aduse partenerilor de afaceri este de ordinul milioanelor de dolari. In decembrie 1997 a fost arestat sub acuzatia de contrabanda. Se interneaza intr-un spital, fuge de sub escorta si apoi este din nou retinut. Cu cateva luni inainte el fusese arestat pentru activitati de contrabanda cu motorina pe ruta Iugoslavia, insa instanta a decis sa fie judecat in stare de libertate.

Razvan Temesan

In 1995, pe cand Vostinaru si Ureche imprumutau milioane de dolari de la Bancorex cu garantii in CAP-uri, director al Bancorex era Razvan Temesan. Despre fostul bancher presa a speculat ca ar fi fost un fost ofiter SIE. A fost arestat in cateva randuri, perioade scurte de timp si-l regasim astazi, “vopsit” in analist financiar, invitat in studiourile de televiziune.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation
  1. domnica
    #1 domnica 27 April, 2012, 02:48

    Ceea ce nu stie nimeni este ca mama acestui om de afaceri Domnica Vostinaru isi omoara nora pe Sorina Vostinaru sotia acestui domn Teodor Ioan Vostinaru. Dupa ce naste al 2-lea copil un baietel pe nume Teodor Vostinaru ( Tudorut ) cind impineste 5 luni, acest copil impreuna cu sora lui de 6 ani Ioana Teodora Vostinaru ramin fara mama in vara anului 1998 In timp ce face plaja la vila din Snagov, si intra in apa de pe ponton Mama soacra o pride de par care il purta lung de culoare castaniu, si o tine cu capul in apa. Ancheta a fost facuta sumar, au afisat o durere profunda, si un domn ca Teodor Ioan Vostinari care are ca asociati numai securisti DIE, cum sa fie jignit cu o ancheta in toata regula. Motivul este ca Sorina Vostinaru a afirmat ca doreste sa divortete de sotul ei, Vostinaru Teodor care o neglijeaza ca sot si barbat. Mama speriata ca o sa se imparta averea, adica activele firmelor, un hotel in Timisoara , 6 statii de benzina in Tmisoara doua ferme, si terenul din Pincota judetul Arad, nu a vrut sa riste o asemenea imparteala, si cel mai simplu a fost sa o inece. aceste lucruri le stiu chiar de la aceasta doamna Domnica Vostinaru. Si acum daca ar fi itrebata deun organ de ancheta sigur ar povesti cum s-au derulat aceste evenimente. Ce am retinut din povestirile facute de aceasta doamna este ca era foarte geloasa pe nora ei, i-a ars lucrurile in foc, pentru a nu ramane vrio amintire pentru copii, deasemenea si fotografiile. pe copii nu i-a lasat nici un pic sa o mai vada me bunica din partea mamei, chiar le sugera ca bunica din partea mamei este vinavata de moartea mamei lor.

    Reply this comment
  2. junioru
    #2 junioru 22 May, 2014, 19:19

    Foarte josnice aceste vorbe:) Doar un om rau si invidios ar spune asa ceva. Se vede in ce tara traim si ce fel de oameni avem. Condoleante Sorinei !

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.