41% dintre profesorii sub 35 de ani vor sa plece din sistem

41% dintre profesorii sub 35 de ani vor sa plece din sistem

by October 22, 2011 0 comments

Aproximativ 41% dintre profesorii sub 35 de ani intentioneaza sa paraseasca sistemul de invatamant in urmatorii cinci ani, iar 29% nu sunt hotarati in privinta viitorului profesional, potrivit unui sondaj realizat de Departamentul pentru Tineret al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Cea mai mare nemultumire a dascalilor sunt salariile mici.
‘Sistemul de invatamant romanesc se confrunta cu o serie de probleme, cele mai multe avand drept cauza lipsa unei finantari adecvate. Desi legislatia in vigoare prevede acordare a 6% din PIB anual, sistemul educational primeste aproximativ 3-4% din PIB. Potrivit datelor facute publice de Institutul National de Statistica, printre cei mai prost platiti angajati din Romania sunt profesorii. Departamentul pentru Tineret al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant a realizat un sondaj de opinie in randul cadrelor didactice cu varsta maxima 35 ani, intitulat ‘Viata tanarului profesor’, la care au participat 718 angajati din invatamant’, se arata in document.
Rezultatele acestui sondaj de opinie indica faptul ca profesia de cadru didactic este considerata de societatea romaneasca drept ‘Cenusareasa tuturor profesiilor’.
‘Peste 50% dintre cei intervievati au ales sa lucreze in invatamant pentru ca iubesc copiii sau din pasiune. Sunt totusi profesori care spun ca au ales acest domeniu pentru ca n-au avut alta optiune. Salariul mediu net al cadrelor didactice, cu varsta maxima de 35 ani este, potrivit raspunsurilor, de 203 euro. Conform propriilor afirmatii , mai mult de 77% nu au in proprietate terenuri, 54% nu au locuinta proprie si 52% nu au autoturism in proprietate personala’, mai arata sondajul.
Potrivit acestuia, repartizarea venitului pe domenii de cheltuieli se face astfel: 51% din venituri sunt alocate cheltuielilor de subzistenta (mancare, intretinerea locuintei si chirie), 20% sunt repartizate pentru achitarea ratelor bancare. Cei mai putini bani sunt alocati pentru vestimentatie, carti, formare profesionala si petrecerea timpului liber.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.