Fumatul intensiv duce la dementa

Fumatul intensiv duce la dementa

by October 24, 2011 0 comments

Fumatorii de varsta mijlocie care consuma mai mult de doua pachete de tigari pe zi intampina un risc dublu de a se imbolnavi de dementa intr-o perioada de 20 pana la 30 de ani, conform unui nou studiu realizat de medici finlandezi. Efectele nefaste ale tabagismului asupra organismului sunt cunoscute, insa care este impactul sau psihic? Studiul finlandez de mare anvergura isi propune sa raspunda acestei intrebari, identificand o legatura intre tabagism si dementa.
Acest studiu a fost realizat pe un grup de 22.000 de persoane care au participat la o ancheta medicala intre anii 1978 si 1985. Dosarele acestei anchete medicale au fost reexaminate in 2008 pentru a observa care este proportia subiectilor ce au dezvoltat forme de dementa si pentru a stabili daca exista o legatura intre tabagism si dementa. Rezultatele sunt prezentate pe larg in ultimul numar al revistei ‘Archives of Internal Medicine’.
Aproximativ 25% dintre subiecti au primit un diagnostic de dementa, iar comparativ cu nefumatorii, persoanele care fumau in mod obisnuit mai mult de 2 pachete de tigari pe zi intampina un risc de doua ori mai mare de a plati un tribut neurologic acestui viciu.
‘Pe scurt, se pare ca tabagismul cronic intensiv la varsta mijlocie poate duce la dementa intr-un interval de timp de 20 de ani’, subliniaza Dr. Philippe Tellier, unul dintre cercetatorii care au participat la acest studiu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.