Coalitia a decis: comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari

Coalitia a decis: comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari

by November 14, 2011 0 comments

Coalitia a decis in aceasta dimineata comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari. Potrivit Gandul, pentru a avea sustinerea UDMR, PDL a acceptat varianta de compensare in sensul in care o doua treimi dintre parlamentari vor fi alesi in mod direct, iar o treime vor proveni de pe lista. De asemenea, democrat-liberalii au renuntat la parlamentul unicameral, insa au convenit asupra unei reduceri a numarului de senatori si deputati.

Astfel, in negocierea cu UDMR s-a decis ca din Camera Deputatilor sa facă parte 300 de alesi, iar din Senat, in jur de 89-91, cate doi pentru fiecare judet si fiecare sector al capitalei.Cat priveşte concretizarea acestui plan, democrat-liberalii luau in calcul chiar asumarea raspunderii guvernului pe modificare, insa acest lucru nu s-a discutat in sedinţa Coalitiei din aceasta dimineata.

Liderii UDMR nu exclud insa aceasta varianta.”Importanta nu este procedura prin care va fi adoptata aceasta lege, ci intelegerea pe care sa ne bazam pentru a avea o lege electorala corespunzatoare, intr-o corelatie cu votul cetatenilor”, a declarat, pentru gândul, senatorul UDMR Verestoy Attila. El a precizat ca aproximativ o treime dintre mandate vor proveni de pe o lista de compensare “pe baza voturilor obtinute”. ” De exemplu, e posibil ca un candidat sa se situeze pe locul doi sau trei, dar el sa fie eligibil pe lista partidului”, a mai spus Verestoy.

La randul sau, liderul deputatilor UDMR, Mate Andras Levente, a precizat ca intentia de asumare a pachetului electoral nu s-a discutat in sedinta Coalitiei, insa democrat-liberalii si udemerittii au decis ca numarul de parlamentari sa fie redus cu aproape 20%. Astfel, Camera Deputatilor va avea 300 de membri, iar Senatul în jur de 89-91, cate doi pentru fiecare judet plus sectoarele Bucurestiului, a spus Mate.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<