Cum au reusit Vintu si Liviu Luca sa falimenteze Petromservice

Cum au reusit Vintu si Liviu Luca sa falimenteze Petromservice

by November 7, 2011 1 comment

Ancheteonline va prezinta schema prin care Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca au reusit sa falimenteze Petromservice. De la o companie ce valora sute de milioane de euro, Petromservice a fost adusa la sapa de lemn in doar cativa ani. Contracte fictive, evaziune fiscala, spalare de bani prin diverse companii off-shore si investitii paguboase in trusturile media patronate de S.O.Vintu, acestea sunt ingredinetele unei afaceri in care statul roman si salariatii Petrom au fost pagubiti cu 83 de milioane de euro. Dupa trei ani de la comiterea infractiunilor, s-au trezit si procurorii si i-au retinut pe Vintu si Liviu Luca, punand sechestru pe 81 de proprietati imobiliare ale acestora.

In 2002, Guvernul Nastase realizeaza una dintre cele mai proaste afacere pentru statul roman si vindea austriecilor de la OMV compania SNP Petrom. Pentru a o face mai atractiva, inainte de privatizare Guvernul Nastase apeleaza la o gaselnita. Desprinde din Petrom trei societati independente, printre care si Petromservice.In 2002, Petromservice preia cateva mii de salariati si active de la Petrom. Actiunile companiei sunt detinute de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom (25%), sindicat condus de Liviu Luca, persoane fizice romane (25,6%) si off-shore-ul cipriot Elbahold Limited (49,3%), controlat de Liviu Luca si S.O.Vantu.

La infiintare, Petromservice detinea monopolul pe piata interna in domeniul intretinerii si repararii utilajelor petroliere si la scurt timp incheie cu OMV un contract de asistenta tehnica, in valoare de un miliard de euro, valabil pana in 2012. Apoi, OMV-Petrom “se razgandeste” si cumpara in 2008 o parte din activele Petromservice pentru 328 milioane euro, preluand si peste 9.000 de salariati.

Mare parte din banii primiti vor intra in buzunarele lui Liviu Luca si S.O.Vantu, care obtin 170 milioane euro prin compania off-shore Elbahold Limited.

Imediat dupa incasarea banilor, in mod ciudat compania incepe sa aiba probleme. In 2009, Tribunalul Bucuresti admite intrarea in insolventa a Petromservice (intre timp isi schimbase numele in PSV Company), pentru o datorie modica de 424.000 lei catre SC Constam Metal SA.

Una din explicatii este ca o parte din banii companiei au fost bagati in ziarele si televiziunile detinute de S.O. Vantu: Ziua, Gardianul, Realitatea TV, Revista Catavencu, Insomar sau in societatea de asigurari Delta Asigurari SA.

Potrivit datelor stranse de procurorii, in anul 2006, Petromservice s-a imprumutat de la Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA cu sumele de 5 milioane euro si 35.000.000 lei pentru finantarea SC Realitatea Media SA si finantarea activitatii de retehnologizare.

Apoi, in perioada 2007-2009, Petromservice a mai luat de la Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA sumele de 85.830.000 lei, 95.978.000 lei, 116.342.000 lei.

Banii investiti in trusturile lui Vintu au afectat balanta comerciala a societatii, care inregistra la data de 31.12.2009 datorii catre stat in suma de 143.639.000 lei.

Contracte fictive cu SRL-uri controlate de directorii din Petromservice

Intreaga conducere a Petromservice derula afaceri fictive cu 18 SRL-uri controlate de directorii companiei. Creierul fraudelor era chiar directorul general al Petromservice, Mihai Sorin, nimeni altul decat finul lui Liviu Luca, cel care era practic principalul actionar. Mihai Sorin a fost ajutat de Gheorghe Supeala – director general si Zizi Agnastopol – director financiar.

In iulie 2006, Mihai Sorin incheia cu SC Card Vision Media SRL, reprezentata de Tatiana Dumitru, un contract de mentenanta si intretinere a echipemantelor IT de la Petromservice, cu o valoare de 200.000 de euro pe luna.

Serviciile de mentenanta vizau 1.500 calculatoare, 500 imprimante, 20 imprimante de volum, 1.500 porturi de date, 3.000 porturi de voce, 500 conectori wirelless/hot spot.

Procurorii au descoperit insa ca acel contract era unul fictiv: SC Card Vision Media SRL avea un singur angajat, nu dispunea de echipamentele necesare, iar mentenanta echipamentelor IT a fost asigurata in realitate de cei 70 de angajati ai Departamentului IT din cadrul Petromservice.

Pentru a acoperi frauda, SC Card Vision Media SRL a subcontractat lucrarile de mentenanta catre ale 17 societati comerciale paravan, fiecare avand cate unul sau doi angajati, care nu au trecut niciodata pe la sediile Petromservice.

Pana la sfaristul anului 2008, SC Card Vision Media SRL a primit de la Petromservice suma de 19 milioane lei, pentru servicii fictive.

Mai mult, administratorii celor 18 SRL-uri subcontractante „uitau” sa depuna bilanturile comerciale la Fisc, retrageau banii si desfiintau apoi societatile comerciale. Ei avea grija sa retraga zilnic sume din conturi de pana la 10.000 de lei, pentru a nu fi raportati de bani la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

In scena intra un consultant international off-shore

Cei din conducerea Petromservice au cautat si alte modalitati de a delapida banii companiei. Au primit un ajutor din partea lui Kiss Laszlo Gyorgy, un consultant off-shore international, ce a imaginat de-a lungul timpului strategii de criminalitate financiara. Acesta le-a dat sfaturi cum sa delapideze mari sume de bani.

Astfel, intre Card Vision Media SRL si SC Laveco SRL, firma controlata de Kiss Laszlo Gyorgy, a fost incheiat in 2007 un contract fictiv, in valoare de peste 800.000 lei, avand ca obiect servicii de informare cu privire la evolutia pietei publicitatii in media audiovizuala in ultimele 12 luni, in Ungaria, Cehia, Polonia si Austria, prestatiile neexistand in realitate.

Procurorii sustin ca Kiss Laszlo Gyorgy se ocupa de infiintarea de companii sau off-shore-uri, prin care ii ajuta pe diversi oameni de afaceri sa transfere sume mari de bani, pentru a se sustrage de la plata taxelor catre stat. Cele mai cunoscute companii ale acestuia sunt Narfalk Debit Service And Factoring Company Ltd, Promire Consultants Calital Ltd si Baltik Swiss Capital Ltd.

Cum sa castigi 3 milioane de lei pentru un proiect copiat de pe internet

In ianuarie 2005, directorul general al Petromservice, Mihai Sorin, avand si aprobarea celorlalti membri ai conducerii (Ditulescu Catalin, Anagnastopol Zizi, Supeala Gheorghe,Tache Ion Antonio) a incheiat cu SC Criso Consult SRL, reprezentata de Chitu Cristinel Ioan un contract de consultanta (avand ca obiect elaborarea strategiei schimbarii structurii organizatorice si procedurii de intocmire a planului industrial) in valoare de 3 milioane lei.

In schimbul acestor bani, SC Criso Consult SRL a elaborat un studiu de dezvoltare a companiei Petromservice, dar care continea doar idei teoretice, copiate insa de pe internet, respectiv din lucrarea „Introducere in teoria organizatiilor – zece teme de managementul organizatiilor” din anul 2004, avand ca autori pe Dumitru Iacob si Diana – Maria Cismaru.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.