Sase deputati sunt acuzati ca si-au angajat nelegal rudele in birourile parlamentare

Sase deputati sunt acuzati ca si-au angajat nelegal rudele in birourile parlamentare

by November 8, 2011 1 comment

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul General in vederea cercetarii a sase deputati pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, dupa ce acestia si-au angajat ilegal rudele in birourile parlamentare. Este vorba de Csilla-Maria Peto (UDMR), Arpad Pal (UDMR), Ghervazen Longher (Minoritati), Marian Neacsu (PSD), Florin Costin Paslaru (PSD) si Vasile Ghiorghe Gliga (PSD). ANI a calculat ca beneficiul patrimonial total, obtinut de rudele celor sase deputati in urma angajarii prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese, este de 165.073 lei (39.303 euro).

Inspectorii de integritate sustin ca deputatul UDMR Csilla-Maria Peto a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiicei sale, Dalma Csilla Peto, incepand cu data de 01.02.2009 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 5 Bihor, incalcand, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003. Beneficiul patrimonial obtinut de catre Dalma Csilla Peto a fost de 34.333 lei (8.175 euro).

Arpad Pal (UDMR) si-a angajat fiica, Katalin Pal, incepand cu anul 2008 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 21 Harghita. Beneficiul patrimonial obtinut de fiica deputatului UDMR a fost de 33.939 lei (8.081 euro).

Ghervazen Longher, reprezentand minoritatea poloneza in Camera Deputatilor, a propus angajarea si a avizat incheierea contractelor individuale de munca privind angajarea fratelui sau, Iosif Longher, incepand cu anul 2005 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar al acestuia. Beneficiul patrimonial obtinut de fratele deputatului a fost de 31.402 lei (7.477 euro).

Marian Neacsu (PSD) si-a angajat fiica, Cristina Monica Neacsu, incepand cu data de 01.07.2009 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 23 Ialomita. Beneficiul patrimonial obtinut de fiica deputatului PSD a fost de 16.642 lei (3.962 euro).

Florin-Costin Paslaru (PSD) si-a angajat fiului sau, Ioan Paslaru, incepand cu anul 2009 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 18 Galati. Beneficiul patrimonial obtinut de fiul deputatului PSD a fost de 21.662 lei (aproximativ 5.158 euro).

Vasile Ghiorghe Gliga (PSD) si-a angajat sotia, Elena Gliga, in perioada 05.01.2009 – 28.03.2011, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 28 Mures. Beneficiul patrimonial obtinut de sotia deputatului PSD a fost de 27.095 lei (6.451 Euro).

Pe langa sesizarea Parchetului General, ANI a initiat demersuri in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, ‘prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative’, iar potrivit dispozitiilor art. 253 din Codul Penal, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv.

Pe 19 septembrie 2011 si 27 septembrie 2011, ANI a sesizat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea a altor sapte deputati, acuzati ca si-au angajat nelegal rudele in birourile parlamentare.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.