Associated Press: Inchisoare CIA in Romania, in cladirea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat

Associated Press: Inchisoare CIA in Romania, in cladirea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat

by December 8, 2011 0 comments

O inchisoare CIA ar fi functionat in Romania in cladirea in care in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mures numarul 4 din sectorul 1 al Capitalei, potrivit unei investigatii realizate de agentia americana Associated Press si televiziunea germana ARD, citata de Mediafax. Associated Press si televiziunea germana ARD sustin ca au localizat fosta inchisoare CIA din Romania si au aflat detalii despre aceasta, o emisiune in acest sens urmand sa fie difuzata joi de postul ARD.

Spre deosebire de centrele din Lituania si Polonia, inchisoarea CIA din Romania nu s-a aflat intr-o zona izolata, ci “la vedere”, in apropierea unui bulevard mare, pe o strada cu copaci si case, sustine agentia americana. Cladirea este folosita in prezent de Oficiul Registrului National al Informatiilor secrete de Stat (ORNISS). Fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane au descris zona in care s-a aflat inchisoarea si au identificat fotografiile cladirii, potrivit AP.

Intr-un interviu realizat in noiembrie, directorul adjunct al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toata Romania, dar a negat ca americanii ar fi avut o inchisoare aici. “Nu, nu. Imposibi, imposibil”, a declarat el intr-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, in timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informatii a monitorizat interviul.

Sursele citate sustin ca suspectii inchisi in Romania erau privati de somn si aruncati in apa, in primele lor luni de detentie, loviti sau fortati sa stea in pozitii ce provoaca dureri, potrivit unor oficiali americani. Ei sustin insa ca in Romania nu a fost folosita celebra tehnica de simulare a inecului. Dupa interogatoriile initiale, detinutii au primit ingrijiri, au declarat oficialii. CIA le-ar fi adus mancare Halal (conforma cu traditiile musulmane, n.red.) din Frankfurt, Germania.

Fostii oficiali americani sustin ca deoarece era o cladire guvernamentala, aceasta furniza o acoperire excelenta. Inchisoarea nu avea nevoie de securitate sporita, deoarece locuitorii din zona stiau ca este o cladire a Guvernului.

Inchisoarea din Romania ar fi facut parte din reteaua supranumita “black sites” pe care CIA a infiintat-o si a controlat-o in Thailanda, Lituania si Polonia. Toate inchisorile au fost inchise in mai 2006, iar programul CIA de detentie si interogare s-a incheiat in 2009.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<