Doi primari si un vicepresedinte al CJ din Ilfov, saltati de procurorii DNA

Doi primari si un vicepresedinte al CJ din Ilfov, saltati de procurorii DNA

by December 21, 2011 0 comments

Vicepresedintele Consiliului judetean Ilfov, Gheorghe Roman, a fost retinut pentru 24 de ore pentru trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni in dosarul in care sunt urmariti penal pentru luare de mita si trafic de influenta si primarii din Snagov si Jilava, Musat Apostol si Adrian Mladin. DNA a anuntat ca doi notari publici, Roxana Curpene si Eugenia Cutaru, sunt urmariti penal in acest dosar si au fost retinuti si ei pentru 24 de ore.

Directia Nationala Anticoruptie a precizat ca, in acest dosar, sunt urmariti penal si Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, acuzat de complicitate la luare de mita si fals intelectual, in forma participatiei improprii si asociere pentru savarsirea de infractiuni, precum si Ion Scaeteanu, persoana din anturajul primarului comunei Snagov, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta fals intelectual, in forma participatiei improprii, asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Ce sustin procurorii:

• In perioada martie – noiembrie 2011, inculpatii Mladin Adrian, Musat Apostol, Szasz Ovidiu, Roman Gheorghe si invinuitul Scaeteanu Ion, in calitatile mentionate, in schimbul unor sume de bani cerute drept mita de la o persoana denuntatoare, au actionat in vederea intocmirii unui plan parcelar, avizarii acestuia si emiterii documentelor cadastrale, astfel incat sa fie intabulate terenurile pe care denuntatorul le achizitionase anterior.

• Terenurile, in suprafata totala de 23,8 hectare, situate in extravilanul comunei Jilava, jud. Ilfov, erau amplasate intr-o zona in care nu exista un plan parcelar si, deci, nu puteau fi intabulate. Interesul denuntatorului era ca aceste terenuri sa fie invecinate unul cu celalalt, pentru ca, dupa intocmirea planului parcelar si eliberarea documentelor cadastrale, acestea sa poata fi alipite / unite intr-un singur lot in evidentele funciare si apoi vandute unei societati comerciale.

• In calitate de primar al comunei Jilava, inculpatul Mladin Adrian i-a pretins denuntatorului suma de 500.000 euro din care, la data de 19 septembrie 2011, a primit 50.000 euro, pentru ca, abuzand de prerogativele functiei, sa dispuna intocmirea, de catre Comisia Locala de Fond Funciar, a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului in suprafata totala de 23,8 ha, iar loturile sa fie alipite. De asemenea, primarul Mladin Adrian s-a angajat sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov pentru a o determina sa avizeze planul parcelar si sa emita documentele cadastrale in vederea alipirii terenurilor in cauza.

• La 28 iulie 2011, inculpatul Mladin Adrian l-a determinat pe finul sau Szasz Ovidiu sa incheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denuntatorul prin care acesta din urma sa ii cedeze drepturile asupra a doua terenuri. In realitate, acest contract a fost incheiat doar pentru a garanta si a ascunde savarsirea infractiunii de luare de mita.

• In contextul in care intocmirea planului parcelar trena, a intervenit si inculpatul Musat Apostol care, in calitate de primar al comunei Snagov, a lasat sa se creada ca are influenta asupra primarului Mladin Adrian si asupra directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Ilfov si ca, in virtutea acestei influente, ar putea sa grabeasca demersurile de obtinere a documentelor cadastrale pentru denuntator. In schimb, i-a pretins denuntatorului, direct si prin intermediar, suma de 1.100.000 euro. Pentru a ascunde si garanta obtinerea mitei, primarul Musat Apostol l-a determinat pe invinuitul Scaeteanu Ion sa intocmeasca, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul, din care sa rezulte ca Scaeteanu Ion l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma pretinsa drept mita (1.100.000 euro), iar imprumutul sa fie garantat cu terenurile denuntatorului. In cele din urma insa, Scaeteanu Ion a incheiat contractul de imprumut pe suma de 2.500.000 euro.

• In perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Curpene Roxana, inculpata in cauza, l-a sprijinit si ajutat pe Scaeteanu Ion in toate demersurile acestuia facute in vederea obtinerii sumei de 2.500.000 euro drept mita de la denuntator, inclusiv sa incheie un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul.

• La randul sau, prin intermediul primarul comunei Snagov Musat Apostol, inculpatul Roman Gheorghe, in calitate de vicepresedinte al Consiliului judetean Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro denuntatorului, lasand sa se creada ca are influenta asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov, astfel incat sa o determine sa avizeze planul parcelar intocmit de Comisia Locala de Fond Funciar a comunei Jilava, in care erau incluse toate terenurile denuntatorului si a emite, cat mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.

• Inculpata Cutaru Eugenia, notar public, l-a sprijinit si ajutat pe denuntator sa intocmeasca acte autentice, cunoscand ca prin acestea se atesta imprejurari necorespunzatoare adevarului, intrucat ascund si totodata garanteaza darea unor sume mari de bani cu titlul de mita primarilor comunelor Jilava si Snagov.

• In cursul anului 2011, planul parcelar a fost intocmit, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

DNA afirma ca inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar la data de 20 decembrie, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pentru 24 de ore a celor sase inculpati (Mladin Adrian, Musat Apostol, Roman Gheorghe, Szasz Ovidiu, Cutaru Eugenia, Curpene Roxana).

Joi, cei sase urmeaza a fi prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In cauza se efectueaza acte de urmarite penala si fata de alte persoane.

In acest dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<