Dosarul „Matusa Tamara”, verdict final pe 15 decembrie

Dosarul „Matusa Tamara”, verdict final pe 15 decembrie

by December 7, 2011 0 comments

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat, astazi , pentru data de 15 decembrie pronuntarea in dosarul “Matusa Tamara”, in care fostul premier Adrian Nastase, fostul sau consilier Ristea Priboi si fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, sunt acuzati de fapte de coruptie. Procurorii DNA au cerut o pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru Adrian Nastase in acest caz. Dosarul “Matusa Tamara” este al treilea in care fostul premier Adrian Nastase a fost deferit justitiei de catre DNA.

Una dintre primele decizii luate de Adrian Nastase dupa numirea in functia de prim-ministru in decembrie 2000 a fost inlocuirea lui Adrian Cucu, pe atunci sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii de Bani (ONPCSB), cu Ioan Melinescu.

Potrivit procurorilor DNA, Melinescu si Nastase s-au intalnit in noiembrie 2000, primul (pe atunci membru al conducerii ONPCSB) informandu-l pe politician (pe atunci deputat) ca in cadrul ONPCSB exista in lucru un dosar privind depunerea de catre Dana Nastase a sumei de 400.000 de dolari intr-un cont deschis la banca Creditanstalt (devenita mai tarziu HVB Bank). Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca dosarul pana dupa alegeri, iar dupa numirea in functia de presedinte al ONPCSB ar fi sustras lucrarea respectiva, pe care i-ar fi inmanat-o lui Ristea Priboi, la acea data consilier al lui Adrian Nastase. De fata s-ar fi aflat si controversatul om de afaceri Genica Boerica, care apare ca martor al acuzarii.

Conform rechizitoriului, informatiile din dosarul sustras de Melinescu ar fi demonstrat ca suma depusa de Dana Nastase nu era justificata de venituri. „Potrivit unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator, reiesea ca suma de 400.000 USD, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara, care avea imputernicire in contul personal al Danielei Nastase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand cca. 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura. Dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta”, arata procurorii.

Urmarirea penala in acest dosar a inceput pe 24 mai 2006, iar Adrian Nastase a fost trimis in judecata pe 31 mai 2007, sub acuzatia de dare de mita. Dosarul s-a intors la DNA in primavara lui 2008, pentru refacerea urmaririi penale, ca urmare a unei decizii a Inaltei Curti, iar in 31 iulie 2008 procurorul general al Romaniei a cerut avizul Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase. Dupa ce au respins, initial, in septembrie 2008 inceperea urmaririi penale, deputatii (in noua configuratie de dupa alegerile din noiembrie 2008) au admis cererea procurorilor pe 4 martie 2009. Adrian Nastase a fost retrimis in judecata pe 21 octombrie 2009, sub aceeasi acuzatie (dare de mita).

Alti inculpati in dosar: Ioan Melinescu, fost presedinte al ONPCSB, acuzat de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, Ristea Priboi, fost deputat 2000-20004 – cazul sau fusese initial disjuns, in vederea continuarii cercetarilor; in a doua faza, a fost la randul sau trimis in judecata pentru complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita.
“Asa cum s-au umflat lucrurile de-a lungul anilor, vom ajunge sa credem poate ca acest dosar ar fi o chestiune foarte serioasa. In anul 2006 au aparut vreo 2.000 de articole si relatari la televiziuni in cateva luni, care au creat o stare de nervozitate in partid si la nivelul societatii. Daca va uitati cu atentie in acest dosar, veti observa ca nu are niciun fel de aspect de ordin penal”, a declarat, miercuri, Adrian Nastase, in ziua in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru data de 15 decembrie pronuntarea in dosarul “Matusa Tamara”.

“Doresc o achitare in proces si in niciun caz prescrierea faptelor”, a adaugat fostul premier.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.