Patru ani de inchisoare pentru fostul sef al Armatei, Eugen Badalan

Patru ani de inchisoare pentru fostul sef al Armatei, Eugen Badalan

by December 7, 2011 0 comments

Fostul sef al Statului Major al Fortelor Terestre, generalul in rezerva Eugen Badalan, in prezent deputat PDL, a fost condamnat, miercuri, prin decizia ICCJ, la patru ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca ar fi vandut anvelope si tehnica militara dezafectata la preturi ridicol de mici companiei Tofan. Impreuna cu el au fost condamnat si generaul (r) Mihail Popescu, precum si alti patru ofiteri(gen. Neculae Otelea, colonel (r) Toader  Mandea, colonel  (r) Eugen Calcan, Simion Linca), la pedepse de cate patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere.

Ei au fost obligati la plata catre MApN, parte civila in acest dosar, a diverse sume. Astfel, Mihail Popescu, Toader Mandea, Eugen Calcan si Simion Linca au fost obligati, in solidar, la plata sumei de 1.773.882,11 de lei. Popescu, Mandea si Calcan trebuie sa plateasca, tot in solidar, alta suma, in valoare de 176.475, 67 de lei. De asemenea, Neculaie Otelea, Eugen Badalan, Toader Mandea si Simion Linca au fost obligati la plata sumei de 2.637.930,07 lei, iar Badalan, Calcan, Mandea si Linca la plata sumei de 33.037,38 lei. 

Totodata, instanta suprema a mentinut sechestrul asupra unor bunuri ale lui Popescu, Badalan, Otelea si Calcan.

Decizia Sectiei penale a ICCJ nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Completul de 5 Judecatori. 

DNA i-a trimis in judecata, in 2007, pe generalii (r) Mihail Popescu si Eugen Badalan, pentru ca au subevaluat preturile la deseurile metalice rezultate din dezmembrarea tehnicii militare si au acceptat preturi supraevaluate la anvelope in contractul incheiat cu SC Tofan.

In acest dosar au mai fost trimisi in judecata, in decembrie 2007, generalul (r) Neculae Otelea, fost sef Serviciu Logistic in cadrul S.M.F.T. in perioada 2001- 2004, colonel (r) Toader  Mandea, fost sef Serviciu financiar-contabil al SMFT in perioada 2000-2004, colonel  (r) Eugen Calcan, fost sef Serviciu Logistic al SMFT, in perioada 2000-2001, Simion Linca, fost sef al Biroului juridic si de drept umanitar al S.M.F.T. in perioada 2001-2006.

Prin depasirea fara drept a prevederilor contractului, s-a creat o paguba, conform expertizei efectuate in cauza, de 26.379.300.734 lei vechi, preciza anul trecut DNA. La aceasta se adauga si paguba produsa unitatii prin modul defectuos de negociere a preturilor si de derulare a contractului in limita valorica initiala, respectiv 17.738.821.157 lei vechi. Comparand valoarea anvelopelor predate cu sumele obtinute de SC Tofan Steel SRL de la unitatile de profil unde au predate tehnica nedezmembrata si deseurile, rezulta un beneficiu de peste 20 miliarde lei vechi. Practic, in ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004) rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar intre armata si societatile de preluare a materialelor refolosibile, incasand practic diferenta de pret”, se arata in comunicatul de presa al DNA.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.