Sefa ITM Timis, condamnata la doi ani de puscarie pentru trafic de influenta

Sefa ITM Timis, condamnata la doi ani de puscarie pentru trafic de influenta

by December 21, 2011 0 comments

Inspectorul sef al ITM Timis, Cornelia Corescu, trimis in judecata pentru trafic de influenta, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Timis, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, informeaza Mediafax. Fostul secretar executiv PDL, Vasile Medesan, acuzat in acelasi dosar, a primit doi ani de inchisoare cu executare. Purtatorul de cuvant al Tribunalului Timis, Lavinia Biris, a declarat, miercuri, ca decizia Tribunalului Timis poate fi atacata in termen de zece zile de la pronuntare.

Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Timis, Cornelia Corescu, si fostul secretar executiv al PDL, Vasile Medesan, arestati preventiv pentru trafic de influenta, au fost deferiti justitiei, la inceputul lunii octombrie, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timisoara, dupa ce au cerut unui membru de partid sa depuna suma de 10.000 de lei de la administratorul unei firme indicand ca banii sa fie donati pentru organizatia judeteana a Partidului Democrat Liberal, ca sa nu amendeze firma acestuia.

Cornelia Corescu a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta si doua fapte de instigare la fals intelectual in scopul ascunderii comiterii infractiunii de trafic de influenta, iar Vasile Medesan, pentru trafic de influenta.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada iulie-august, Corescu, in calitate de inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, prin intermediul lui Vasile Medesan, i-a pretins unui denuntator, administrator la o societate comerciala, suma de 10.000 lei, indicandu-i ca banii sa fie achitati ca donatie pentru organizatia judeteana de partid din care acestia faceau parte (Partidul Democrat Liberal), se arata intr-un comunicat al DNA.

In schimb, Cornelia Corescu urma sa intervina la functionari din subordinea sa, asupra carora avea influenta, pentru a-i determina sa nu aplice firmei denuntatorului sanctiunile contraventionale corespunzatoare referitoare la incalcarea legislatiei muncii, pentru o serie de nereguli constatate.

Initial, notau procurorii, in conditiile in care denuntatorul s-a angajat ca va achita suma pretinsa, Corescu a dispus ca o angajata din subordine sa intocmeasca doua anexe la actul de control, in care sa constate aspecte nereale, care sa atraga sanctiuni mai blande societatii administrate de denuntator.

Ulterior, insa, dupa ce denuntatorul a achitat doar 1.000 de lei din suma pretinsa, inspectorul sef al ITM a dispus aceleiasi subordonate sa revina asupra actului de control astfel incat sa ii fie aplicata denuntatorului amenda corespunzand neregulilor descoperite in timpul controlului.

Pe fondul unor discutii ulterioare, mai aratau procurorii, Corescu a conditionat renuntarea la sanctiunile aplicate, de depunerea de catre denuntator a intregii sume de bani pretinse initial. In acest context, femeia a dispus inregistrarea, in evidentele institutiei, a unei contestatii antedatate, in vederea anularii procesului-verbal care atragea aplicarea sanctiunii.

Contestatia antedatata a fost facuta astfel incat sa apara ca fiind formulata de denuntator, in termen legal. Cu toate acestea, remiterea intregii sume de bani pretinse de inculpata nu a mai avut loc, mai aratau anchetatorii.

In 16 septembrie 2011, Tribunalul Timis a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a inculpatei Corescu Cornelia Gheorghina, iar in 22 septembrie, Curtea de Apel Timisoara a admis recursul procurorilor DNA si a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile si a inculpatului Medesan Vasile.

Activitate Cornelia Corescu

Membra a Biroului Politic Judetean al PDL Timis, Cornelia Corescu a condus timp de sapte ani Inspectoratul Teritorial de Munca Timis. In 2008, ea a candidat din partea PDL pentru un post de senator, insa a pierdut alegerile.

In septembrie 2007, ministrul Muncii de la acea vreme Paul Pacuraru a destituit-o din functie pe Cornelia Corescu pe motiv ca a prejudiciat imaginea ITM Timis. Corescu a fost contestata atat de directorul adjunct al institutiei, cat si de angajati, fiind acuzata de o atitudine necorespunzatoare si netransparenta cu acestia. Mai mult, ITM Timis a trebuit sa plateasca mii de euro unei angajate pe care directoarea a dat-o afara din ITM, dar angajata a castigat procesul.

Paul Pacuraru declara la acea vreme ca la Ministerul Muncii exista cateva dosare cu reclamatii, decizii, contestari de decizii in cazul Corneliei Corescu, iar aceasta a adus “un prejudiciu de imagine unei institutii care lucreaza cu mii de oameni, de angajatori, cu public cat se poate de larg”, prin “scandalul permanent” de la ITM Timis.

Cornelia Corescu a contestat in instanta decizia de demitere si a castigat, revenind, in 2009, la sefia ITM Timis.

In 2010, ea anunta ca urma sa fie numita secretar de stat in Ministerul Muncii, condus la acea vreme de Mihai Seitan, insa decizia de numire nu a fost semnata de premierul Emil Boc.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.