Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii

Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii

by January 30, 2012 0 comments

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat, luni, pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii si doi ani interzicerea unor drepturi civile. Nastase este primul politician de calibru condamnat pentru fapte de coruptie. In acelasi dosar, Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, a primit sase ani inchisoare, iar Bogdan Popoviciu (presedinte Forum Invest) a fost condamnat la 7 ani de inchisoare. Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs. Completul de judecata a fost format din judecatorii Ionut Matei (presedintele completului), Ioana Bogdan si Cristina Rotaru, primii doi fiind cei care au votat pentru condamnare.

In acest dosar, fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca si-a finantat campania electorala din fondurile colectate in cadrul simpozionului Trofeul Calitatii, organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii.

Acesta este unul dintre cele mai lungi procese din Romania, numai judecarea la instanta de fond a durat aproape 3 ani, timp in care au fost audiati peste 900 de martori in cadrul a 48 de sedinte de judecata. Fostul premier s-a prezentat la majoritatea sedintelor de judecata si in permanenta a declarat ca este victima unui dosar politic fabricat de procurorii DNA la comanda presedintelui Traian Basescu.

Adrian Nastase este acuzat de DNA ca in 2004 a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion intitulat “Trofeul calitatii in constructii”, organizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.
Organizatoarea simpozionului a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice si 15 milioane de lei vechi, pentru cele juridice, in total fiind stransa suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.