Cutremur in judetul Timis

Cutremur in judetul Timis

by January 9, 2012 0 comments

Un cutremur cu intensitatea de 3,6 grade pe scara Richter s-a inregistrat in Banat, luni seara, la ora 20.56, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului. Seismul s-a produs la o adancime de 6 kilometri. Epicentrul seismului a fost localizat in apropierea localitatii timisene Topolovatul Mare.Un alt cutremur de suprafata s-a produs in judetul Timis in urma cu numai doua zile, la o adancime de 7 km, acesta avand o intensitate de 3,1 grade Richter. Seismul a fost resimtit de locuitorii din Timisoara sambata dimineata la ora 07.43.
Acesta a fost primul cutremur care s-a produs chiar la periferia Timisoarei, zonele obisnuite pentru astfel de miscari telurice din judet fiind Banloc-Parta.
“A fost un cutremur minor, noi inregistram foarte multe astfel de miscari ale scoartei pamantului din zona Banatului, dar este neobisnuit faptul ca acesta s-a produs intr-o zona locuita, fiind resimtit de foarte multa lume”, a declarat atunci Dan Rau, directorul Observatorului Seismologic Timisoara.
Zona Timisoara-Banloc este mentionata in observatiile de specialitate cu trei evenimente seismice puternice mai recente (cu magnitudini de 5,7 grade in 1959 la Sag-Parta, de 5,5 grade in 1991, la Babloc, si la Mosnita, de 3,2 grade, in anul 2000).
Banatul este cea mai importanta zona seismica a Romaniei in ceea ce priveste activitatea seismica crustala (de suprafata, n.r.) si hazardul seismic asociat cutremurelor de mica adancime locale.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<