Ioan Niculae, trimis in judecata pentru finantarea campaniei lui Mircea Geoana

Ioan Niculae, trimis in judecata pentru finantarea campaniei lui Mircea Geoana

by January 11, 2012 0 comments

Procurorii anticoruptie i-au trimis miercuri in judecata pe presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si pe omul de afaceri Ioan Niculae in dosarul privind finantarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidentiale din 2009, Mircea Geoana. Niculae este acuzat ca i-a promis lui Geoana un milion de euro, daca acesta va punea la Minsiterul Economiei un om de-al miliardarului.
Bunea Stancu, care este si presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD, este acuzat de folosirea influentei autoritatii ce rezulta din functia de conducere intr-un partid pentru a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite, iar Ioan Niculae, actionar principal al grupului Interagro SA, este acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei Gheorghe Teodorescu, actionar al SC Insomar SRL, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si Viorel Barac, director al SC Interagro SA, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Potrivit unui comunicat al DNA, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD, pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfârsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.
Conform intelegerii, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic, sustin procurorii.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul câstigarii alegerilor de catre Mircea Geoana, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN TRANSGAZ si SNGN ROMGAZ SA), se arata in comunicat.
Pe parcursul cercetarilor, s-a stabilit ca, din cei 1.000.000 euro, s-a platit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae – Interagro SA si SC Insomar SRL.
‘Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale. Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae’, se spune in comunicat.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.