Primul premier condamnat la puscarie. Cine sunt judecatorii
by admin January 30, 2012 0 commentsAdrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de un complet format din judecatorii Ionut Matei, Ioana Bogdan si Cristina Rotaru. Magistratii Ionut Matei si Ioana Bogdan au fost pentru condamnarea fostului prim-ministru. Judecatoarea Cristina Rotaru a fost de parere ca Nastase trebuia achitat. Judecatoarea Cristina Rotaru a depus in dosarul Trofeul Calitatii o cerere de abtinere pe motiv ca “este colega cu Adrian Nastase la Facultatea de Drept din Bucuresti”. In timpul procesului, Nastase a cerut recuzarea judecatoarei Ioana Bogdan pe motiv ca a fost consiliera a sefului DNA in perioada septembrie 2009 – noiembrie 2010, dosarul fiind trimis in judecata in ianuarie 2009.
Ionut Matei, presedintele completului de judecata, a promovat la ICCJ in noiembrie 2007, in urma unui interviu sustinut in prezenta fostului sef al sectiei penale, Anton Pandrea. Ionut Matei este judecator din 1995. A activat la Judecatoria sectorului 3, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti. In noiembrie 2011, judecatorul Ionut Matei a fost desemnat membru in colegiul de conducere al ICCJ.
Potrivit Adevarul.ro, judecatorul Ionut Matei a facut parte din completele de judecata care au decis achitarea lui Paul Păcuraru (fond), condamnarea fostului deputat PSD, Mihai Sireţeanu (recurs), condamnarea deputatului PDL Cosmin- Mihai Popescu (fond), condamnarea (fond) a fostului ministru PNŢCD Ioan –Avram Mureşan şi a deputatului PDL Eugen Badalan.
In 2008, ca Ionut Matei a facut parte din completul care a redus pedeapsa lui Ion Balint, zis Nutu Camataru, de la noua ani de inchisoare la doar doi ani, sapte luni si 17 zile.
“Au fost unele, sa spunem, zvonuri in legatura cu faptul ca judecatorul Ionut Matei a avut intalniri cu reprezentanti ai DNA.”, a declarat Adrian Nastase despre Ionut Matei dupa pronuntarea sentintei. Ionut Matei este membru in Asociatia Magistratilor din Romania. In declaratia de avere mentioneaza un teren, doua imobile, doua autovehicule, si un salariu de 138 000 lei.
Judecatoarea Cristina Rotaru a fost de parere ca, in dosarul Trofeul Calitatii, Adrian Nastase ar trebui achitat. Judecatoarea Cristina Rotaru a promovat la ICCJ in noiembrie 2010. Are o experienta de 17 ani in magistratura, anterior fiind judecatoare la Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti si Judecatoria sectorului 5. Cristina Rotaru este si lector universitar la Facultatea de Drept din Bucuresti.
Avocatii fostului premier au declart in timpul rocesului ca magistratul Cristina Rotaru a fost colega de facultate cu Adrian Nastase la Facultatea de Drept din Bucuresti. In cadrul procesului in care a fost judecat Adrian Nastase, judecatoarea Cristina Rotaru a formulat o cerere de abtinere invocand ca motiv tocmai faptul ca a fost colega de an cu Adrian Nastase, informatia fiind dezvaluita in cadrul procesului chiar de avocatii lui Adrian Nastase. Informatia este retinuta si intr-un document al CSM in care a fost analizata o plangere a lui Adrian Nastase:
- Şi în dosarul nr. 514/1/2009, la termenul din data de 14 ianuarie 2011, apărătorul ales al domnului Adrian Năstase a arătat că, în temeiul art. 6 CEDO şi al art. 48 lit. d din Codul de procedură penală, formulează cerere de recuzare a doamnei judecător Ioana Bogdan. În motivarea cererii, a arătat că în perioada 10 septembrie 2009 – 1 decembrie 2010, doamna Ioana Bogdan a fost consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ocupând practic un post important în conducerea acestei instituţii, instituţie care a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Adrian Năstase. A mai arătat că dacă doamna judecător Cristina Rotaru a formulat declaraţie de abţinere întrucât este colegă cu inculpatul Adrian Năstase la Facultatea de Drept din Bucureşti, în acelaşi fel ar fi trebuit să procedeze şi doamna judecător Ioana Bogdan, întrucât a fost consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Judecatoarea Cristina Rotaru a facut parte din completul care a decis achitarea lui Paul Păcuraru, condamnarea (recurs) lui Dan- Ilie Morega, condamnarea (fond) a fostului ministru PNŢCD Ioan –Avram Mureşan şi a deputatului PDL Eugen Bădălan (fond).
In octombrie 2010, Cristina Rotaru a facut opinie separata fata de decizia Curtii de Apel Bucuresti in cadrul procesului in care judecatoarele Viorica Costiniu si Lucia Mera au dipus eliberarea lui Sorin Ovidiu Vintu. In declaratia de avere mentioneaza un apartament si venituri de 197 000 lei.
Judecatoarea Ioana Bogdan a intrat in magistratura in 1998 cand a fost numita procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3. Intre anii 2000-2003, a activat ca judecator la Judecatoria sectorului 3, din 2004 a promovat la Tribunalul Bucuresti. In perioada 2006-2009 a detinut functia de inspector in cadrul Inspectiei Judiciare de la CSM. Din septembrie 2009 si pana in noiembrie 2010, a fost detasata la DNA unde a detinut functia de consilier al procurorului sef al DNA.
Atat in dosarul Trofeul Calitatii, cat si in dosarele Matusa Tamara si Zambaccian, Adrian Nastase a formulat, prin avocati, cereri de recuzare a judecatoarei Ioana Bogdan. Fostul premier a acuzat, in permamanenta, legaturile directe ale judecatoarei Ioana Bogdan cu seful DNA, Daniel Morar. De altfel si dupa pronuntarea sentintei in Trofeul Calitatii, Adrian Nastase a declarat ca “judecatoarea Ioana Bogdan a actionat in favoarea DNA”.
Dosarul Trofeul Calitatii a fost trimis in judecata in ianuarie 2009, iar judecatoarea Ioana Bogdana a fost numit consilier al sefului DNA in septembrie 2009 adica la aproape noua luni dupa trimiterea in judecata. In declaratia de avere, judecatoarea Ioana Bogdan mentioneaza un apartament si venituri de 137 000 lei.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.