Europarlamentarii Monica Macovei si Norica Nicolai sunt lustrabili. Nu mai pot candida pentru un nou mandat timp de 5 ani

Europarlamentarii Monica Macovei si Norica Nicolai sunt lustrabili. Nu mai pot candida pentru un nou mandat timp de 5 ani

by February 28, 2012 0 comments

Primele victime ale  legii lustratiei sunt europarlamentarii  Monica Macovei si Monica Nicolai, care nu vor mai putea candida pentru un nou mandat in Parlamentul Uniunii Europene si al Romaniei. La dezbaterile in plen, deputatii au decis, la propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, introducerea procurorilor comunisti in categoria personalelor lustrate.

“Dupa 22 de ani, nu pot accepta ca un fost procuror comunist care a facut politie politica, care a persecutat oameni pana in ’89 sa poata accede in Parlament, sa fie ministri sau sa conduca consilii judetene, consilii locale”, a afirmat Mate Andras Levente, adaugand ca face aceasta propunere pentru ca nu poate sa reziste rugamintilor in genunchi ale unui domn condamnat pe nedrept si a stat 8 ani in inchisoare.

Amendamentul depus de Mate Andras include in randul persoanelor care intra sub incidenta legii Lustratiei “persoana care a exercitat functia de presedinte sau presedinte al unei sectii a Tribunalului Suprem, de procuror, procuror general sau procuror general adjunct in cadrul unitatilor de procuratura, precum si persoana care a indeplinit functia de secretar de partid in oricare dintre instantele judecatoresti”.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus, la randul sau, sa fie scosi din legea lustratiei cei care au facut parte din conducerea UTC. Mate Andras Levente a spus ca grupul UDMR nu poate fi de acord cu aceasta propunere, dar, in final, deputatii au decis, prin vot, ca cei care au fost in conducerea UTC sa nu fie lustrati. Mai multi deputati au sustinut, la dezbaterile generale, aceasta lege, considerand ca ea trebuia adoptata in urma cu 10 ani.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.