Functionarii la ANC cereau moldovencelor favoruri sexuale daca doreau sa primeasca mai repede cetatenia romana

Functionarii la ANC cereau moldovencelor favoruri sexuale daca doreau sa primeasca mai repede cetatenia romana

by March 2, 2012 0 comments

Functionarii de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, institutie din subordinea Ministerului Justitiei, solicitau femeilor din Republica Moldova favoruri sexuale daca doreau sa capete mai repede cetatenia romana. Informatia apare in referatul intocmit de procurorii Parchetului General, prin care 11 persoane au fost arestate preventiv. Mai mult, persoane din afara ANC ajunsesera sa caute singuri prin listele de stare civila si luau documente confidentiale acasa.
Din analiza convorbirilor telefonice interceptate in cauza, a inregistrarilor in mediul ambiental, dar si in urma administrarii altor probe, precum audierile martorilor sau denuntatorilor, reiese ca, pe de o parte, functionarii care luau mita nu mai aveau reprezentarea faptului ca savarsesc ceva ilegal, “datorita faptului ca acest fenomen infractional a intrat in cotidianul acestora”.
De asemenea, coruptia si coruperea functionarilor a dat nastere la “situatii si stari de fapt deviante”, si cum majoritatea intermediarilor erau de sex feminin, un functionar de la ANC pretindea, pe langa suma de 50 – 100 de euro pentru fiecare dosar introdus fraudulos, si favoruri sexuale de la una dintre intermediare.
O alta “situatie devianta” care avea loc, arata procurorii, este aceea ca intermediarele devenisera nemultumite de lentoarea functionarelor de la starea civila, cu care intentionau, potrivit unor interceptari telefonice si ambientale, sa faca sedinte prin care sa le “determine” sa lucreze mai rapid.
Un alt exemplu de “anormalitate” dat de procurori este acela ca se ajunsese pana la situatia in care intermediarii cautau singuri in registrele de stare civila, iar in unele cazuri luand documente acasa.”In alt registru, intermediarele devin din ce in ce mai nemultumite de functionarele de la stare civila, iar in discutiile dintre doua dintre intermediare, starea de nemultumire se manifesta si este insotita de intentia acestora de a face adevarate ?sedinte? cu functionarele, pentru a le determina sa lucreze mai rapid. Mai mult, intermediarii au capatat un astfel de statut in ochii functionarelor incat li s-a permis sa caute singuri in registrele de la starea civila, sa scoata si sa introduca documente si chiar sa solutioneze ei insisi lucrarile repartizate acestora, luandu-le acasa si completandu-le, pentru a le aduce apoi a doua zi”, se arata in referatul procurorilor.
Interceptarile convorbirilor telefonice au evidentiat ca intre functionari si intermediari sunt vehiculate peste o mie de numere de inregistrare ale dosarelor sau nume de persoane ce vizeaza atat redobandirea cetateniei romane, introduse in circuit in mod fraudulos contra unor sume de bani acordate functionarilor, cat si transcrierea actelor de stare civila, se mai arata in documentul citat.
In cazul dosarelor privind cetatenia, mai arata procurorii, comunicarile de la functionari catre intermediari reprezinta numarul dosarelor pentru care s-a perceput mita si carora le-au fost atribuite, ulterior acordarii mitei, numar de inregistrare si introducerea in circuit.
Totodata, se arata in document, solicitarile venite de la intermediari catre functionari, privind numarul ordinului de acordare a cetateniei, inainte ca acesta sa fie publicat si inainte de a fi comunicat oficial, “reprezinta avantaj in urma divulgarii acestor date obtinut de cetatenii care au posibilitatea programarii, in vederea depunerii juramantului de credinta si obtinerii certificatului care atesta redobandirea cetateniei romane, activitate care poate dura trei luni de la data publicarii ordinului”.
In cazul dosarelor privind transcrierile de acte, comunicarile de la functionari catre intermediari reprezentau datele de identificare ale dosarelor pentru care se primea mita pentru a fi solutionate in regim de urgenta si care au iesit de la directorul serviciului starii civile, in urma avizului favorabil. In cazul comunicarilor numerelor de identificare ale dosarelor de la intermediari catre clienti sau catre racolatori, acestea constituiau garantia ca banii dati in vederea traficarii influentei erau folositi de catre intermediari in mod judicios si ca s-a obtinut rezultatul scontat, se mai arata in documentul citat.
In cazul comunicarilor numerelor sau datelor de identificare ale dosarelor de la intermediari catre functionari, acestea constituiau “urgentarea” sau verificarea stadiului lucrarilor pentru care se primise mita de catre functionari.
Procurorii arata ca, spre exemplu, in 9 noiembrie 2011, intermediara Aliona Stolearenco a pretins si a primit 450 de euro de la un denuntator, in schimbul inregistrarii, in mod fraudulos, a dosarului acestuia de redobandire a cetateniei si urgentarii obtinerii cetateniei. De asemenea, in 25 noiembrie 2011, functionarul Iulian Nitu i-a transmis intermediarei Aliona Stolearenco numarul dosarului introdus cu eludarea prevederilor legale, iar in 27 noiembrie 2011 Stolearenco i-a transmis numarul atribuit dosarului denuntatorului.
Interceptarile privind activitatile ilegale ale intermediarilor, cat si ale functionarilor despre care erau indicii ca iau mita pentru indeplinirea atributiilor de serviciu au inceput in ianuarie 2009 si s-au desfasurat, cu intermitente, pana in prezent, in cadrul a patru dosare penale, au mai notat procurorii.
Functionarii care primeau mita de la intermediarii care facilitau obtinerea mai repede pentru moldoveni a cetateniei romane si a pasaportului erau numiti “avocati” in discutiile cu clientii, iar banii purtau denumirea de “mop”, “carboave”, “iepuras”, “bastoane”.
Atat functionarii, cat si intermediarii si-au luat masuri de precautie cu ocazia pretinderii si darii sumelor de bani. Astfel, din discutiile acestora, banii poarta denumirea de “taxe de urgenta”, “taxa de parcare”, “mop”, “carboave”, “iepuras”, “bastoane”, “valdostane”, “kilograme”, “medicamente”, “retete”, “stuca”. De asemenea, mita este codificata sub numele de “kapusta” (n.n.- varza in limba ucrainiana).Mai mult, in discutiile intre intermediari si clienti, solicitarile de bani se fac in vederea mitei ce urmeaza a fi oferita functionarilor carora li se acorda apelativul “avocati”.
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva pentru 29 de zile a 11 persoane acuzate in dosarul privind acordarea nelegala de cetatenie romana unor moldoveni.
Astfel, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile Patriana Mariana Bisa, Niculae Ghiciov, Crina Ionescu, Liliana Gutnic, Alexandra Niculae, Iulian Nitu, Iurie Popov, Dumitru Prisacaru, Larisa Siretanu, Aliona Stolearenco si Emilia Gina Tache.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.