Mita la ADS! Spaga, impartita intre presedintele Agentiei, Bogdan Ilea, ministrul Economiei, Lucian Bode si consilieri ai acestora

Mita la ADS! Spaga, impartita intre presedintele Agentiei, Bogdan Ilea, ministrul Economiei, Lucian Bode si consilieri ai acestora

by March 2, 2012 7 comments

180 000 de euro. Atat este spaga la Agentia Domeniilor Statului pentru a obtine terenuri in concesiune de la stat. O firma privata i-ar fi oferit in ianuarie acest „dar” presedintelui ADS, Bogdan Ilea, bani pe care i-ar fi impartit cu ministrul Economiei, Lucian Bode, cu consilierul sau personal, Ioan Hodis si cu fostul sef al Agentiei, Radu Cristescu. Toti sunt lideri de marca ai PDL Salaj, Bode fiind chiar seful filialei. Toate aceste informatii sunt cuprinse intr-o nota informativa intocmita de un anumit serviciu secret, lucru confirmat de mai multe surse din cadrul Ministerului Agriculturii. De altfel, ministrul Stelian Fuia a demarat deja un control la ADS pe acest subiect, lucru precizat de anumite persoane din cadrul Agentiei.  „In perioada ianuarie 2012, Ilea Bogdan, presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS),  impreuna cu consilierul personal, Ioan Hodis  au solicitat si au primit suma de 180 000 euro de la Gafar Serin, asociatul majoritar a SC Agroser Comexim SRL Harsova (CUI 18320490),  in scopul aprobarii concesionarii prin atribuire directa a suprafetei de 1146,77 ha, din care: 1138,50 ha, categoria de folosință teren arabil și teren neagricol 8,27 ha, categoria de folosință drumuri tehnologice și de exploatare agricolă. Informațiile din mediul ADS au indicat că suma de 180.000 euro a fost impartita intre Ilea Bogdan, Hodis  Ioan si ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, BODE LUCIAN”, se arata in nota.

Ministrul catre Ilea: pleaca de la ADS!

In aceasta informare se face precizarea ca „afacerea a fost pornita de catre Cristescu Radu Mihai, fost presedinte ADS care l-a trimis pe Gafar Serin, la Ilea Bogdan” .  Totusi „se pare ca, Radu Mihai Cristescu   a primit prea putin din spaga, fapt pentru care a avut discutii in contradictoriu cu Ilea  Bogdan”.  „Din date certe a rezultat ca actualul ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Fuia  Stelian, a aflat de ilegalitatile comise de Ilea Bogdan, motiv pentru care in data de 23.02.2012 l-a trimis la sediul ADS pe directorul sau de cabinet, Benea Ovidiu pentru a-i transmite actualului presedinte ca”ar fi  ai bine sa nu mai semneze niciun act si sa plece”, se precizeaza in nota informativa.

Documente contrafacute

Surse din cadrul ADS sustin ca in cursul lunii decembrie si ianuarie, Bogdan Ilea, presedintele Agentiei,  impreuna cu directorul Aneta Brezoianu au semnat o decizie de punere in posesie in favoarea firmei SC Agroser Comexim SRL din Harsona, a unui teren al statului, administrat de ADS, in suprafata de 1146,77 ha. „Insa, vicepresedintele Adrian Dida a refuzat sa contrasemnze acest act pe motiv ca nu indeplineste conditiile legii pentru acordarea  concesiunii ”, sustin sursele noastre din cadrul ministerului Agriculturii. Astfel, potrivit legii 219/1998 privind regimul concesiunilor, firma in cauza trebuie sa faca dovada existentei de active pentru suprafata solicitata. „Initial in  actele prezentate in decembrie, erau trecute peste 6000 de capete,  bovine si caprine. Insa, in urma unor verificari facute la APIA Constanta, a rezultat ca firma Agroser Comexim nu avea decat 217 animale. Potrivit legii, la suprafata solicitata de luare in arenda, societatea in cauza trebuia sa detina mai mult de 3000 de capate”, mai spun sursle noastre. Insa, in luna ianuarie, in sedinta de conducere a ADS, Bogdan Ilea si Aneta Brezoianu au impus semnarea concesiunii pentru SC Agroser Comexim SRL Harsova. Decizia ADS a ajuns pe masa ministrului Stelian Fuia, dar a fost pusa pe biroul acestuia si nota informativa privind suspiciunea de nereguli ce planeaza asupra acestui contract. Drept urmare, dupa cum declara sursele din minister, Fuia a „ordonat” Corpului de Control sa investigheze cauza.

Suveica PDL Salaj

Toti subiectii din aceasta afacere sunt prinsi intr-o suveica de interese financiare si politice. Toti fac parte din organizatia PDL Salaj, care au primit functii de conducere la nivel central, in urma impartirii posturilor pe criterii politice. Presedintele ADS, Bogdan Ilea, cel care a perfectat „intelegerea” este membru PDL, fost purtator de cuvant al filialei Salaj. Consilierul sau, Ioan Hodis, este unul dintre cei mai importanti sponsori ai organizatiei din acest judet, fiind finantatorul campaniei electorale de la europarlamentare a Andreei Paul Vass, consiliera pe probleme economice a primului-ministru. Intre timp, Hodis a ajuns consilier personal  al ministrului Economiei. Si nu in ultimul rand, „beneficiarul” unei parti a „cadoului” de la ADS este ministrul Economiei, Lucian Bode,presedintele PDL Salaj. Nu trebuie scos din calcule, (desi, in nota s spune ca a primit mai putin), Radu Cristescu, la randul sau membru PDL Salaj, cel care inceput afacerea si apoi a dat-o pe mana lui Ilea. „Intelegerea” cu SC Agroser Comexim a fost pusa la cale de Cristescu, in perioada cand a fost sef la ADS ( intre martie-septembrie 2011) si a fost predata urmasului sau, Bogdan Ilea. Cristescu a fost dat afara cu scandal de la ADS, in urma descoperirii de catre ministrul Valeriu Tabara a numeroaselor ilegalitati infaptuite de acesta in timpul mandatului sau. Controlele lui Tabara au dus la intocmirea a doua dosare penale pe numele lui Cristescu. De asemenea, DNA  a inceput urmarirea penala si in cazul directorului Aneta Brezoianu, mana dreapta a lui Cristescu, devenita apoi, culmea… imputernicita sa semneze documentele ADS, in vremea presedintiei lui Bogdan Ilea.

Ilea, posibil subprefect

 Mai mult, Cristescu a fost angajat timp de cateva ore in functia de consilier al ministrului Economiei. Insa, dezvalurile din presa, (informatii publicate de ancheteonline.ro), au dus la destituirea rapida a lui Cristescu. De altfel, ministrul Lucian Bode se afla in relatii mai mult decat amicale cu Cristescu, cei doi tragand sforile in cadrul PDL Salaj. Acelasi Cristescu,  a fost „insarcinat” de partid sa faca un sondaj de opinie pentru alegerile locale.

In urma scandalului declansat la ministerul Agriculturii, Bogdan Ilea este pus „pe faras” de Stelian Fuia. In nota informativa se arata ca ministrul Lucian Bode incearca sa-l „recupereze” pe Ilea si trage sforile la Guvern, pe langa primul ministru pentru a-i oferi postul de subprefect de Salaj.

Cine este SC Agroser Comexim SRL Harsova?

Actionarul  majoritar al acestei firme este Gafar Serin, presedinte al comisiei de cultura din cadrul Consiliului National al Minoritatilor, institutie aflata in subordinea Guvernului, precum si presedinte al Comisiei de cultura din cadrul Uniunii Turce din Romania. Societatea Agroser a fost cumparata acum cativa ani de la niste arabi, care pusesera mana pe IAS din Harsova.

Facebook Comments Box

7 Comments so far

Jump into a conversation
 1. observator
  #1 observator 6 March, 2012, 21:23

  Ma tot intreb ”perechea cu cravate in dungi ” ,pana la ce cifra au de gand sa ajunga ???????

  Reply this comment
 2. ION
  #2 ION 7 March, 2012, 11:05

  Un astfel de nepatat merita un post de subprefect. Traiasca coruptia.

  Reply this comment
 3. Alexandra
  #3 Alexandra 21 March, 2012, 10:56

  Ministrul a trimis corpul de control la ADS in urma acestei “stiri” insa seful corpului de control al ministrului este nimeni altul decat Petre Anton…prietenul Anetei Brezoianu si mai mult decat prietenul Mirelei Vintila, persoana apropiata d-nei Director……Prin urmare, nu se va constata nimic ilegal la ADS si totul va fi ca si pana acum, cei cu dosare penale si predispusi la spaga raman la conducerea aceste instituii. Minunat!
  Dar….traim in Romania!

  Reply this comment
 4. Mardare Gheorghe
  #4 Mardare Gheorghe 2 August, 2012, 09:54

  …sunt procupari “SPECIFICE” la presedintii ADS .Poate ar trebui precizat,ADS detine in portofoliu 140 societati comerciale aflate in insolventa,de retinut ca ADS da decizii de numire a Consiililor de Administratie si a mandatatului AGA,care conform legii 31/1990 rep. ar trebui sa raspunda de aceste situatii.
  Se ridica legitima intrebare”Exista separarea puterilor in stat ?”..se pare ca NU.
  Unde sunt si fac intitutiile de forta MAI,M.J,M.P…fara multe cunostinte,vizibil in mainile politicului.Aceasta este marea boala a economiei agrare din Romania,de care beneficiaza MARII IMPORTATORI….Sa auzim de bine..

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.