Romania exporta coruptia. Cum a fost mituit un judecator roman de cetateni sarbi

Romania exporta coruptia. Cum a fost mituit un judecator roman de cetateni sarbi

by March 20, 2012 0 comments

Cei 50.000 de euro primiti ca mita de vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Catalin Serban, proveneau de la cetateni sarbi, ce doreau sa rezolve un dosar privind intrarea in insolventa a societatii Moldomin SA Moldova Noua. ‘Traseul’ banilor de la cetatenii sarbi la judecatorul roman apar in motivarea deciziei de arestare a judecatorului data de Curtea de Apel Bucuresti. Interesant este ca judecatorul vorbea la telefon despre mita chiar din locuinta unui coleg magistrat.
Potrivit motivarii, pe rolul Tribunalului Caras-Severin se afla un dosar privind falimentul Moldomin SA, iar casa de insolventa RTZ & Partners IPURL Cluj-Napoca a fost desemnata lichidator judiciar.
Pe 8 septembrie 2011, judecatorul-sindic din cadrul Tribunalului Caras-Severin a aprobat valorificarea activelor SC Moldomin, active care au fost instrainate catre societatea Mineco AG, cu sediul in Elvetia, dar care este controlata de cetateni sarbi.
Impotriva acestor decizii, Directia Generala a Finantelor Publice Caras-Severin a formulat recurs, prin care s-a solicitat inlocuirea lichidatorului judiciar, precum si anularea vanzarii activelor catre Mineco AG.
In acest context, directorul Moldomin SA, Iacob Chisarau, a avut o discutie cu cetatenii sarbi si le-a recomandat ca ar fi bine sa plateasca o anumita suma de bani inainte de termenul din data de 20 februarie 2012.
Curtea de Apel noteaza ca Iacob Chisarau s-a intalnit cu judecatorul Catalin Serban in Iulius Mall din Timisoara, in timpul careia judecatorul i-a pretins directorului suma de 30.000 de euro, lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra membrilor completului de judecata, care aveau spre solutionare cele doua recursuri, ce se judecau la Curtea de Apel Timisoara, unde el era vicepresedinte.
Cele doua recursuri au fost amanate, iar pe 20 februarie 2012 judecatorul a avut o noua intalnire in acelasi loc cu directorul Iacob Chisarau, magistratul cerand inca 30.000 de euro.
Pe 4 martie a avut loc o noua intalnire intre magistrat si director, unde s-a discutat modalitatea in care urmeaza a fi remisa suma de 60.000 de euro, iar a doua zi ambele recursuri au fost respinse, solutie favorabila atat pentru RTZ & Partners IPURL, cat si pentru Mineco AG.
Imediat, Iacob Chisarau a facut demersuri pe langa cetatenii sarbi pentru a remite suma respectiva de bani intrucat ‘el este om de onoare si nu are nimic de castigat din treaba asta, doar pierdere de timp’.
Initial, patronii sarbi au propus sa-i deschida un cont lui Iacob Chisarau, acesta nu a fost de acord, astfel incat s-a ajuns la concluzia ca banii sa-i fie inmanati pe teritoriul Serbiei.
Pe 14 martie, Iacob Chisarau s-a intalnit cu Nicolae Sava, seful Politiei Moldova-Noua la un bar din aceiasi localitate si l-a rugat pe acesta sa il insoteasca pana in localitatea Biserica Alba din Republica Serbia, cei doi parasind teritoriul Romaniei in jurul orei 15.00.
Peste numai o ora, Iacob Chisarau a ajuns in parcarea hotelului Royal din localitatea Biserica Alba (Bela Crvka), a coborat din masina politistului si s-a deplasat cativa metri, dupa care a urcat intr-o masina de culoare neagra care era stationata si in interiorul careia se aflau doua persoane, pe care nu le cunostea si care i-au remis suma de 50.000 euro. A luat banii, i-a introdus in buzunarul interior stanga al hainei, a revenit la masina si i-a spus lui Nicolae Sava ca pot pleca, revenind in tara.
Pe teritoriul Romaniei, autoturismul condus de Nicolae Sava a fost oprit in trafic de organele de urmarire penala, ocazie cu care asupra lui Iacob Chisarau a fost gasita suma de 50.000 euro, bani despre care acesta a afirmat ca sunt destinati judecatorului Catalin Serban.
Directorul va formula un denunt impotriva judecatorului, dupa care s-a intalnit cu acesta pe 14 martie, in jurul orei 21.30, in afara mall-ului.
Discutia dintre cei doi a fost inregistrata ambiental de anchetatori. Directorul ii spune magistratului: ‘am venit, am facut rost de’, iar Catalin Serban intreaba ‘totul ai’, Iacob Chisarau raspunde ‘nu tot, numai 50 atata mi-au adus’, iar Catalin Serban spune ‘Ok’.
In continuare, Iacob Chisarau intreaba: ’50, unde ti-i dau’, iar Catalin Serban raspunde ‘pai facem documentele cum am stabilit’ si i-a propus sa mearga la biroul notarial al sotiei sale pentru a lasa ‘documentele’.
Cei doi au mers la cabinetul notarial al sotiei magistratului aflat in Piata Unirii din Timisoara. Aici, judecatorul a ramas in fata cladirii in timp ce sotia sa si Iacob Chisarau au urcat in cabinet, unde a lasat suma de 50.000 euro, banii fiind gasiti apoi de procurori in timpul perchezitiei.
Procurorii l-au retinut pe judecator, iar pe 16 martie, Curtea de Apel Bucuresti a decis arestarea acestuia pentru 29 de zile, sub acuzatia de trafic de influenta si luare de mita.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.