Laszlo Borbely a uitat sa declare un apartament de 80.000 euro

Laszlo Borbely a uitat sa declare un apartament de 80.000 euro

by April 4, 2012 0 comments

Procurorii DNA solicita Parlamentului sa ingaduie inceperea urmaririi penale pe numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely, deoarece acesta nu si-a trecut în declaratia de avere un apartament din Bucuresti, achizitionat împreuna cu sotia dar trecut pe numele cuscrei sale, Maria Vincze, precum si vânzarea unei case din Târgu Mures, cu tot cu teren, în valoare de 30.000 de euro, catre Anton Molnar, om de afaceri.
Surse judiciare au declarat ca anchetatorii au constatat faptul ca ministrul Mediului a achizitionat un apartament în Calea Victoriei din Bucuresti, locuinta ce a fost trecuta pe numele cuscrei sale, documentele de vânzare-cumparare fiind întocmite la notar, audiat si el de procurorii anticoruptie.
Cuscra ministrului Mediului le-ar fi declarat procurorilor anticoruptie ca locuinta a fost platita de sotii Borbely, ea nedispunând de suma de 80.000 de euro cât a costat apartamentul conform actelor întocmite la notar, au mai declarat sursele citate.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de la Oradea au început, în 2009, cercetarea penala împotriva lui Ioan Ciocan, unic asociat al firmei Lescaci Com SRL din Negresti Oas, companie care a primit mai multe contracte de lucrari de la Administratia Nationala “Apele Române” în mandatul ministrului Borbely. La acel moment, procurorii acuzau faptul ca ministrul Mediului ar fi favorizat societatea Lescaci Com SRL pentru primirea unora dintre cele 18 lucrari de la “Apele Române” câstigate de firma în timpul mandatului lui Laszlo Borbely.
Ulterior, urmarirea penala a fost extinsa, în iulie 2011, si cu privire la Szepessy Szabolcs, consilier al lui Borbely, dar si fata de Anton Molnar, administrator al firmei Aramis Mures, care ar fi realizat lucrari de reamenajare la casa lui Borbely din Târgu Mures.
Pe de alta parte, societatea fiului lui Molnar ar fi derulat contracte cu Administratia Nationala “Apele Române” datorita interventiei ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care a preluat aceasta functie în 23 decembrie 2009.
Dupa ce a fost începuta urmarirea penala împotriva sa, în octombrie 2011, Molnar ar fi întocmit o factura privind achizitionarea casei si terenului lui Borbely din Târgu Mures, mai spun sursele citate.
În afara de procurorii DNA, si inspectorii de integritate ai ANI au verificat averea ministrului Mediului, astfel reiesind faptul ca Borbely nu si-a trecut în declaratia de avere achizitionarea apartamentului din Bucuresti, chiar daca era trecut pe numele unei alte persoane, si nici vânzarea casei din Târgu Mures, ceea ce ar constitui infractiunea de fals în declaratii.
Miercuri, DNA a sesizat procurorul general sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii de urmarire penale fata de Borbely Laszlo, deputat si ministru al Mediului, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals în declaratiile de avere, în forma continuata.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, are, potrivit ultimei declaratii de avere, din 15 februarie, un teren intravilan de 450 de metri patrati si o casa de 140 de metri patrati în Târgu Mures, cumparate în 2000 si detinute împreuna cu sotia.
În 2012, Borbely a mostenit, împreuna cu Erno Borbely, un apartament de 50,13 metri patrati, aflat tot în Târgu Mures.
Ministrul Mediului mai detine un autoturism Lexus GS300, bijuterii în valoare de 15.000 de euro si are peste 51.000 de euro si peste 86.000 de lei în conturi si depozite bancare. Totodata, Borbely are, în fonduri de investitii, peste 50.000 de lei.
Conform aceleiasi declaratii de avere, demnitarul nu are plasamente, investitii directe si împrumuturi acordate.
În 2011, Borbely a realizat venituri din salarii de 55.872 de lei ca ministru al Mediului si de 38.801 lei din functia detinuta la UDMR.
Sotia ministrului, Melinda Borbely, a câstigat, tot anul trecut, 116.925 de lei, ca angajat al Societatii Române de Radiodifuziune (SRR).

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.