Seful Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala, suspect de luare de mita. Cum se risipesc banii europeni pe ulitele satului

Seful Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala, suspect de luare de mita. Cum se risipesc banii europeni pe ulitele satului

by April 10, 2012 0 comments

Un control efectuat de Ministerul Agriculturii la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP) scoate la iveala numeroase nereguli in gestionarea fondurilor europene , ceea ce ar putea face obiectul unui dosar penal la DNA. Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara ne-a declarat ca ancheta Corpului de Control  la APDRP nu s-a finalizat, ca momentan este blocata  si ca au existat numeroase presiuni politice pentru a opri investigatiile inspectorilor corpului de control. Potrivit controlului, “exista indicii” ca directorul general al APDRP,  Mihail Vadan ar “colecta” sume cuprinse intre 5 si 10 milioane de euro lunar, din toate centrele regionale de dezvoltare, bani  europeni proveniti din contractele incheiate cu firme clietelare care vizeaza  lucrari de infrastructura rurala.

In urma  cercetarilor efectuate de inspectorii Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, in paralel cu o ancheta intreprinsa de anumit serviciu secret, rezulta faptul ca directorul general al APDRP, Mihail Vadan,  este implicat in actiuni de gestionare frauduloasa a banilor europeni. “Exista indicii potrivit carora sume cuprinse intre 5 si 10 milioane euro se colecteaza lunar din teritoriu de la toate centrele regionale si pe toate masurile finantate pentru a fi directionate catre persoana mentionata”, sustin anchetatorii. Totul a pornit de la control intreprins, anul trecut,  la Centrul Regional N-V de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit cu sediul la Timisoara. Acest control a descoperit numeroase nereguli in activitatea directorului regional, Florin Nedelcu, puternic  sustinut in functie de  Mihail Vadan.

Lucrari, doar 40%

Intr-un articol publicat cu putin timp in urma, prezentam o adevarata retea suspecta de infractionalitate, in care sunt implicati Florin Nedelcu, dar si presedinti de consiliu judetean Caras-Severin si Timis,  Sorin Frunzaverde si Constantin Ostaficiuc.

Anchetatorii sustin,  intr-o nota informativa, intocmita pe baza controlului efectuat de Ministerul Agriculturii ca “in toate proiectele executate de firmele SC Tehnocer SRL si SC Confort Izometal SA, costul real al executiei se situeaza in jurul a 40% din valoarea totala a proiectului”, restul de 50% fiind sume care s-ar imparti “intre actorii care i-au parte la actiune”, in timp ce un procent de 5-10% ar fi directionat catre Bucuresti, in speta catre Iuliana Vasiliu, director Directia Selectare Contractare care “inmaneaza procentul direct lui Mihail Vadan”.

50 000 de euro, contra tacerii

De asemenea, “potrivit unor date in curs de verificare, a rezultat ca odata cu controlul efectuat de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, Florin Nedelcu pentru a-si proteja postul, dar si reteaua creata,  a cerut sprijin societatilor comerciale SC Tehnocer SRL Nadrag si SC Confort Izometal SA in valoare de 50 000 de euro”, bani pe care i-ar fi dus personal ( cu avionul) lui Mihai Vadan, “pentru ca acesta sa nu puna in aplicare rezultatele controlului si sa impiedice, pe cat posibil, ca acesta sa aiba loc”. Patronul de la SC Tehnocer SRL este Florin Marar, un client abonat  la contracte cu statul in judetul Timis si sponsor al senatorului PDL, Gheorghe David, condamnat la doi ani cu suspendare pentru falsificarea diplomei de licenta. Actionarul majoritar de la SC Confort Izometal SA este Georgica Cornu, supranumit “regale asfaltului” din Banat, un apropiat al cuplului Elena Udrea-Dorin Cocos.

Controlul inspectorilor, oprit prin interventii politice

Despre puternice interventii, venite dinspre zona politica, dar si cea economica, ne-a precizat fostul ministrul al Agriculturii Valeriu Tabara. Acesta ne-a dezvaluit faptul ca ancheta intreprinsa de Corpul de Control a intampinat foarte mari greutati. “Controlul la APDRP nu s-a finalizat. A fost oprit. Inspectorii Corpului de Control au fost blocati in inspectia intreprinsa. In urma unor interventii,  venite din partea politicului, seful Corpului de Control, Bogdan Voican a fost demis”, ne-a mai declarat Tabara.

Puternic sustinut de seful CJ Dambovita

Mihail Vadan, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, cu rang de secretar de stat la Ministerul Agriculturii,  a rezistat in functie din 2008, fiind puternic sustinut pe linie de partid, de catre vicepresedintele Florin Popescu, seful consiliului judetean Dambovita. El ocupa pe linie politica functia de trezorier al filialei PDL Dambovita, dar si consilier judetean din partea acestui partid. Vadan a ramas pe post, desi el s-a aflat intr-un conflict de interese flagrant: o firma a sa de consultanta a castigat mai multe milioane de lei, prin semnarea a zeci de contracte cu primarii din judetul Dambovita privind lucrari de dezvoltare rurala cu bani europeni, derulate prin APDRP( unde Vadan era director general).

Conflict de interese

Este vorba despre 35 de contracte pentru infrastructura rurala incheiate de firma SC Mob-Vad SRL, o societate cu doar trei angajati, pe o perioada de 2 ani,( 2008-2009) cu 21 de primarii din Dambovita, ( in majoritatea PDL), in valoare de 35 de miliarde de lei vechi. Banii au provenit din fonduri europene pe masura 322, administrati de APDRP si bani guvernamentali, potrivit OG 7/2007. De asemenea, pe masura 322, APDRP a distribuit in 2009,  bani pentru infrastructura rurala in mai mult localitati PDL, unde lucrarile de consultanta au fost asigurate de firma SC Ian Lux Consulting SRL, unde asociat este prefectul judetului Dambovita, Iancu Caracota. Nu in ultimul rand trebuie precizat ca multe din aceste contracte ( peste 20) au fost castigate, fie prin incredintare directa, fie prin aranjamente, de SC Procor SA, unde reprezentant legal, cu procura de imputernicit, este tatal presedintelui consiliului judetean Dambovita, Florin Popescu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.