Fost director general al Postei Romane, condamnat la 6 ani de puscarie

Fost director general al Postei Romane, condamnat la 6 ani de puscarie

by May 21, 2012 0 comments

Fostul director general al Companiei Posta Romana, Dan Mihai Toader, a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucuresti, la sase ani de inchisoare cu executare, iar omul de afaceri Maricel Pacuraru la opt ani de inchisoare cu executare, in dosarul politelor de asigurare pentru angajati, informeaza Mediafax. Decizia nu este definitiva. Tribunalul Bucuresti i-a mai condamnat in acest dosar pe Emanoil Lepadatu, fost director economic executiv in cadrul Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), si pe Niculae Pintilie, administratorul societatii Continental Asig, la pedepse de cate sase ani de inchisoare cu excutare.Totodata, Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de dezvoltare strategica a CNPR, Iulian Ditcov, administrator la Genius Network, Daniela Moisa, administrator la Pronova si Lucian Beschea au primit pedepse de cate cinci ani de inchisoare cu executare.

Rechizitoriul Posta Romana

Potrivit anchetatorilor, in 26 iulie 2005 a fost fondata SC Imopost Developments SA, ca parteneriat intre Comapnia Nationala Posta Romana SA (CNPR), SC Procema SA, SC Comnord SA si doua persoane fizice. Scopul declarat al noii companii era demolarea unei cladiri aflate in proprietatea Postei si ridicarea in locul ei a unui imobil cu birouri si spatii de cazare. Proprietatea (fostul sediu al Ministerului Industriilor), situata in Calea Victoriei 133-135, consta intr-o cladire expertizata ca prezentand risc seismic ridicat si intr-un teren de 13.000 de metri patrati si a fost adusa de CNPR drept aport de capital la constituirea Imopost.

Procurorii sustin ca trei dintre directorii din acea vreme ai Postei (Dan Mihai Toader, Emanoil lepadatu si Andrei Marinescu) au subevaluat intentionat imobilul. Ei ar fi utilizat in acest scop firma de profil Topcadex 99 SRL, apartinand lui Ioan Folfa, pretul cladirii si terenului fiind estimat la un nivel cu 3,6 milioane de euro sub cel real. Mai mult, Ioan Folfa ar fi falsificat semnatura unui expert judiciar din cadrul firmei sale si ar fi aplicat abuziv stampila acestuia pe respectiva evaluare.

Pe rolul Curtii de Apel exista, la acea data, un litigiu cu privire la dreptul de proprietate al Postei Romane asupra terenului, respectiv acesta facea parte din categoria bunurilor proprietate publica ale statului si, in concluzie, nu putea fi instrainat. Cu toate acestea, Zsolt Nagy, pe atunci ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, institutie care detinea pachetul majoritar de actiuni al CNPR, „a initiat si a avizat proiectul unei hotarari de guvern cu caracter retroactiv asupra dreptului de proprietate a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135, in vederea promovarii intereselor private ale consortiului format din SC Procema SA si SC Comnord SA”, spun anchetatorii.

La scurt timp, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, “a avizat acest proiect de hotarare de guvern cu ignorarea opiniei specialistilor din subordine care sustinusera ca acest demers este ilegal”, arata procurorii. „Cei doi ministri de resort au avizat acest proiect in regim de urgenta, cu eludarea prevederilor legale ce reglementau procedura de avizare a actelor normative si a prevederilor legale care stabileau ca trecerea unui imobil din proprietate publica in proprietatea privata a statului se putea face numai printr-o hotarare care sa prevada expres acest lucru”, se mai precizeaza in rechizitoriu.

Prejudiciul in acest dosar este evaluat la peste 8,6 milioane euro.

Fostul ministru liberal al Justitiei Tudor Chiuariu afirma, pe 15 februarie, ca dosarul Posta, in care este invinuit, reprezinta “o razbunare” a procurorului Doru Tulus si a spus ca toate actele efectuate in acest dosar impotriva sa sunt lovite de nulitate absoluta intrucat au fost efectuate de procurori aflati in stare de incompatibilitate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.