Gigi Becali declarat nevinovat pentru schimbul de terenuri cu MApN

Gigi Becali declarat nevinovat pentru schimbul de terenuri cu MApN

by May 24, 2012 0 comments

Finantatorul Stelei Gigi Becali si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, au fost achitati joi de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul schimbului de terenuri cu MApN. In acelasi dosar, au mai fost achitati Dumitru Cioflina, fost sef al Marelui Stat Major General si secretar de stat in MApN si Ioana Cristina Babiuc, fiica fostului ministru Victor Babiuc.

Motivul invocat in decizie este ca infractiunii ii lipseste unul din elementele constitutive.

De asemenea, instanta a decis ridicarea sechestrului asigurator pus pe doua terenuri ale lui Gigi Becali din Voluntari, asupra unui imobil apartinand lui Victor Babiuc, asupra unui teren detinut de Ioana Cristina Babiuc, precum si asupra unui imobil a lui Dumitru Cioflina.

Judecatorii au respins si actiunea civila initiata de Ministerul Finantelor Publice.

Decizia judecatorilor a fost luata cu unanimitate, insa hotararea nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

George Becali a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, iar Victor Babiuc, fost ministru al Apararii Nationale in perioada decembrie 1997-2000, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si luare de mita.

De asemenea, Dumitru Cioflina este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, iar Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica fostului ministru, a fost acuzata de complicitate la luare de mita.

Potrivit DNA, in perioada 1996 – 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu Gigi Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de aproximativ 900.000 USD.

“Astfel, inculpatii Dumitru Cioflina si Victor Babiuc, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN si George Becali cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului. Cei doi inculpati au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul MApN implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru minister. Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpati au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos”, se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA mai sustinea ca, in perioada 1995-1997, Dumitru Cioflina, in calitate de secretar de stat si sef al Marelui Stat Major General, a exercitat in mod abuziv atributiile stabilite prin lege in sarcina ministrului, dispunand prin ordin verbal persoanelor din subordine sa efectueze demersuri pentru identificarea unui teren in localitatea Stefanesti, judetul Ilfov, in vederea unui schimb cu MApN si sa faca demersurile pentru realizarea schimbului.

Pe 5 octombrie 1998 a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si Gigi Becali, prin care se predau la schimb 8,80 ha teren situat in intravilanul comunei Voluntari (Ministerul Apararii Nationale) si 9,36 ha teren situat in comuna Stefanesti, jud. Ilfov (George Becali).

La randul sau, Victor Babiuc, la cateva zile dupa numirea in functia de ministru al Apararii, a aprobat Programul de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare pentru perioada 1997-2000 in care a fost inclus un obiectiv nou la Stefanesti fara avizul Statului Major General si fara o justificare a nevoilor operative ale fortelor sistemului national de aparare intervenita in perioada iulie 1996-ianuarie 1997.

DNA arata ca, la data de 4 iunie 1999, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si Becali prin care acesta din urma a predat suprafata de 21,58 ha teren in zona comunei Stefanesti in schimbul a 20,9 ha in zona comunei Voluntari, jud. Ilfov.

Contractul a fost parafat si in conditiile in care terenurile date la schimb de Gigi Becali aveau un regim juridic incert, in sensul ca documentatia ce servea la dovedirea titlului de proprietate avea la baza inscrisuri false, iar unele suprafete erau grevate de sarcini.

Procurorii sustineau ca prejudiciul cauzat statului prin efectuarea celor doua schimburi de terenuri este de aproximativ 900.000 USD.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.