Laura Codruta Kovesi respinge acuzatiile de plagiat si cere CSM sa-i apere reputatia

Laura Codruta Kovesi respinge acuzatiile de plagiat si cere CSM sa-i apere reputatia

by May 18, 2012 1 comment

Procuroul general, Laura Codruta Kovesi respinge acuzatiile de plagiat si solicita CSM sa-i apere reputatia. “Procurorul general Laura Codruţa Kovesi aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele: Teza de doctorat “Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal” face trimitere la toti autorii si lucrarile citate, iar caracterul de noutate si valoarea stiintifica a lucrarii au fost constatate de catre comisia de doctorat din cadrul Universitatii de Vest din Timişoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postată pe site-ul institutiei organizatoare, iar sustinerea lucrarii a fost publica”, se arata intr-un comunicat de presa remis, vineri, Mediafax.

Ca orice teza de doctorat, explica procurorul general Kovesi, lucrarea conţine stadiul cercetarilor in domeniu pana in momentul inceperii cercetarii stiintifice propriu-zise si pe tot timpul cercetarii stiintifice, iar lucrarile studiate sunt citate ca bibliografie, fara o trimitere expresa. Stadiul cercetarii in domeniu nu se mentionează in totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definitiilor ce apartin in exclusivitate unui anumit autor, noteaza sursa citata.

Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se refera articolul acuzator reprezinta aspecte de generalitate, nu de conţinut. “Volumul de informaţie pe care il cuprinde teza poate duce la aparitia unor erori materiale de dactilografiere privind numele autorilor. Totodata, unele fragmente presupus a fi citate fara indicarea sursei se regasesc in numeroasele articole privind combaterea criminalităţii organizate la care am fost autor sau coautor si care au fost publicate anterior anului 2005, indicate in CV-ul publicat de sase ani pe site-ul Ministerului Public. Unele dintre aceste articole sunt citate, la randul lor, in lucrările la care face referire articolul”, mai arata comunicatul.

Teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiiniifiice a unui alt autor, iar lucrarile indicate in cuprinsul articolului sunt mentionate ca sursa bibliografica.

“De exemplu, in cuprinsul articolului se face trimitere în mod repetat la lucrarea autorilor Gheorghita Mateut si colaboratorii cu titlul “Traficul de fiinte umane. Infractori, victima, infracţiune” – despre care se sustine ca nu ar fi fost mentionata, desi este citata in cuprinsul tezei de doctorat la paginile 222, 225, 224, 234, 240, 260, 273, 274, 278, 282, 284 și 290 – a se vedea. Pe de alta parte, in situatiile in care acelasi citat al unui autor se regaseste atat in teza de doctorat cat si in alta lucrare, a fost citat doar autorul initial, potrivit normelor uzuale de redactare a lucrărilor stiintifice”, se explica in comunicatul de presa.

Unele paragrafe indicate in articol, prezentate ca fiind insusite de la alti autori, reprezinta in fapt definitii ale infractiunilor care se regasesc in texte legale si in conventii internaţionale, ori evolutii ale infractionalitatii prezentate in rapoartele de activitate ale structurilor Ministerului Public, care nu intra in obiectul dreptului de autor. “Articolul incearca sa exploateze momentul mediatic marcat de controversele asemanatoare si ne delimităm de tentativele de a atrage Ministerul Public in controverse care nu au legatura cu activitatea judiciara. Avand in vedere conţinutul articolului, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apararea reputatiei profesionale”, conchide sursa citata.

Facebook Comments

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. John
    #1 John 28 June, 2012, 09:27

    Dna Laura, acestea sint rezultatele curajului dvs de a aduce in fata legii pe cei ce se credeau deasupra ei. Va dorim succes, cit mai mult succes in activitatea dvs, si ramaneti asa cum sinteti acum, dreapta si nepartinitoare in aplicarea legii. Multi foarte multi romani va admira si va sustin. Inca odata va dorim numai bine si mult succes

    Reply this comment

<