Un succes al autoritatilor romane. Hortystul Nyiro Jozsef nu va mai fi reinhumat la Odorheiu Secuiesc

Un succes al autoritatilor romane. Hortystul Nyiro Jozsef nu va mai fi reinhumat la Odorheiu Secuiesc

by May 27, 2012 0 comments

Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, programata duminica la Odorheiu Secuiesc, a fost anulata, urmand sa se desfasoare doar o slujba de pomenire a acestuia, au declarat purtatorul de cuvant al Partidului Civic Maghiar (PCM), Molnar Miklos, pentru Mediafax. Ceremonia a fost anulata din cauza faptulului ca autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef a fost atacata in contencios-administrativ de Prefectura Harghita, a precizat reprezentantul PCM.“Inmormantarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, insa in loc de inmormantare va fi oficiata o slujba de pomenire, in memoria scriitorului, si potrivit ultimei sale dorinte, ca macar sufletul sa i se odihneasca la Odorheiu Secuiesc. Inmormantarea a fost anulata pe motiv ca dragul nostru de primar a dat o autorizatie gresita, iar Prefectura a contestat-o in contencios-administrativ. In acest moment autorizatia a fost anulata, iar noi a trebuit sa renuntam la reinhumare. Inca nu stim daca primarul a facut aceasta greseala intentionat sau nu”, a spus Molnar Miklos.

Intrebat daca cenusa lui Nyiro se afla in Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos a precizat ca la aceasta intrebare nu poate raspunde decat Parlamentul Ungariei, care nu lucreaza sambata, duminica si luni, cand se sarbatoresc Rusaliile.

Duminica dimineata, in fata Gradinii Preotilor din Odorheiu Secuiesc s-au adunat peste 20 de persoane, cu flori, care au dorit sa aduca un ultim omagiu scriitorului Nyiro Jozsef, informeaza Mediafax.

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a fost convocat la Ministerul roman al Afacerilor Externe, duminica dimineata, pentru a da explicatii pe tema reinhuhumarii lui Nyiro Jozsef, a declarat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, pentru Gandul.

“Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a fost convocat duminica dimineata la Ministerul Roman de Externe pentru a da explicatii in cazul reinhuhumarii poetului Nyiro Jozsef”, a declarat Mircea Dusa pentru publicatia citata.
Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente (UDMR), sustine, intr-o declaratie de presa transmisa Agerpres, ca adeverinta de inhumare a ramasitelor scriitorului maghiar Nyiro Jozsef este legala si ca isi asuma intreaga raspundere pentru eliberarea in conditii de legalitate a documentului. Primarul a mai afirmat ca nu exista niciun impediment pentru desfasurarea ceremoniei.

”Adeverinta solicitata si eliberata vineri de catre Primaria municipiului Odorheiu Secuiesc indeplineste toate conditiile de legalitate, astfel neexistand niciun impediment de natura a impiedica desfasurarea inmormantarii. Primarul din Odorheiu Secuiesc isi asuma toata raspunderea pentru eliberarea in conditii de deplina legalitate a adeverintei pentru inhumare”, se arata in comunicatul de presa

”Regret ca politicul a intervenit in aducerea la bun sfarsit a ultimei dorinte a scriitorului Nyiro Jozsef, tensionand actul de piosenie reclamat de funeralii in sine. Cetatenii din Odorheiu Secuiesc pot sa participe la ceremonia funerara in masura in care organizatorii nu vor decide altfel. Sper ca factorii politici nu vor mai interveni in procesiunea funerara, astfel scriitorul Nyiro Jozsef se va odihni in pace pe pamant secuiesc”, sa mai declarat primarul din Odorheiul Secuiesc.

Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef a fost organizata de Parlamentul Ungariei si Fundatia Pro-Odorhei, condusa de liderul Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, sub inaltul patronaj al presedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, care urma sa ia parte la ceremonie, informeaza Agerpres.

Initial, ceremoniile de reinhumare a lui Nyiro Jozsef se intindeau pe mai multe zile si presupuneau procesiuni publice in mai multe localitati din Romania-Lipova, Maria Radna, Gheorgheni, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc. MAE a comunicat, insa, partii maghiare ca nu este de acord cu aceste evenimente si nici nu aducerea in tara a osemintelor scriitorului maghiar, intr-un tren turistic cu care veneau pelerini din Ungaria la procesiunea de Rusaliile catolice de la Sumuleu-Ciuc.

Dupa ce partea romana si-a exprimat public dezacordul fata de reinhumarea in Romania a lui Nyiro Jozsef, pe motiv ca activitatea acestuia din perioada 1941 – 1945 indica o atitudine de extrema dreapta, antisemita si de colaborare cu un regim fascist, in data de 22 mai osemintele acestuia au fost incinerate la Budapesta, iar organizatorii au anuntat ca ceremonia va avea, totusi, loc pe un teren privat al Bisericii romano-catolice din Odorheiu Secuiesc.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.