Victor Ponta: Nu pot face proiecte gen Rosia Montana pentru ca are interese Traian Basescu

Victor Ponta: Nu pot face proiecte gen Rosia Montana pentru ca are interese Traian Basescu

by May 13, 2012 4 comments

Premierul Victor Ponta il acuza pe presedintele Traian Basescu de faptul ca, desi ocupa prima pozitie a tarii, face lobby in favoarea unei companii private in proiectul Rosia Montana si afirma ca un proiect de asemenea anvergura nu trebuie realizat prin lobby politic: “Eu inteleg ca exista interese private, ca peste tot in lume, care se impletesc cu cele politice. Nu se pot face insa proiecte de aceste gen pentru ca le doreste foarte tare un om politic, indiferent cum se cheama. Ma refer evident la presedintele Basescu”, a afirmat Victor Ponta duminica dimineata, la emisiunea “Dupa 20 de ani” de la Pro Tv, potrivit Mediafax. “Nu doar ca il suspectez, ci il acuz de faptul ca atunci cand esti in prima pozitie a tarii, sau a doua sau intr-o pozitie atat de importanta, nu poti sa faci lobby pentru o companie privata fara a fi categoric considerat ca interesat, nu stiu, poate politic, nu vreau sa spun mai mult decat atat”, a adaugat primul ministru.

In opinia lui Victor Ponta, un proiect de asemenea anvergura trebuie realizat “nu prin lobby politic” sau prin cheltuielile uriase pentru sponsorizarea mass-media, ci prin demonstrarea in fata populatiei, nu catre presa sau presedintele tarii, ca acest proiect respecta criteriile de siguranta legate de mediu, precum si interesele statului roman.

Intrebat daca exista un termen pana la care si-a propus sa clarifice toate aceste lucruri, seful Guvernului a raspuns negativ, adaugand ca Ministerului Mediului trebuie sa continue procesul de evaluare.

Rosia Montana in programul de guvernare

Premierul a declarat anterior ca decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri privind participatia statului roman si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic. El a adaugat ca nu poate indica la acest moment daca cele trei conditii vor fi indeplinite inainte de alegeri, dupa alegeri “sau poate niciodata”.

Luni seara, la ceremonia de investire a noului Guvern, presedintele Traian Basescu a declarat ca se asteapta de la noul Executiv sa gaseasca solutii de creare de noi locuri de munca, el adaugand ca investitiile in exploatarile de minerit de aur si cupru reprezinta o astfel de solutie.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la “cazul” Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.

Pierderi de 2,6 milioane dolari canadieni pentru Gabriel Resources

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation, al carei actionar principal este Gabriel Resources. La Rosia Montana, in judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Gabriel Resources vrea sa reduca “substantial” costurile pana cand Guvernul va avansa in procesul de avizare a proiectului, a anuntat, vineri, compania canadiana, odata cu raportarea unei pierderi de 2,6 milioane dolari canadieni pentru primul trimestru.

Facebook Comments Box

4 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Tudor
  #1 Tudor 13 May, 2012, 23:06

  basescu oricum nu apote sa spuna el il faceti sau nu il faceti el doar se intereseaza de statusul proiectului si ce se mai intampla, fiind printre singurele proiecte pe care putem sa le pornim si economia e la pamant

  Reply this comment
 2. Vali
  #2 Vali 14 May, 2012, 09:52

  Dar le poate face pentru economia nationala? Sau pentru cei peste 80% din populatia tarii care isi doreste sa inceapa proiectul? Sau ii cerem prae mult sa puna putin osul la munca, e mai usor sa dea din gura si atat…nu ?

  Reply this comment
 3. Dan
  #3 Dan 14 May, 2012, 15:23

  Dar lasa-l pe Basescu cu interesele lui , este vorba despre noi restul de romani care cerem un loc de munca si nu va intereseaza deloc.Ceea ce se intampla la Rosia Montana se va intampla si in restul tarii daca nu va grabiti

  Reply this comment
 4. Radu Botta
  #4 Radu Botta 14 May, 2012, 23:58

  Ponta il acuza pe Basescu ca are interese la Rosia Montana?! inseamna ca stie ce zice, ca nu poate vorbi aiurea. sa dea publicitatii interesele.

  stire de prima mana.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.