78 de consilieri locali si judeteni, prinsi de ANI in stare de conflict de interese

78 de consilieri locali si judeteni, prinsi de ANI in stare de conflict de interese

by June 15, 2012 0 comments

78 de consilieri judeteni si locali au incalcat regimul juridic al conflictului de interese in matere administrativa si penala, precum si cel al incompatibilitatilor, a constatat Agentia Nationala de Integritate (ANI), potrivit unui comunicat al institutiei. Valoarea totala a beneficiilor patrimoniale obtinute de catre cei 78 consilieri judeteni si consilieri locali, potrivit ANI, este de 37.952.350 LEI (aprox. 8.510.000 Euro). Inspectorii de integritate sustin ca cei 78 de alesi locali au incheiat, emis ori aprobat un numar total de 654 de facturi achizitii directe si 443 de contracte cu societatile comerciale la care acestia sau sotul/ sotia  acestora detin actiuni sau parti sociale. ANI a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala, precum si al incompatibilitatilor in cazul a 78 de consilieri judeteni si consilieri locali, potrivit unui comincat remis HotNews.ro de catre institutie.

“In urma unei analize desfasurate de Agentia Nationala de Integritate, (…) in perioada septembrie 2011 – februarie 2012, la nivelul administratiei publice locale (89 de entitati analizate), cu scopul identificarii potentialelor conflicte de interese si a starilor de incompatibilitate, au fost demarate procedurile de evaluare in cazul a 190 de consilieri judeteni si locali, in vederea verificarii respectarii regimului juridic al conflictelor de interese si al incompatibilitatilor in mandatul 2008 – 2012. La finalizarea verificarilor, a fost identificata incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese in materie administrativa / penala si al incompatibilitatilor, in cazul a 78 de consilieri judeteni si locali.”

Astfel, potrivit ANI, in urma evaluarilor demarate la data de 13.03.2012, au rezultat urmatoarele:

  • incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese si incompatibilitatilor de catre 37 de consilieri judeteni si 41 de consilieri locali;
  • 9 cazuri privind incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ
  • 33 de cazuri privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, fapta prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal
  • 75 de cazuri privind incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor
  • 16 cazuri privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292 din Codul Penal al Romaniei
  • 1 caz privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a unor infractiuni asimilate faptelor de coruptie

Valoarea totala a beneficiilor obtinute: 8,51 milioane euro

“Cei 78 de alesi locali in cazul carora s-a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal si al incompatibilitatilor, au incheiat, emis ori aprobat un numar total de 654 de facturi achizitii directe si 443 de contracte cu societatile comerciale la care acestia sau sotul/ sotia  acestora detin actiuni sau parti sociale.”, anunta ANI.

“Valoarea totala a beneficiilor patrimoniale obtinute de catre cei 78 consilieri judeteni si consilieri locali este de 37.952.350 LEI (aprox. 8.510.000 Euro)”, mai informeaza comunicatul emis de institutie.

Potrivit ANI, avand in vedere cele constantate, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, a infractiunii de fals in declaratii,  a unor infractiuni  asimilate faptelor de coruptie. In plus, s-a dispus initierea demersurilor in vederea anularii contractelor incheiate in aceste cazuri.

“Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilitatii constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective”, mai anunta ANI.

Un consilier judetean din Harghita – 43 de contracte cu CJ. Beneficii de 6 milioane de euro

Potrivit inspectorilor ANI, pe primul loc in topul consilierilor incompatibili sau aflati in conflict de interese care si-au atras beneficii patriomoniale se regaseste un consilier judetean din Harghita. Inspectorii ANI sustin ca Domokos Palffy s-ar fi aflat in conflict de interese si in stare de incompatibilitate si ar fi incheiat 43 de contracte cu CJ Harghita ce i-ar fi adus un beneficiu patrimonial in cuantum de 25.389.775 lei, adica aproape 6 milioane de euro.

Pe locul doi in acest top s-ar afla un consilier judetean din Covasna, Attila Tulit, care ar fi incheiat 5 contracte cu CJ covasna si ar fi obtinut peste 8 milioane de lei.

Pe pozitia a treia in topul realizat de ANI este clasat un consilier local din Oradea, Pavel Mercea, care ar fi incheiat 38 de contracte cu CL Oradea si ar fi obtinut un beneficiu patrimonial de peste 7,5 milioane lei.

Consilierul Domnariu Dumitru de la Consiliul Judetean Sibiu este acuzat de catre ANI de incompatibilitate. Domnariu ar fi beneficiat de 6 contracte (furnizare produse petroliere) in cuantum de 3.095.445 lei incheiate cu institutii subordonate CJ Sibiu.

Pe urmatorul loc in lista intocmita de ANI se afla Samson Adrian de la CJ Vaslui care este acuzat de incompatibilitate, deoarece ar fi beneficiat de 3 contracte (executare lucrari) in cuantum de 2.548.545 lei incheiate cu institutii subordonate CJ Vaslui.

Consilierul Ionita Toma de la CJ Prahova este acuzat conflict de interese penal, incompatibilitate si fals in declaratii. Potrivit ANI, Ionita ar fi beneficiat de 15 contracte (furnizare produse materiale de constructii, prestari servicii, executare lucrari infrastructura, intretinere, revizie echipamente reparatii) incheiate cu CJ Prahova si institutii subordonate in valoare de 807.951 lei, plus 14 facturi achizitii directe in cuantum de 18.700 lei.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.