Dosare penale in Rusia pentru liderii transnistreni

Dosare penale in Rusia pentru liderii transnistreni

by June 4, 2012 0 comments

Procurorul general al Rusiei a primit o solicitare de investigare a implicarii fostului lider transnistrean, Igor Smirnov, si a fostului sef al securitatii nerecunoscutei republici, Vladimir Antiufeev, in comiterea unor infractiuni. Reprezentantul special al presedintelui transnistrean in Rusia, Mihail Bergman, ii acuza pe cei doi de contrabanda cu armament, rapire de persoane si manipulatii financiare. Demersul demonstreaza, in opinia Kommersant, ca lupta pentru putere in Transnistria nu a luat sfarsit.In documentul intocmit de Bergman, autorul precizeaza ca poate demonstra cu acte faptul ca Smirnov si Antiufeev au sustras armament din depozitele Armatei a 14-a, dislocata in anii 1990, pe teritoriul Transnistriei, pe care le-au vandut si livrat in Rusia, dar si in alte state din fostul spatiu sovietic. Bergman afirma, de asemenea, ca cei doi nu sunt straini de o serie de rapiri de persoane, „oameni care ii deranjau”.

In ceea ce priveste activitatile financiare ilegale ale celor doi, Bergman vorbeste inclusiv despre insusirea si folosirea in scop personal a banilor trimisi de Rusia sub forma de ajutor umanitar pentru plasa pensiilor si sustinerea agriculturii regiunii. Ar fi vorba de o dauna evaluata la 160 milioane de ruble.

In incheierea solicitarii sale, Bergman cere verificarea faptelor prezentate si deschiderea unei anchete penale impotriva celor doi. Comisia rusa de ancheta a refuzat orice comentarii, Antiufeev a catalogat informatiile furnizate de Bergman drept „inventii” si a amenintat cu dezvaluri proprii. „Bergman si cei care il folosesc in Rusia si Transnistria se tem ca va veni momentul in care eu voi povesti tot ce stiu. Asta nu e altceva decat o tentativa de discreditare. Sunt gata sa ma prezint in fata Comisiei de ancheta, pentru ca, in sfarsit, sa fiu absolvit de toate acuzatiile care mi se aduc, invinuiri nascocite de o banda de nebuni”, a declarat Antiufeev pentru Kommersant.

Aparitia solicitarii demota faptul ca batalia pentru putere in Transnistria nu a luat sfarsit, iar actualul presedinte al nerecunoscutei republici, Evgheni Sevciuk, care a castigat alegerile de anul trecut in fata a doi candidati din partea puterii – Smirnov si presedintele parlamentului, Anatoli Kaminski, se teme de o razbunare a „fostilor”. Mai ales ca Transnistria traverseaza serioase probleme financiare: deficitul bugetului adopat este de 72%, sunt intarzieri in plata salariilor pentru bugetari – profesori si cadre medicale. In plus, Rusia nu se grabeste sa verse in visteria Tiraspolului o noua transa din cele 150 de milioane de dolari promise”, scrie Kmmersant.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.