Generalii Eugen Badalan si Mihail Popescu, condamnati la 4 ani de inchisoare cu suspendare

Generalii Eugen Badalan si Mihail Popescu, condamnati la 4 ani de inchisoare cu suspendare

by June 29, 2012 0 comments

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul DNA si a mentinut pedepsele initiale in dosarul in care in care generalul (r) si deputatul PDL Eugen Badalan, fost sef al Statului Major General, impreuna cu fostul general Mihail Popescu si alti patru fosti comandanti si sefi de structuri din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre au fost condamnati la patru ani de inchisoare cu suspendare. Pe langa decizia de condamnare, instanta a hotarat ca cei sase sa plateasca, in total, despagubiri de 4,6 milioane lei. Decizia de vineri a Inaltei Curti este definitiva si irevocabila.Eugen Badalan si Mihail Popescu au fost acuzati de procurorii DNA de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Curtea Supremaa decis pe 7 decembrie sa ii condamne pe Eugen Badalan, Mihail Popescu si ceilalti patru invinuiti din dosar la 4 ani de inchisoare cu suspendare. Instanta a mai decis pentru acestia 9 ani termen de incercare (vezi aici definitia pentru termenul de incercare) si a mentinut sechestrul pe bunurile mobile si imobile pe care acestia le detin. Instanta a mai decis si ca toti cei sase inculpati din dosar trebuie sa plateasca Ministerului Apararii 4,6 milioane lei despagubiri si cate 12.000 lei despagubiri.

In 2007 procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a sase inculpati, fosti comandanti si sefi de structuri din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre, in dosarul “Tofan”.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul in acest caz este de peste patru milioane de lei (circa 1.260.000 de euro).

Procurorii i-au acuzat pe cei sase, printre care fostii comandantii ai Statului Major al Fortelor Terestre, generalii Mihail Popescu si Eugen Badalan, de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Ce presupune dosarul “Tofan”

Rechizitoriul sustine ca cei sase inculpati si-au incalcat si depasit atributiile functionale cu ocazia negocierii, incheierii si derularii contractului de schimb incheiat intre SMFT si SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL.

Contractul prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune la schimb cu anvelope, insa inculpatii au acceptat preturile impuse de SC Tofan Steel SRL, in defavoarea unitatii militare.

Procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor sase inculpati pana la concurenta pagubei constatate.

Fata de alti sapte invinuiti, fosti generali si colonei la SMFT care, desi au participat material la derularea contractului, dar nu au luat decizii in ceea ce priveste negocierea, incheierea si derularea, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala.

Pe langa generalii (r) Eugen Badalan (comandanat al SMFT in perioada 2000 – 2004) si Mihail Popescu (comandant al SMFT in perioada 1997-2000), procurorii anticoruptie i-au mai trimis in judecata pe generalul (r) Neculae Otelea, fost sef al Serviciului Logistic in cadrul SMFT in perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost sef al Serviciului Logistic in cadrul SMFT in perioada 2001-2004 si Eugen Calcan, sef al Serviciului Logistic al SMFT in perioada 2000-2001, precum si pe Simion Linca, sef al Biroului juridic si de drept umanitar al SMFT in perioada 2001-2006, informa Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Tehnica militara scoasa din uz – subevaluata si data la schimb pe anvelope

Potrivit Mediafax, procurorii au stabilit ca acuzatii si-ar fi incalcat si depasit atributiile cu ocazia negocierii, incheierii si derularii contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, incheiat intre SMFT si SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune la schimb cu anvelope, in valoare totala de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnarii contractului.

Preturile ar fi fost negociate de Eugen Calcan, Toader Manea si Simion Linca, la ordinul lui Mihail Popescu. Acestia ar fi subevaluat preturile la deseurile metalice care ar fi rezultat din dezmembrarea tehnicii militare si ar fi acceptat preturi supraevaluate la anvelope. Practic, cei in cauza ar fi acceptat preturile impuse de SC Tofan Steel SRL, in defavoarea unitatii militare, sustin procurorii.

Astfel, la 1 iunie 2000, SMFT, reprezentat de seful unitatii, Mihail Popescu, si de contabilul sef, Toader Mandea, ar fi incheiat contractul de schimb cu SC Tofan Grup SA prin SC Tofan Steel SRL.

Procurorii sustin ca dispozitiile legale ar fi fost incalcate si cu ocazia incheierii contractului, in sensul ca s-a prevazut predarea de tehnica militara care nu era scoasa din functiune la data schimbului si alte bunuri neaprobate de ministru, cum ar fi obiecte de inventar, utilaje gospodaresti si deseuri.

Astfel, desi la incheierea contractului erau scoase din functiune numai 1.508 mijloace fixe, s-au prevazut a fi predate 2.874 astfel de mijloace (autovehicule, transportoare blindate, tractoare artilerie), sustin procurorii. De asemenea, s-a prevazut predarea a 5.000 de tone deseu fier vechi, noua tone alama si cinci tone cauciuc, care nu erau aprobate la schimb, prin ordin al ministrului.

Contractul a fost redactat de Eugen Calcan, fiind aprobat si semnat de sefii SMFT. Potrivit procurorilor, in contract nu se stabilea clar ce urma sa predea SMFT, nefiind stabilita obligatia corelativa a SC Tofan Steel SRL de a preda un anumit numar de anvelope.

In urma sesizarilor Directiei Audit Intern din Ministerului Apararii Nationale, Eugen Badalan a incheiat un act aditional pe care l-a semnat alaturi de Eugen Calcan si Simion Linca, fara insa ca problemele contractului sa fie remediate.

Procurorii sustin ca incheierea contractului la nivelul SMFT, in conditiile in care existau 230 de unitati subordonate, a favorizat o derulare greoaie a acestuia si nerespectarea dispozitiilor legale privind inregistrarile in contabilitate. Desi tehnica militara a fost predata nedezmembrata, a fost transformata scriptic in deseuri, care au fost facturate catre SC Tofan Steel la schimb cu anvelope.

SMFT si SC Tofan Steel SRL au continuat derularea continuarea contractului pana la 14 septembrie 2004, iar prin depasirea fara drept a prevederilor contractului, s-a creat o paguba stabilita prin expertiza, la peste 26 de miliarde de lei vechi. La aceasta suma, se adauga si prejudiciul produs unitatii prin modul defectuos de negociere a preturilor si de derulare a contractului in limita valorica initiala, respectiv 17,7 miliarde de lei vechi.

Astfel, in ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004) rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar intre Armata si societatile de preluare a materialelor refolosibile, incasand practic diferenta de pret, sustin procurorii.

Potrivit DNA, cei sase inculpati nu ar fi beneficiat de foloase materiale, iar pe perioada derularii contractului SC Tofan Steel SRL a sponsorizat unitati militare subordonate SMFT, cu peste 125 milioane lei vechi. Procurorii au dispus sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor sase, pana la concurenta pagubei constatate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.