Ministrul Educatiei a dizolvat Consiliul General de Atestare a Titlurilor care urma sa-l verifice de plagiat pe Victor Ponta

Ministrul Educatiei a dizolvat Consiliul General de Atestare a Titlurilor care urma sa-l verifice de plagiat pe Victor Ponta

by June 29, 2012 0 comments

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a anuntat joi  ca dizolva Consiliul general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ordinul de modificare a acestui consiliu nu a fost publicat in Monitorul Oficial, iar Consiliul general al CNATDCU s-a reunit la ora 9:00, conform unui calendar anuntat inca de saptamana trecuta, pentru a discuta acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta. Potrivit legislatiei actuale, Consiliul general al CNATDCU este forul abilitat prin lege sa se ocupe de acuzatiile de plagiat care privesc o diploma de doctorat, deci si acuzatiile de plagiat aduse tezei premierului Victor Ponta. Ministerul a luat decizia desfiintarii CNATDCU cu o zi inainte ca membrii Consiliului sa se intalneasca insedinta Consiliului General, unde urma sa se ia in discutie teza de doctorat si acuzatiile de plagiat impotriva lui Ponta.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este autoritatea care acorda cele mai importante titluri universitare si doctorale. El evalueaza dosarele de acordare a titlului de doctor si propune ministrului educatiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor.

Consiliul general al CNATDCU este abilitat sa analizeze calitatea tezelor de doctorat si sa propuna ministrului educatiei retragerea titlului de doctor pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, adica inclusiv pentru plagiat.

 • Consiliul general CNATDCU poate sa propuna ministrului si retragerea dreptului de conducere de doctorat a indrumatorului tezei, precum si retragerea acreditarii scolii doctorale de drept de la Universitatea Bucuresti.

Regulamentul de functionare a CNATDCU prevede urmatoarele:

 • Orice persoana, inclusiv membrii CNATDCU, poate sesiza in scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul General al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia.
 • Consiliul General al CNATDCU analizeaza fiecare sesizare primita, consultand, dupa caz, alti membri ai CNATDCU
 • In urma fiecarei sesizari, in termen de maximum 60 de zile de la primirea acesteia, Consiliul general al CNATDCU decide daca au fost sau nu respectate standardele de calitate sau de etica profesionala, iar presedintele CNATDCU transmite autorului sesizarii decizia Consiliului general al CNATDCU si motivarea acesteia.
 • alin. (4). In cazul in care, in urma unei sesizari sau prin autosesizare, Consiliul general al CNATDCU decide ca nu au fost respectate standardele de calitate sau de etica profesionala, presedintele CNATDCU propune ministrului educatiei una sau mai multe dintre urmatoarele masuri:
 • A) retragerea calitatii de conducator de doctorat
 • B) retragerea titlului de doctor
 • C) retragerea acreditarii scolii doctorale
 • In urma acestor propuneri, ministrul educatiei poate lua masuri conform prevederilor art. 170 din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
 • In cazul in care membrii CNATDCU din cadrul unei comisii de evaluare a unei teze constata nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului, in cadrul tezei si/sau a activitatilor care au dus la realizarea acesteia, acestia invalideaza teza de doctorat, comunica aceste constatari celorlalti membri ai comisiei de evaluare si sesizeaza Consiliul general al CNATDCU pentru analiza responsabilitatii conducatorului de doctorat sau a scolii doctorale si aplicarea prevederilor alin. (4).
 • Conducatorul de doctorat raspunde impreuna cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv de asigurarea originalitatii continutului, potrivit prevederilor art. 143 alin. (4) si art. 170 din Legea nr. 1/2011.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.