Moara lui Assan din Capitala a fost incendiata pentru a doua oara
by Ancheteonline June 7, 2012 0 commentsMoara lui Assan, monument de patrimoniu construit in anul 1853 in zona Obor-Lizeanu din Bucuresti , a fost incendiata pentru a doua oara. Distrugerea are un singur scop: construirea unui ansamblu imobiliar. Masini de pompieri au sosit la fata locului, insa operatiunea de stingere a incendiului este ingreunata de drumurile impracticabile. Cladirile se afla intr-o avansata stare de degradare, iar in zona locuiau oameni ai strazii. De alfel, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a venit la fata locului si a spus ca incendiul ar fi fost provocat de ‘niste aurolaci’. El nu explica insa de ce nu a facut nimic pentru salvarea acestui monument istoric.
Ansamblul de cladiri suferise deja doua distrugeri semnificative: in mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii si in ianuarie 2012, cand acoperisului si un perete din corpul principal s-au prabusit, ca urmare a furturilor de materiale din structura de rezistenta a cladirii.
Moara lui Assan, construita in anul 1853, este prima moara cu aburi din Romania si este clasificata in evidentele Ministerului Culturii si Cultelor ca fiind monument istoric de valoare narionala si face parte din patrimoniul industrial.
Moara a fost intemeiata de negustorii Gheorghe Assan (1821-1866) si Ioan Martinovici (1820-1882). Nationalizata de comunisti in 1948, in cladirile moarei au functionat mai multe intreprinderi, printre care Fabrica de paine ‘Graul’ si Fabrica de ulei ’13 Decembrie’.
Initial, proprietatea avea o suprafata de 5,41 hectare, insa constructia unor blocuri in vremea comunistilor a redus suprafata ansamblului la 4,7 hectare.
Dupa 1990, a inceput distrugerea sistematica a cladirilor (silozuri, depozite, hale). Cladirea centrala, moara propriu-zisa construita din caramida si avand arhitectura unei cetati medievale, cu diverse ornamente a ramas nedemolata, dar intr-o stare critica, turnuletele cladirii fiind inca vizibile.
In cursul anului 2005, au disparut sub lama buldozerelor mai multe cladiri din ansamblul de la adresa Halmeu nr. 25, fiind distruse si portiuni ale imobilelor care trebuiau conservate si restaurate.
Hotii de fier vechi au fost lasati sa devasteze cladirile, fiind scoase cercevelele ferestrelor lucrate in fier forjat, precum si alte elemente decorative din zinc si plumb de la acoperitoare si turnuri.
Placile de identificare a monumentului au fost smulse de persoane neidentificate. Arhiva si mobilierul de valoare, ramas de la fostii proprietari ai fabricii au fost valorificate ilegal de persoane ramase neidentificate. Utilajele fabricate la Viena inainte de anii 1900 au fost dezmembrate si vandute la fier vechi cu toate ca erau piese de o deosebita valoare pentru istoria tehnicii
Autoritatile locale si institutiile statului au asistat impasibile la distrugerea cladirilor.
In septembrie 2005, Primaria Municipiului Bucuresti a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 in vederea dispunerii inceperii urmaririi penale impotriva celor care se faceau vinovati de desfiintarea ilegala a monumentului de valoare nationala Moara lui Assan, insa de atunci nu s-a intamplat nimic.
In noaptea 13-14 mai 2008 cladirea a fost afectata de un incendiu de proportii, care a fost stins dupa aproximativ trei ore.
In prima zi a anului 2012, acoperisul constructiei a cazut si, odata cu el, unul dintre pereti (cu o suprafata de peste 200 m). Prabusirea a fost cel mai probabil provocata de furturile de materiale produse de oameni ai strazii. Cum situl nu este supravegeat de paznici, de-a lungul timpului au fost desprinse piesele metalice din structura de rezistenta a cladirii pentru a fi vandute ca fier vechi.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.