Atentatul de la Burgas, soldat cu moartea a 8 israelieni, provocat probabil de la Hezbollah

Atentatul de la Burgas, soldat cu moartea a 8 israelieni, provocat probabil de la Hezbollah

by July 19, 2012 0 comments

Ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a declarat joi ca atacul cu bomba de miercuri seara asupra unui autobuz ce transporta turisti israelieni de la aeroportul  din Burgas a fost pus la cale de gruparea Hezbollah, transmite Reuters. La randul sau, ministrul de interne bulgar a precizat ca atentatul s-a soldat cu cel putin 8 morti si ca a fost comis de un kamikaze. “Atacul a fost executat de oameni din Hezbollah, care bineinteles au sponsorizare constanta din partea Iranului”, a spus Ehud Barak pentru Israel Radio. Miercuri seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul pentru organizarea atacului terorist.

“Iranul este responsabil pentru atacul terorist din Bulgaria, vom avea un raspuns puternic impotriva terorii practicate de Iran”, a spus premierul israelian.

Pe de alta parte, gruparea radicala siita Hezbollah a negat implicarea in atacul terorist din Bulgaria. Un reprezentant a numit acuzatiile drept ridicole, mentionand ca Hezbollah “nu duce un razboi cu turistii israelieni”.

“Explozia a fost provocata de un barbat care a murit in atentat si a carui identitate exacta nu a fost stabilita. El avea un permis de conducere fals din SUA”, a declarat ministrul bulgar Tsvetan Tsevanov.

Sase dintre cei care si-au pierdut viata sunt cetateni israelieni, unul este cetatean bulgar, iar al optulea este atentatorul sinucigas, a mai spus ministrul.

Ministerul israelian de Externe a confirmat joi ca cel putin 31 de cetateni israelieni au fost raniti, dintre care trei sunt in stare grava, intr-un atentat comis pe aeroportul din Burgas, in Bulgaria, si ca identificarea mai multor victime este in desfasurare.

“Potrivit serviciul Magen David Adom (echivalentul israelian al Crucii Rosii), care a vizitat ranitii la fata locului, sunt 31 de raniti, dintre care 28 spitalizati la Burgas, iar alti trei, aflati in stare grava, au fost transferati la Sofia”, a declarat pentru AFP Lior Ben Dor, un purtator de cuvant al Ministerului israelian de Externe.

“Alti raniti s-ar putea afla in alte spitale. Serviciile David Adom verifica aceasta eventualitate. Aproape toate familiile ranitilor au fost avertizate”, a precizat el.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.